Траже радну снагу из БиХ

У потрази за послом хиљаде грађана БиХ одлазе у иностранство, а најатрактивније земље су и даље Њемачка, Аустрија и Словенија.

Босна и Херцеговина 29.12.2014 | 07:49
Траже радну снагу из БиХ

Тражени су возачи, медицинско особље, грађевински радници, занатлије и угоститељи. Незванични подаци говоре о десетинама хиљада бх. грађана на привременом раду изван земље.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ рекли су да су само у првих девет мјесеци ове године посредовали у запошљавању 1.449 радника у Словенију, а од ступања на снагу Споразума о запошљавању између ове двије земље запослено је око 2.200 радника.

"Послодавци из Словеније најчешће траже возаче са искуством, вариоце, грађевинске раднике, електротехничаре, монтере и браваре. Од укупног броја запослених, у овом периоду, у Словенији чак 20 одсто су били вариоци", наглашавају из ове агенције.

У Агенцији додају да БиХ има потписане овакве споразуме са Њемачком, Србијом, а у најави је потписивање споразума са Црном Гором, Русијом, Хрватском, као и скоро ступање на снагу већ потписаног споразума са Катаром.

"Када је ријеч о Њемачкој, најтраженији су његоватељи за старија лица, а посредством ове државне агенције и Савезне агенције за рад из Њемачке до сада су већ запослене 554 особе", рекао је Синиша Веселиновић, шеф Одсјека за тржиште рада у Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

Он додаје да су за послове његоватеља минимални услови средња медицинска школа и познавање њемачког језика на нивоу А2.

"На основу споразума који смо потписали са надлежном агенцијом у Њемачкој, радници добијају радну дозволу за помоћног његоватеља, а минимална почетна плата је 1.900 евра, која се након годину дана повећава", истиче Веселиновић.

Агенција за рад и запошљавње БиХ је у првих 11 мјесеци ове године посредовала у запошљавању 821 радника у Њемачкој, а како кажу, послодавци траже млађе људе, додатне вјештине и радно искуство.

Из ове агенције наглашавају да је битно имати што више споразума са другим земљама да би рад наших грађана у иностранству био што сигурнији.

"Апелујемо на грађане да се добро пазе кад иду на рад у друге земље без посредничке агенције, јер има случајева да људи буду озбиљно изманипулисани", поручује Веселиновић.

"Највећи проблеми за наше раднике су стицање радних дозвола и гаранција, али и немогућност појединих агенција да приступе на страна тржишта", каже Мирослав Вукајловић, директор агенције "Спектар".

Додаје да се у овом тренутку на привременом раду налази десетине радника из БиХ који су отишли сумњивим посредничким каналима преко приватних лица.

"Немамо евиденцију о нашим радницима на нафтним бушотинама, бродовима и сл. Стога се, у читав процес запошљавања у иностранству мора активније укључити и дипломатско-конзуларна мрежа БиХ како би у сваком тренутку могли прискочити у помоћ нашим људима, али и доставити релевантне информације о стању на тржишту рада у другим земљама", закључује Вукајловић.

Тражена занимања: возачи, вариоци, грађевинари, електротехничари, монтери, бравари, медицинари, угоститељи.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зворник

29.12.2014 07:12

Па нек сад виде ови који се куну у Русију мајку гдје је нама будуцност Русија или Европска унија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

29.12.2014 08:26

Баш ме занима гдје у Словенији су запослили толики народ кад све стоји грађевине, сви јаки гиганти пропали, сва предузећа у стечају, слабо која фирма да ради. Са мном раде два момка из Босне и кажу да нису примли плате 5 мјесеци, е то вам је та европа узму балкански народ да га зезну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.12.2014 09:41

Не треба вјеровати претерано овим агенцијама доста пута су радници из БиХ надрљали,и ако тразе насе раднике то у вецини слуцаја буду искористени,поготово се треба цувати Словеније и Русије,Њемацка мозе проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

29.12.2014 16:40

Да ми је ове из агенција мало послати код деутцера на једно 15 или 20 година да цисте, перу и рибају свапска ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЊЕМАЦКА

30.12.2014 17:45

СВИ који тако мисле нека остану у својој земљи

ОДГОВОРИТЕ