Кључно питање: "Да ли је куповином посланика поремећена равнотежа избора"

Након што су у понедјељак у осам сати припадници МУП-а Кантона Сарајево и МУП-а Републике Српске претресали просторије портала Клиx.ба, у овој редакцији кажу да у уторак покушавају да наставе свој новинарски посао.

Република Српска 31.12.2014 | 08:14
Кључно питање: "Да ли је куповином посланика поремећена равнотежа избора"

“Новинарство није злочин”, поручују из ове редакције уз солидарност колега из цијеле Босне и Херцеговине.

Стручњаци кажу да је случај упада полиције у један медији незапамћен и опасан преседан и за слободу медија, али и за демократију у БиХ.

Умјесто да се баве истраживањем куповине гласова након избора у Босни и Херцеговини, што је снимак објављен на порталу Клиx.ба показао, специјално Тужилаштво Републике Српске уз помоћ полиције, претреса новинаре и сумњичи их за неовлаштено снимање и објављивање.

У редакцији Клиx - а коју су у понедјељак осам сати претресали припадници полиције Кантона Сараајево и МУП-а Републике Српске, новинари и уредници данас покушавају да се врате нормалном радном дану, уобичајеном за све редакције.

Уредник овог портала Јасмин Хаџиахметовић подсјећа да су још прије мјесец дана он и директор Клиxа Дарио Шимић били у Бања Луци на информативном разговору, иако нису морали то урадити.

“Иако није било законског основа, из добре воље одлучили смо отићи у просторије МУП-а Републике Српске и рећи им да нема никакве шансе да одамо свој извор, за спорни снимак”, каже Хаџиахметовић.

Новинари у БиХ заштићени су законом и не морају одати свој извор, на то је још у понедјељак подсјетила директорица Вијећа за штампу Љиљана Зуровац, али и остала удружења која окупљају новинаре.

Јасмин Хаџиахметовић каже да им је и у понедјељак, када је полиција упала у просторије редакције Клиxа, најприје понуђено да открију ко је извор и са ког рачунара је објављен видео.

“Наравно ми смо одмах у старту то одбили, након чега је услиједило то што је услиједило. Осам сати невиђеног терора, јер смо ми овдје били буквално заробљени, нисмо се могли кретати. Пратили су нас и до WЦ-а, нисмо смјели ни врата затворити”, прича он.

Због упада полиције у редакцију Клиx.ба, предсједник Клуба новинара Синиша Вукелић позвао је бањалучке новинаре да у уторак бојкотују новогодишњи пријем код предсједника Републике Српске (РС) Милорада Додика.

Солидарност са новинарима и редакцијом Клиx- а данас је главно питање у БиХ, каже директор Медиа Центра Сарајево Боро Контић.

“Оно чега се ја бојим је да се та солидарност не претвори у театар, како се код нас најчешће претвара. Јер ја увијек када видим као хајде да зауставимо програм на минут или да објавимо црну страницу, то некако више личи на театар, а не на медије”, објашњава он.

Додаје да медији треба да се солидаришу са Клиxом тако што ће отворити ову тему, управо сада.

“Тема је дакле да ли су купљени посланици и тиме поремећена равнотежа која је успостављена на изборима. Према томе, то је питање данас за медије. Ако отворе ту тему они ће бити солидарни са Клиxом”, каже Контић.

Подсјетимо, Клиx.ба је 15. новембра објавио тонски снимак на којем се чује да, како се тврди, премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић говори о куповини гласова посланика у Народној скупштини Српске ради формирања скупштинске већине.

Извор: РСЕ

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Михајло

30.12.2014 13:15

Да купљени су папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.12.2014 13:18

Кљуцно питање је ко има 42+

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

30.12.2014 13:23

и без папака СНСД има вецину са Сукалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за "Ацо"

30.12.2014 13:27

Овдје је Сукало назван папком тако да нису само двојица папци,има их висе!? Самим тим поцетна скупстинска вецина а онда и влада и министри су упитни да ли стварно представљају вољу народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.12.2014 13:28

Феномен"куповине" гласова траје од 1997год.Питање за КЛИК.ба:Ко је дао подршку ха изборима када је формиран СББ или ДФ.Нису ти гласачи дошли са Марса.Да ли си гласачи купљени или им је "савјест"прорадила.Тако је и у СРПСКОЈ-НДП.СНС,СПП итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.12.2014 13:28

Зељка је рекла да је неовластено снимана. Она је признала куповину ПАПАКА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

абцда

30.12.2014 13:34

Мислим да су (назалост) сви медији у БиХ на услузи некој политицкој партији. Ал и некако разумијем, јер на крају крајева тако зарадују хљеб и хране своје породице у овој економској унистеној Дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.12.2014 13:44

ЈЕДАН ГЛАС.ПОРЕМЕЋЕНА РАВНОТЕЖА ИЗБОРА.ТРГОВИНА У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ НИЈЕ ПОЗНАТА НИТИ ДОЗВОЉЕНА.ИЗБОРНИ ЗАКОН БиХ ЈЕ ДОЗВОЛИО ТАКВЕ МОГУЋНОСТИ.САНКЦИЈЕ СУ НИКАКВЕ.ЗА ЗЛОУПОТРЕБУ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА ПРЕДВИДЈЕТИ НОВЧАНЕ КАЗНЕ 3000-5ООО КМ И КАЗНУ ЗАТВОРА 1-5 ГОДИНА. ПА НЕКА КО ВОЛИ НЕК ИЗВОЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИЛОШ

30.12.2014 13:55

Ало цовјеце скини се висе, пусти нас да имамо бар једну оазу слободне ријеци лисену вас Бајиних бранилаца из фотеље дрзавног предузеца, плату вјероватно примас за неки посао а не да овдје висис и релативизујес оцигледни пут у диктатуру равну оној у Сјеверној Кореји. Нисмо сви кишницом крштавани и не дамо се сви купити за саку (народних) пара, које Баја крцми ко да му је татко оставио и даје таквим ... као сто си ти. Има нас и нормалних и моралних ... има нас и из постених сељацких, ратарских, радницких породица, којима је крадја и неправда појава за осуду а не за правдање типа и други краду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.12.2014 13:56

Воду вари,воду хлади.По мени питање треба да гласи:ДАЛИ СУ МЕДИЈИ КУПЉЕНИИ ШТА ЈЕ ТО НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО??

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

30.12.2014 14:07

МИЛОШЕ.. знас како казу у Алан Форду ако знаш ста је то.. Није лопов ко украде вец кога ухвате.. а Зељку су ухватили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

наивко

30.12.2014 14:24

....а ја се питам зашто Рађа није више министар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.12.2014 14:27

Ја сам понекад ектреман хвала ономе ко ме исправи али јако ми је теско сто зивим у земљи са најлепсим природним лепотама богатством сумам и рудама, а да нас народ без обзира на вероисповест или боју козе зиви сто пута горе него они у пустињама где немају скоро ниста а зиве сто пута боље од нас само зато сто су постени и имају законе који се постују од свих а вазе за све. Нас проблем је неувазавање тлацење изивљавање над сиротињом, урусавање и поткопавање дрзаве и народа није вазно да ли славимо овај и онај Бозиц, Бајрам, тору или било ста сто се Господа Бога тице јер сви смо ми по боозијој промисли Бозија деца а насе религије славе исто то јесте Господа Бога ма како га ко звао па ни наси језици као и обицаји нису исти али м и смо исти бели, црни, црвени, мулати и Бог нам је исти јер сви скупа славимо Бога а Бог нас воли и не види никакве разлике измедју нас коју зли и пакосни среброљупци виде и форсирају зла кроз ратове и идеологије које не признају Бога и Бозански поредак. Рец је о посланицима то нису људи то су стомаци, папци и сотоне на две ноге који здеру тудју зној и бацају народу прасину у оци јер као среброљубци и сатанисти ниста друго не могу створити осим криминала и крвопролица неких простих и обицних људи изазваних неправдом, пљацком и криминалом у име закона који је демонска а не и Бозанска творевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.12.2014 14:49

Ре др:Покушао сам да објасним да се посланици или бирачи "КУПУЈУ"одавно.Све је више политичких Партија на овом терену,али нико не ради за бољи живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

30.12.2014 15:26

ДОБРО ПАПЦИ А СТО БУНДАЛО И ЛОВРЕНОВИЦЕВА ПРИДЈОСЕ ДОДИКУ СВЕ ЦАВИЦЕВИ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Специјално тузиластво

30.12.2014 15:50

Дарко Илиц сеф специјалног тузиластва умјесто да хапси мг минд и спирица он отворио луксузни ресторан у центру Бањалуке и по цитав дан сједи у њему срамота а ресторан је ланге бар Ин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

30.12.2014 15:51

Одем синоц на YоуТубе и погледам разне прилоге у вези афере клиx.ба. Јављају се разни новинари и измедју њих разни из РС. Напросто ме срамота колико су новинари из РС упласени. Питају их да коментирају а они као осудјују, па све несто генерално политика незамјерања. Мислим није замјерити новинарима, који зиве од тога, али је срамота за друство да су нам новинари онолико упласхени. Зато у РС и нема протеста, јер зивимо у страху. У федерацији је ситуација у многим аспектима лосија него у рс, али кад су у питању слободе протеста и слободе медија ми смо Сјеверна Кореја. Овој мафији на власти градјани слузе као пиуни пред ММФ-ом. За њих је власт велики бизнис, полиција приватна сецуритy слузба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

