Богатство је у помагању другима

Људи који задовољство налазе у помагању другима представљају светле примере и узоре. Неки желе да остану анонимни али сви поручују да је помагање другима право богатство.

Србија 27.12.2014 | 12:06
Богатство је у помагању другима

Више од десет година, Драган живи сам. Последње четири, свакога дана обиђе га Гордана. Волонтерка, самохрана мајка троје деце, и сама суочена са тешким животом.

"Кад видиш како неки људи тешко живе, а нема ко да им помогне, као што ја нисам имала, другачије је, лакше ти је, задовољиш своју душу", кажа еГордана Павловић, волонтерка у општини Звездара.

"Кад је човек сам, усамљен, нема никога, много значи помоћ", наводи Драган Станојевић.

То зна и анонимна донаторка три стана за Дечје село. Није желела да се њено име чује, али је деци без родитеља гласно поручила - да се школују и одрасту у вредне, срећне породичне људе, нежне родитеље.

"Они који су у могућности да некоме помогну то и треба да учине зато што ће и њима у следећем тренутку сигурно требати помоћ. Човек који је помогао другом човеку је јако богат", каже глумица Ана Софреновић.

Ову годину памтићемо и по Маријани Милосављевић. Да би својој колегиници и пријатељици спасила живот, дала је бубрег.

Разредна Сузана Станковић донирала је кожу ученици која се опорављала од тешких опекотина. Још једна наставница, али у пензији више од пола живота посветила је другима као волонтер Црвеног крста. Даница Шмиц, бака херој у осмој деценији дневно обиђе бар двоје усамљених комшија.

"Човек који је помогао другом човеку је јако богат. То су најснажнији узори које имамо око себе", каже глумица Ана Софреновић

Тест људскости многи су положили у мајским поплавама.

"Начин на који су људи реаговали пуно говори о нама и о тренутку у коме живимо. И о томе да има наде за нас и да имамо и емпатију и да умемо да реагујемо кад се људима десе такве трагедије", наводи Ана Софреновић.

У време када већина има довољно времена само да окрене главу од туђих проблема, хумани гест вреди двоструко. За многе од њих никада и не сазнамо, јер племенити људе воде се речима Душка Радовића - оно што некоме дамо, већ смо раније добили од неког другог.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар