Протјерани Срби заборављени од свих

Предсједник Асоцијације удружења расељених лица, избјеглица и повратника у Републици Српској Душан Стевановић рекао је да су протјерани, избјегли, расељени и Срби повратници данас најугроженија категорија становништва, чије потребе нико не уважава.

Република Српска 30.12.2014 | 15:56
Протјерани Срби заборављени од свих

"Протјерани, избјегли, расељени и Срби повратници данас нису ничија брига, нико их не чује и не уважава њихове потребе", рекао је Стевановић на конференцији за новинаре на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини.

Он је у име Асоцијације изразио протест, јер сматра да је ова категорија становништва, не својом кривицом, заборављена, занемарена и обезвријеђена.

"Тражимо да на једно од кључних мјеста у Министарству за избјегла и расељена лица Републике Српске, на наш приједлог, буде постављен протјерани Србин", рекао је Стевановић и додао да ће "са кандидатом из својих редова интереси ове популације бити рјешавани на адекватан начин".

Стевановић каже да је свима јасно да су протјерани Срби у односу на друга два народа у БиХ "у заостатку у обнови и надокнади порушене имовине током и након рата".

"Муслимани и Хрвати су скоро у потпуности ријешили обнову имовине у Српској и сада се баве остваривањем других права - запошљавањем, покретањем бизниса, док су у Федерацији БиХ комплетна српска насеља у рушевинама", рекао је Стевановић.

Он је навео да Асоцијација ради на успостављању правичности, равноправности, реципроцитета и конститутивности за сва три народа у цијелој БиХ.

Стевановић је рекао да је Асоцијација данас донијела одлуку да затражи пријем код највиших представника власти у Републици Српској.

"Желимо да будемо партнер власти у доношењу стратегије за отклањање свих проблема ове популације у наредне четири године", рекао је Стевановић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

немања

30.12.2014 15:22

И ја сам избјеглица из Бугојна, ста реци такав је нас менталитет много је оних који су се могли вратити па нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

30.12.2014 18:22

Ја сам се вратио у РС и нико ми није помого ни Федерација а богами ни РС... Ни врецу цимента нисам добио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

30.12.2014 20:17

Како може бит протјеран србин из хрватске ако сад живи у републици српској па то је твоја држава

ОДГОВОРИТЕ