30.12.2014 15:52

Агонија се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1703

30.12.2014 15:55

Ма како да новинарство буде злоцин???? Све сто су ЦНН и њима слицни урадили Српском народу за рацун овдасњих Муслимана, Хрвата и Сиптара циста је, у истини, новинарска етика коју гутају лаковерни у ко зна цијој слузби и за цији банковни рацун...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стан

30.12.2014 16:05

Мислим да код Зељке и Милета постоји велики страх од тог какве јос снимке посједује клиx и како су их снимили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

30.12.2014 16:22

Хоце ли нам ико реци колико је Војин плацен на вагу или су га ђутуре купили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

30.12.2014 16:33

Знају и они да је снимак аутентичан, али их интересује ко је кртица у властитим редовима. И да је неко неовлаштено снимао Г.Цвијановић, питам се откуд јој онакав ријечник у приватном животу обзиром да је она просвјетни радник по образовању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБИ ЦИА

30.12.2014 17:07

Наравно да си купила, гдје год Жељка да додјес, не знас друкције радити, изгубила си изборе, а друго сто ти лактасенко ваља и манипулисе са тобом, а сви имате од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

30.12.2014 17:20

Полиција и тузиластво раде свој посао.Нико није изнад закона па ни клиx ба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранимир Лаус

30.12.2014 17:21

Људи има јос несто сто је показала афера око Клиx. Говор мрзње из Сарајева је несносљив. Засто нико о томе не говори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

30.12.2014 17:41

Концита је купила папке,сама је признала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је МУП-овац из СНСД-а

30.12.2014 18:00

Да је јучерашњи упад полиције Републике Српске у редакцију портала Клиx.ба рађен под политичком директивом Милорада Додика доказ је чињеница да је цијелом операцијом руководио Синиша Кострешевић, за којег је Слободан Васковић још 2011. године написао да је кључни човјек СНСД-а у полицијским структурама, пише новинска агенција Патриа. Такођер, његово име као главног Додиковог оперативца задуженог за политичке монтаже, прошле године спомињали су и лидери ПДП-а и НДП-а Младен Иванић и Драган Чавић. -Синиша Кострешевић је човјек СНСД-а. Имаге Одмах по доласку ове партије на власт, постављен је за командира полиције у Лакташима. Није му представљало проблем то што је имао само вишу школску спрему, премда је за то мјесто потребна ВСС. Кострешевић је начелник Јединице за организовани клриминал МУП РС; све информације се слијевају код њега и онда их он носи Чубрију, гдје се одлучује шта са лицима која су у њима третирана. Извор: хттп://нап.ба/неw/вијест.пхп?ид=6815

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

30.12.2014 18:00

Заиста је залосно да полиција истразује новинаре а не снимак, ово вам је исто кад вам неко украде ауто па полиција истрагу води у правцу да доказете откуд вам ауто а не ко вам га украо, ово има само на насим просторима, па се лицно питам има ли паметних у полицији јер у Додиковој партији таквих нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је Додиков човјек из полиције који терорише новинаре

30.12.2014 18:07

Да је јучерашњи упад полиције Републике Српске у редакцију портала Клиx.ба рађен под политичком директивом Милорада Додика доказ је чињеница да је цијелом операцијом руководио Синиша Кострешевић, за којег је Слободан Васковић још 2011. године написао да је кључни човјек СНСД-а у полицијским структурама. Такође, његово име као главног Додиковог оперативца задуженог за политичке монтаже, прошле године спомињали су и лидери ПДП-а и НДП-а Младен Иванић и Драган Чавић. -Синиша Кострешевић је човјек СНСД-а. Одмах по доласку ове партије на власт, постављен је за командира полиције у Лакташима. Није му представљало проблем то што је имао само вишу школску спрему, премда је за то мјесто потребна ВСС. Кострешевић је начелник Јединице за организовани клриминал МУП РС; све информације се слијевају код њега и онда их он носи Чубрију, гдје се одлучује шта са лицима која су у њима третирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

30.12.2014 18:53

Иза хитлера и павелића је остало нешто, иза милорада додика неће ништа!!! Сиег Хеил!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.12.2014 19:31

Као прво треба разјаснити надлежност ентитетских полиција. Дакле, ни под којим условима полиција Републике Српске не може дјеловати у било ком облику на територији Федерације БиХ, као ни полиција Федерације такође не може дјеловати на територији Републике српске, јер је на том концепту пала реорганизација полиције у Босни и Херцеговини. Још је изненађујуће то што је надлежни суд у Федерацији одобрио и дозволио овакво дјеловање полиције Републике Српске на подручју Федерације, јер она нема ни стварну, а нити правну надлежност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војник

