Љубав и срећа у Републици Српској

Након јучерашње изјаве Предсједника Републике Српске Милорада Додика да "јавно мнијење у РС мора да буде стабилно и позитивно, а не депресивно" одлучио сам да напишем један такав текст.

Република Српска 30.12.2014 | 21:38
Љубав и срећа у Републици Српској

Свануло је црвено, плаво, бијело јутро у Републици Српској.

Зубато сунце нам је дошло са истока. Право из православне мајчице Русије, прескачући Бугарску и Румунију које га нису успјеле блокирати као што су блокирале “Јужни ток”. Пахуље покушавају да се спусте на политичку, институационално и безбједоносно стабилну земљу Републику Српску, али путари, које ништа не може изненадити, их хватају још у ваздуху и тако чине нашу Ребулику проходном и привлачном за саобраћај и стране инвестиције.

Са “Јутарњим програмом” најгледанијег јавног сервиса буди се и јавно мнијење Републике Српске. Оно је поспано, мусаво и рашчупано, али након што са три прста обрише одвратне грађанске крмеље оно постаје стабилно и позитивно. Скрушена молитва, пост и понеки антидепресив празничну еуфорију чине још видљивијом.

Уз јутарњу кафу цитирају се наши писци Иво Андрић и Меша Селимовић, хашки притвореници, читају се хипертекстови хиперактивног Рајка Васића, анализе професора Кецамновића и изјаве Емира Кустурице, јер то је најбољи начин да се очува културна баштина и афирмише идентитет Републике Српске. Бољи и од јутарње фискултуре.

Посла има, само ко хоће да ради, поготово на црно. Не исплати се нервирати газду, зато се синдикално и не удружујемо. Јер кад оде газда и фирму са њим сахране. Али тако је са свим породичним фирмама у свијету, па и код нас.

Наши спортисти су вођени идејом важно је неучествовати у репрезентацији БиХ и то их чини јачима, бољима и успјешнијима од осталих.

Мужеви туку жене, које опет туку њихову дјецу, али не зато што се не воле, већ што је то дио наше традиције. А Миливојевић је рекао да се традиционалне српске вриједности најбоље “усађују” непосредно и отвореним дланом по гузи. Омладина устаје нешто касније јер је безбједоносна ситуација у Републици Српској таква да могу да остају до касно у граду.

Традиционална српска породица се састоји од три генерације, не зато што њихови очеви тј. дједови имају минимална и најредовнија примања, већ зато што је породица основна ћелија светосавља. Дједови унуцима причају о мрачном периоду социјализма, цензури и одсуству демократије и Југославији као “тамници народа”, док се се с кољена на кољено преносе кредити, крвна освета, предизборна обећања, али и обућа и одјећа.

Док сат времена прелиставамо новине уз цијеђење киселе воде или кафе у кафићу пуном безбрижне, безидејне и беспослене омладине, свјесни смо да наше новинарство афирмише позитивне вриједности у Републици Српској. Старлете и црна хроника постају потпуно неважни док читамо да је тренер каратеа (те племените вјештине), истовремено и првостепено осуђени на 21 годину затвора због ратног злочина у Чаракову, Велимир Ђурић проглашен за најбоље спортисту града Приједора.

Наше школство је добро. Оно не “срља” у будућност, јер живјети у прошлости је много љепше и достојанственије. Наше здравство ће бити савремено, поготово у будућности. Ми цијенимо појединца, али он је ништа без стабилне скупштинске већине.

О незапослености, корупцији и криминалу се много не прича, не зато што је то “табу”, већ зато што тога нема у нашим судовима, а ако нема у судовима нема ни у тужилаштвима, полицији, затворима па ни у друштву у цјелини.

Народ јесте љут али то је због тога што не зна шта да обуче за дочек Нове године и што на Тргу Крајине неће, поред “Балкан експреса” и “Бањалучких трубача”, као и у последње три године, пјевати Маја Татић.

И када сунце зађе у Европској унији, наступиће мрак. Али ми се тога не плашимо. У нашим топлим и понегдје од поплава влажним домовима одгледаћемо “Дневник 2”. То ће нам вратити осмијех на лице и оптимизам. Бићемо љути што нисмо руска губернија, али ћемо бити задовољни што смо Пијемонт српства и што нисмо Федерација БиХ.

Забављаће нас домаће звијезде из Србије, јер Дрина никад није била граница, већ хидропотенцијал или врста цигарета, и зваћемо хуманитарне бројеве, не зато што нам је буџет слаб, већ само зато што смо хумани и ништа више.

