"Домовина" пуца по шавовима

Странке окупљене у коалицији "Домовини" у Републици Српској најавиле су да ће тражити искључене Странке демократске акције из коалиције.

Босна и Херцеговина 27.12.2014 | 15:15
"Домовина" пуца по шавовима

Ситуација је кулминирала на данашњој сједници Вијећа народа Републике Српске гдје је дошло до међусобне свађе и оптужби унутар коалиције. Искључење СДА се тражи зато што је та странка, како наводе, прекршила коалициони договор у вези са избором представника у Вијеће народа.

СДА је делегирала чланове своје странке иако је било договорено да то буду људи из дугих странака, објашњавају у "Домовини".

Представници ХСП су најавили да постоји могућност да се они повуку из коалиције, док је потпредсједник СБиХ-а Џевад Османчевић рекао да ће већ у понедјељак тражити да се СДА искључи због "примитивног и вулгарног кршења договора".

Из појединих странака у "Домовини" су и раније негодовали због самовољног понашања СДА, а односи су били видно нарушени када је потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић (СДА) отишао на састанак с Милорадом Додиком, а у вези с формирањем власти у Републици Српској.

Из Демократске фронте су тада оштро реаговали наводећи да са СНСД-ом нема никаквог партнерства.

Жељко Стипић из ХСП БИХ рекао је да је СДА изневјерио коалициони договор поводом избора представника у Вијећу народа РС.

"Представници СДА су на примитиван начин испољили властите интересе, поништавајући претходне договоре. СДА је формирао Клуб Бошњака и предложио представника за Вијеће народа Републике Српске, иако је договором то мјесто требало да припадне другој странци. Ово је снажан ударац за 'Домовину' и вјерујем да за њу више неће бити мјеста у овој коалицији", рекао је Стипић.

Потпредсједник Странке за БиХ и члан Координационог тима "Домовине" Џевад Османчевић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да ће већ у понедјељак тражити да се СДА избаци из "Домовине".

"Надам се да ће грађани знати да казне овакво понашање СДА. Постигло смо значајан успјех на протеклим изборима, а СДА је то сада изневјерио. Споразумом је дефинисано да СДА треба да партиципира са два делегата, да СББ треба да партиципира послаником, а да остала мјеста у НСРС припадну СДА и осталим странкама окупљеним око 'Домовине'. Већ ту је СДА 'закинула' Странку за БиХ, јер се није сложила да то буду два, већ један делегат. То су и успјели, јер су имали већи број руку, а нису се слагали у складу са правилима партнерства", рекао је Османчевић.

Мујо Хаџиомеровић из СДА рекао је да се Клуб Бошњака на конститутивној сједници Вијећа народа Републике Српске понашао у складу са Пословником, а не у складу са ранијим договорима и споразумима, које није ни видио.

"Када смо данас добили сертификате почели смо да радимо у складу са Пословником о раду Вијећа министара Републике Српске. Нису нас интересовали споразуми. С њима смо завршили прије седам дана када су биле сједнице на којима су учествовале странке окупљене око 'Домовине'. Наши партнери су имали тада прилику да говоре шта су хтјели. Предложили смо Кему Чамџију и он је изгласан са свих осам гласова Клуба Бошњака. Све је протекло у најбољем реду", рекао је Хаџиомеровић.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Пера

27.12.2014 14:19

Како год било то значи нико неће са СНСД у коалицију

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

27.12.2014 14:33

Изгледа да је и овдје Баја умијесао прсте КУПОВИНОМ ПАПАКА. Не казе се дзаба: ПАПАК ОСТАЈЕ ПАПАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

27.12.2014 14:36

Види се да смо исти, у свему смо исти, а највише у свађама, зна се да смо генетски са истог извора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма папак

27.12.2014 14:55

не папак , али мени личи да и у савезу за промјене све је више папака . намирили су своје дупе и она предизборна реторика и обећања падају у воду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

27.12.2014 15:16

Бла, бла, бла.. Знаци иста прица.. Зивјели гласаци, БХ градјани и овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

27.12.2014 15:37

Хајде да се мало буде искрено, господин Милорад Додик је апсолутно најјаца политицка фигура у Републици Српској и у БиХ, засто то не признати? Мени лицно је заиста драго да је тако и нека тако и остане, зар да ме представљају ликови типа Цавица, Босица или Михајлице, не дао нам Бог, сретно предсједнице Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа С.

27.12.2014 15:40

Није ми јасно јел ово знаци да је и Рамиз С. купљени папак, објасните, видим има папака и у Српцу, некако је НДП најтања карика, ПДП је за примјер на целу са Слависом М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

27.12.2014 16:01

Ако то Бакир дозволи неће више имат пола глассча...! Ал гласаће оних 100000 новозапослених 2022 године..! Човјек се обезбиједио...! Мислим да СДА неће себ дозволит распад домовине..! На следећим изборима Домовина ће бит јоś јача јер у њу улази и СДП.... Услугу коју је Злаја учинио Баји неуласком у Домовину коста цијелу РС та два послсника сто фале.. Неби Баја мого тако лако купит папка да злајини СДП овци нису гласали за Бајине као на пр. За Зељку Цвијановић... Треба неко це са Савезом за промјене преузет власт од Баје послије првих демонстрација 2015 те..! :-)))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.12.2014 16:19

Домовина =Једина партија која је јавно прозвала СРПСКУ-геноцидном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

27.12.2014 16:25

СДА је странка која једно прича, друго мисли а треће ради. То је странка дволичних људи, лажова и људи без икаквог става. Они су начелно за све почевши од: - за владавину закона, за економију, за борбу против криминала итд за све, али када кренете са њима да то проводите у дјело онда видите да они нису низашта од тога што причају већ да раде скроз контра од онога што је договорено. Коалиција ДФ и СДА ће се убрзо распасти на државном нивоу јер то није природна коалиција. ДФ је скупина искрених и поштених људи а СДА скуп лопова и људи који су огризли у корупцији и криминалу. Чека нас све патња у наредне 4 године и бурна политичка превирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипсилон

27.12.2014 16:44

Општи је метеж. Након још неколико година пропадања ЕУ ће преузети БиХ односно биће анексија као и 1878 године. Све исто, И не може другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОшњак

27.12.2014 16:54

Реалан коментар,али мислим да је ДФ-а "ТРОЈАНСКИ КОЊ",да се да подршка Радончићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка

27.12.2014 17:07

Ре Бошњак.Иза "Тројански коњ",да се не да подршка РАДОНЧИЋУ.Извињење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драги

27.12.2014 17:55

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЖИВИ ВЈЕЧНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

28.12.2014 07:56

НЕКА ДОБРО РАЗМИСЛЕ СРБИ КОЈИ СУ У САРАЈЕВУ СА БОСЊАЦИМА У КОАЛИЦИЈИ НАСУКАЦЕ ИХ ОНИ КОЈИ МРЗЕ СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам ја...Питај мене...

28.12.2014 09:20

Да ДРАГИ... Кад би се само тебе питало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.12.2014 09:29

За """Знам ја...Питај мене..."" да се случајно неће питати такви као ти и теби слични. Никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам ја...Питај мене...

28.12.2014 10:47

Не , неце се мене питати. Како ти казес тако це бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орахова

28.12.2014 10:52

Ста је ДОБОЈЕ. Своју силу си спроводио поцетком 90-их година.Па мислис мозес и сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

29.12.2014 06:22

За Орахову. Никакву силу ја нисам спроводио, него сам се борио да се и ја нешто питам а не да други одлучују мени. Док је Републике Српске бит ће и Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