30.12.2014 19:47

Догуро клиx да га БН брани, Срби да им Изедбеговиц казе ко им је нај бољи представник, Слободан Васковиц да писе истину, Хрвати да им Додик прави ентитет и Босиц да му Иваниц прица ста це да ради, И да се ми питамо ко је веци папак Цавиц сто је напустио СДС или Митровиц сто је напустио НДП?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ко је Додиков итд итд

30.12.2014 20:33

која теорија завере.Па БАКИР би скоћио у миљацку,да му ДОДИК тако вршља по САРАЈЕВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.12.2014 20:53

Да ли се још неко сјећа Новембра 2008 године Момчила Новаковића, Слободана Шарабе,Бранислава Шкобе, Вукашина Војиновића,Стевана Медића, Станка Пивашевића,Војислава Глигића, Ђорђа Миличевића,Миленка Врачара,Гојка Савановића,Радомира Кузуновића, Славице Јовановић, Слободана Билбије,Боре Босића, Неђе Ћебеџије,Светозара Аћимовића, Милана Грубача,Љиљане Милићевић итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадјар

30.12.2014 21:11

Зар ово није врло, врло слицан слуцај дебакла након избора у Мадјарској када је снимљен њихов Премијер и објављен аудио(Ференц Гyурцсáнy). Који је прицао о лагању у предизборној кампањи. Одма по објави изисло је 40.000 хиљада људи, сљедеци дан тај број мултипицирао и избили су нереди. Протести су се просирили у свеопсте протесте на цијелу Мадјарску и сире. Погледајте ста се десило код нас. Новинари објаве горе признање премијера да је куповао посланике и ниста се није десило. Сад се јос и прави хајка на 'гласника'. Никакви протести, мало гундјања и то је то. Сад проваљују у новинске просторије, заплењују и опет мало гундјања, 'ах тако је то код нас'. Неце на овом стати, и не треба јер овај народ не заслузује боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГБ

30.12.2014 21:49

Колико су узели пара од ГБ могли су откупити све свиње у РС и региону месо узели себи остало и за папке апсурд а њему дупло ГОЛО класицан МАТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прогнаник из Бањалуке

30.12.2014 22:12

Одем синоц на yоу тубе да погледам репортазу о "клиx.ба"... И након 5 сати ухватим себе да гледам туторијал ( упуство ) како комуницирати са зирафом ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милоје

31.12.2014 00:37

Милоше, Ово што је урађено и јесте опасно, мислим да ово неће бити преседан и да је отворен пут да полиција Федерације упадне негдје и некад у Републику Српску уз одобрење суда Републике Српске. Видите у шта нас све уваљују под плаштом заштите Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

31.12.2014 12:01

Па сто неце купиит кад имају и кога хахааааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

покрет за преокрет

31.12.2014 12:38

Ре дадо: Није чудо што ови Чавићеви прелазе! Слоган им је био Покрет за преокрет! Људи нису преварили бираче, они су јасно рекли да ће се ПРЕОКРЕНУТИ! Што се тиче Бундала, он није Чавићев, већ из ПДП-а! А није једини, биће их још...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.12.2014 12:52

Сви горе наведени су после локалних избора на листама СДС добили мандате, за мање од 6 мјесеци напустили су СДС, нису ли "папци" и неки од наведених су и на задњим општим изборима добили мандате, једом "папак увјек папак".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин Драгојевиц

31.12.2014 13:26

Види се да смо у кризи.Само папке моземо купити,за квалитетнију робу немамо новаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сасарс

31.12.2014 16:02

Хало"СРБИНЕ".Демократија ти не даје за право да било ког СРБИНА поредиш са фашистима и нацистима. Дај боже да тако и не мислиш, као што пишеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Око Соколово

31.12.2014 16:37

У праву си. МУП РС је параван, Бакир тажи снимке који га инкримишу. Снимак када његова мајка каже: Ова врећа је за БАКИРА, је мала маца, шта још има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.12.2014 18:14

Посто су папци данас много јефтини по месницама, предлазем опозицији да улози мало пара и купи свињских, телецих, јагњецих или јунецих папака навелико преко неке клаонице или меснице, и да пред скупстину или владу оставие на хиљаде папака. Могли би исто тако формирати неки станд испред поменутих институција и на тај станд ставити све те папке и организовати неку аукцију или лицитацију па нек црвени наставе са трговином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа С

01.01.2015 09:34

Људи свака цаст овом Јасмину, ја се само бојим да це упасти у БНТВ ваљда је Владо несто смислио, све у свему БН и овај клиx су једини независни медији , сто је срамота за ову земљу

ОДГОВОРИТЕ