Ми смо сналажљив народ. Дупло смо сналажљивији у односу на синдикалну потрошачку корпу. Јасно нам је да је овај живот само политичка, институационално и безбједоносна стабилна одскочна даска за царство небеско. Кад пропадне Бобар банка, шта да очекује обичан човјек.

Поништили смо друге па зашто не бисмо и себе да би постали Република Српска, јер она је све а ми смо ништа.
Зато се и радујемо 2015. години!!!

Фронтал.баБлог

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

кнеле

30.12.2014 12:19

Јадна нам мајка у насој Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

30.12.2014 12:19

Ста!!!Не могу вјероват да Татицка не пјева...ста це мо сад...катастрофа..хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

2015

30.12.2014 12:19

Болно и истинито, али све је до нас, ми смо заокружили да нам буде овако. Према томе, народе, срећна вам ова и оваква 2015. година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

30.12.2014 12:36

У ПАМЕТ СЕ БРАЦО СРБИ,СРЕЦНА НАМ ГОДИНА ПАПАКА,А НА ПРОЛЕЦЕ БАЈУ У ЦУЗУ,СКУПА СА ЊЕГОВИМ ПАПЦИМА,КУМОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.12.2014 12:38

Одличан коментар стручњака у свом послу.Какви ми ,таква нам и СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

30.12.2014 12:38

Свака цаст , неки људи знају насликати боље слику ријецима него ја бојама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТВАРАОЦ РС

30.12.2014 12:43

Зар неце нам доци Цеца пјевати,ови на власти и РТРС прицају ко да зивим у ДУБАЈИУ,да је мед и млијеко,јадни смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

30.12.2014 12:50

Само ко задњи изађе из ње нек угаси светло да Дрину као хидропотенцијал не оптерецујемо. Лака нам била РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.12.2014 12:53

Теби је сигурно лијепо у БЛ. Посто си досао гологуз у исту а сад си са 2 комфорна стана. Доста ми је оваквих дусебризника. Реци откуда? Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

30.12.2014 13:04

Одлицан текст који треба сваки дан да се понавља. Али назалост, трајаце само данас, јер це га други црни и сиво текстови прекрити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

30.12.2014 13:52

Свака цаст за текст. Фасцинирало ме је да наси спортисти не играју за БиХ то ми никад није било јасно па то је наса земља насих оцева прадједова вала моје дјете це да игра за БиХ само ако има талента јер ја немам другу земљу у резерви па да бирам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

плус

30.12.2014 14:03

Морам признати да је текс изузетан, само мора рећи једну констатцију, апро по овог дијела о школству, мислим да нам је народ толико школован да њихов степен образовања и интелигенције не мозе разумјети ни десети дио овога што сте написали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киттy

30.12.2014 14:11

Свака цаст !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киза

30.12.2014 15:58

Нема цовјека осим оних запослених у дрзавној слузби који не сањају,да напусте Рс и Босну,и да се спасу од националних спасилаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.12.2014 17:27

Занимљив је овај Пухало. Занимљивији него Сукало. Мада понекад побрка Беверли Хиллс са Мањацом, и Менхетн са Господском

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

30.12.2014 18:01

Све му не ваља РС, а живи у њој ко бубрег у лоју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

30.12.2014 18:15

Руменко

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре плус

30.12.2014 19:28

Лијепо ти себе описа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОШ

31.12.2014 08:21

Предсједнику желим све нај у 2015. желим му пуно успјешних пљачки: банака, предузећа, јавних установа, болница, домова здравља али и пуно добрих жена са именом Жељка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

31.12.2014 08:35

Постоје новинари који и кад зиве к' о бубрег у лоју пису како ниста не ваља. Па засто они први не напусте земљу па пробају како је радити и зивјети на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

01.01.2015 01:55

Политицари не праве послове они само кад добро иде нацере зубе и свима казу ја сам ово вама дао, а није. Послове дају послодавци, и то они добри који зању и умију. А ми таквих немамо, и сад је пробелм јер цим би неко несто и поцео одмах би му се прикацио неки политицар као пијавица да свима прозбори ја сам тебе ово омогуцио, а није. И ста цемо сада кад нико није вољан ни да покуса, е ту долази памет у политицар, јер они мисле раја це морат кад тад, јер цемо их натјерат, јер раја је оно сто јој се казе. Ал станите мало људи ако сам видио да ми дједови и баке послије постеног зивота немају ниста па сад гледам да ми и родитељи немају ниста, ста онда ја цекам овдје, јел да би имао несто. Сретан вам нова година будите лопови лазите варајте не плацајте порез имајте љубавнице дизите сто веце кредите, јер све ово сто сте радили ссигурно не дјелије

ОДГОВОРИТЕ