По чему ће радници у БиХ памтити 2014. ?

Радници у БиХ неће по добром памтити 2014. годину коју су обиљежили тежак економско-социјални положај запослених, посебно у реалном сектору, те бројни протести и штрајкови који ће бити настављени и у наредној години - истакнуто је на Скупштини Конфедерације синдиката БиХ у проширеном саставу.

Босна и Херцеговина 31.12.2014 | 08:34
По чему ће радници у БиХ памтити 2014. ?

Из Конфедерације синдиката БиХ саопштено је да су синдикати, лидери синдиката и цијели синдикални покрет у овој години били изложени дискредитацији, а представници власти су упорно покушавали наћи организације које ће бити алтернатива синдикатима и које ће, без супротстављања, прихватити све што би политичари или представници међународних финансијских институција предложили.

У саопштењу се истиче да синдикат у 2015. годину улази потпуно свјестан да ће владе на свим нивоима покушати усвојити нове законе о раду под маском лакшег и масовнијег запошљавања, нових инвестиција, иако постојећи закони о раду нису препрека новом запошљавању, страним и домаћим инвестицијама и привредном расту.

Поручује се да ће синдикати искористити све видове борбе који им стоје на распологању како би онемогућили владе и парламенте на свим нивоима да без пристанка синдиката усвоје ново радно законодавство.

Потврђен је и негативан став синдиката према тексту Споразума за раст и запошљавање у БиХ, којим се, како тврде, планира потпуно урушавање радничких права.

Руководство Конфедерације синдиката ће предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу упутити захтјев за организовање хитног састанка како би се разговарало о планираним економским реформама у БиХ.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДјУЛБИЈАЗА

31.12.2014 07:04

ЈАДНИ СМО ТИ МИ СВИ БРАТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

31.12.2014 07:14

Памтиће по раскошним примањима БИХ политичке елите који са 7 ооо КМ мјесечно кукају како им је лоше. Бахато понашање Бакира Изетбеговића и СДА, Лагумџије и СДП, СНСД и Милокрада Лакташенка, по намјештеним изборима, по неимаштини, по све већем броју незапослених, по све већем броју гладних и обесправљених радника, по лажним обећањима да ћемо живјети као у Швајцарској, да ће нам дневница бити као у ЕУ. Укратко да не набрајам више, НИПОЧЕМУ ДОБРОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

31.12.2014 09:12

Памтице по томе сто су својим гласањем довели РС-ку до дна и питања опстанка, односно сто це гладовати јос најмање цетири године, својим сулудим гласањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

31.12.2014 11:51

Погледајте какви, не само неспособни, него и недобронамјерни и деструктивни људи већ двије деценије воде државу и ентитете, јавна предузећа. Погледајте ко су "привредници". Погледајте којим пословима се они баве. Погледајте шта сте урадили са оноликом индустријом. Немате више фабрике, школство, здравство, морал, културу, идеју,...немате више ништа. Систем преваре, подвале и отимачине је обиљежио и ову годину а тренд ће се сигурно наставити. Крајњи резултат дјеловања наопако насадјених људи је ливада. Страни фактор вас је усмјерио да умјесто крава и оваца, музете кокоши. Умјесто да бирате најбоље да својим радом омогуће и вама да живите, ви све радите наопако и бирате најгоре. Дакле, ову годину, као и све остале којих сам се у стању сјетити, памтићу по негативној селекцији на сваком кораку, у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кјево

31.12.2014 12:34

Памтит ћу по отказу у фирми у којој сам радио седамнаест година и као борац прве категорије већ пар месеци немам никаквих примања али здрав сам и то ми је утјеха.Доведени смо као друштво на ивицу опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабаљ

31.12.2014 16:18

Колико је мени познато, неке ће патити да им је плата само 4700 КМ...Жалосно ни марке више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабаљ

31.12.2014 16:20

Колико је мени познато, неке ће патити да им је плата само 4700 КМ...Жалосно ни марке више.

ОДГОВОРИТЕ