Мачван о свему: Партизан ће остати шампион!

Милан Мачван и Партизан - љубав која је почела на први поглед и која је сваким даном све јача. Крилни центар црно-белих прича за „Блиц” о тој нераскидивој вези, али и о многим другим темама, попут планова за 2015, празницима, репрезентацији, НБА...

Кошарка 30.12.2014 | 18:20
Мачван о свему: Партизан ће остати шампион!

Момак из Вуковара троши други мандат у Партизану. Упркос понудама европских клубова, па и оних прекоокеанских који су летос стизале на његову адресу, послушао је срце и вратио се кући... Био је јунак тријумфа над Крком у суботу увече, постигао је 24 поена.

- Мени је част и увек ће ми бити част да будем део Партизана. То је клуб који волим, који осећам у себи и некако једино у њему могу да играм из срца. Зато сам летос и донео ту одлуку, и иако тренутно не функционише све како смо замислили, ниједног тренутка нисам посумњао да је она била погрешна - каже Мачван за „Блиц”.

Значи ли то да ће ова епизода у црно-белом дресу бити дужа од прве?

- Сигурно је, до лета сам ту, а обећавам да нећу потписати ни за један клуб да би се писало да играм у иностранству. Довољно сам зарадио да не морам да журим. Да сутра одем у неки клуб који нема амбиције - апсолутно не. Моја жеља је да играм за тим који иде на трофеје и који има име у свету кошарке. Партизан то испуњава.

По чему ћеш памтити 2014?

- Имам два најјача утиска. Први је да сам се оженио, други повратак у Партизан. Очекујем још лепше дане у наредној години, само да ми је породица здрава и да трофеји остану у Хумској.

Ово друго ће, чини се, бити теже него икад?

- Слажем се. За нама је заиста турбулентан почетак сезоне, ростер нам се мења из кола у коло и још нисмо ни близу максимума. Проблем је што не можемо да се уиграмо. Чим се неко опорави, други се повреди. Када сам ја дошао, Милосављевић је био повређен, када је Павловић стигао, Мурић је морао ван терена, па кад се Гаги капитен вратио, опет сам ја морао ван терена... Невероватно колико пехова.

Колико још пораза смете да дозволите да бисте изборили место у плеј-офу?

- Ово ми је четврта-пета сезона у Јадранској лиги и искуство ми говори да ћемо и са 12 пораза моћи до тог четвртог места. Међутим, ако нас здравље послужи, сигуран сам да их нећемо имати преко 10. То је реална бројка. Зато је у неку руку и добро што смо испали из Еврокупа. Да се не лажемо, с овим тимом не бисмо могли да освојимо то такмичење и на тај начин изборимо Евролигу, тако да све снаге од Нове године можемо да усмеримо на оно што нас чека на Јадрану.

Слажеш ли се да си плејмејкер заробљен у телу центра?

- Је л‘ то зато што често преносим лопту преко пола терена? Један сам од искуснијих, морам да преузимам одговорност. Па од неких у тиму сам старији по осам година. Маринковић, Милутинов и још понеки још нису изашли ни из пубертета, а морају да већ сада науче како се носити са притиском играња за Партизан и освајања трофеја. Имају жељу, а Павловић, Тепић, Милосављевић и ја морамо да им помажемо.

Видиш ли у Маринковићу новог Богдановића?

- Не бих да му набијам притисак, али у њему више видим Ричарда Хамилтона, некада члана Детроита. Имају ту физичку конституцију, исти стил игре, без дриблинга, ослањају се на шут... Знам да је глупо поређење јер је Хамилтон освојио НБА, играо Ол-стар, и не знам колико људи знају о њему, али они су за мене исто.

Кад смо већ код НБА, је л‘ то затворена књига?

- Не бих рекао. Жао ми је што ове године нисам истрајао у тој причи. Било сам у Америци, имао шансе да потпишем за Кливленд, међутим, нисам био довољно одлучан у тој намери, и све је пропало.

Данас би играо са Леброном?

- Мислим да бих пре био трејдован али лепо звучи, ха-ха...

Порука навијачима?

- Будите уз нас, ви сте наша највећа снага. Обећавам да ћемо у 2015, када се буду делили трофеји, имати много важнију улогу него сада. Не дамо титулу!

Имате ли, као већина спортиста, своје ритуале пред почетак утакмице?

- Имам много ритуала. Открићу један само - пре меча прво бандажирам леви зглоб, а онда десни, па истим редоследом крећем да облачим чарапе и патике.

Како се спремате за божићне празнике?

- Побожан сам и кад год имам времена одем у цркву, а много више посећујем манастире. Увек се трудим да Божић прославим са родитељима и сестром Јеленом.

Мачван поново у репрезентацији?

- Један од разлога повратка у Партизан сигурно је и тај да бих био на оку селектору. То ми је велика жеља, али последње што желим је да људи помисле да се на овај начин гурам у репрезентацију. Међутим, Ђорђевић је направио фантастичан посао, а кажу да тим који добија не треба мењати, и зато и немам нека велика очекивања. Разумећу и ако будем и ако не будем позван, али да желим - горим од жеље!

Коментари / 0

Оставите коментар