Након економске политике слиједи буџет

У Скупштини Републике Српске, након два дана завршена је расправа о Економској политици за наредну годину. Министар финансија Зоран Тегелтија посланицима је представио Приједлог буџета за 2015. годину у износу од двије милијарде и 33 милиона марака.

Република Српска 27.12.2014 | 12:59
Након економске политике слиједи буџет

У маратонској расправи о предложеним мјерама економске политике дискутовала су 33 посланика, а било је више од 70 реплика.

Током посебне сједнице парламента Српске биће разматрани и приједлози закона о извршењу буџета, о дугорочном задуживању и о краткорочном задуживању РС.

Рад Народне скупштине наставља се сутра, а почетак сједнице заказан је за 10 сати.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је раније да ће дан за гласање бити након апсолвирања цјелокупног дневног реда.

21:05 Ресорни министар Тегелтија је, представљајући буџет у износу од 2 милијарде и 33 милиона марака, нагласио да је основни карактер буџета обезбјеђивање суфицита и раст прихода. Он је подвукао да се извршењем предложеног буџета стварају претпоставке за реализацију владиних политика.

20:45 Закључена је расправа о Приједлогу економске политике РС за 2015. након још једног излагања премијерке Жељке Цвијановић.

Одмах након тога прешло се на Тачку 2. Дневног реда, Приједлог Буџета за 2015. За говорницом је министар финансија Зоран Тегелтија.

19:15 Маринко Божовић из СДС-а сматра да актуелна Влада није у стању да Српску са предложеном Економском политиком поведе на прави пут, јер се, како је навео, само декларативно залаже за нека питања и нема сагласности економске политике са буџетом.

19:08 Посланик СНСД-а Милан Ковач оцијенио је да нема рјешења економске кризе без повећања ПДВ-а, додајући да се то мора урадити на нивоу БиХ.

"Без повећања ПДВ-а нема рјешења проблема и смањења оптерећења стопа пореза и доприноса", истакао је Ковач.

Он је додао да се морају стимулисати послодавци да пријаве раднике, те да јавне инвестиције морају бити настављене, јер се многи људи запошљавају на бази тих улагања.

19:00 Посланик ДНС-а Душко Ивић најавио је да ће ДНС подржати документ Економска политика за 2015. годину, јер су њени циљеви реални и оствариви.

"Економска политика омогућава економску стабилност Републике Српске", истакао је Ивић.

18:45 Посланик СДС-а Стево Јоксимовић сматра да реформа тржишта рада и запошљавања заслужује више пажње него што је то дато у Економској политици за наредну годину.

Он је рекао да је у овом документу потребно јасно дефинисати начин запошљавања у реалном сектору, начин рјешавања хиперпродукције кадрова из друштвених наука, увођења института бруто плате...

18:15 Посланик СДС-а Златко Максимовић оцијенио је да се здравство Републике Српске налази у тешком стању и великим финансијским проблемима, али да упркос томе не види да се планира више средстава за здравство.

Максимовић је поздравио наставак реконструкције и опремање Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука, изградњу болнице у Добоју, Источном Сарајеву, Зворнику, Пиједору и Требињу, али је истакао да се поставља питање од куда новац за ове намјене.

17:25 Посланик СДС-а Наде Планинчевић сматра да је реформа образовања у овом документу нешто што се преписује и да се "прича увијек иста прича".

"Школе прокишњавају, мокри чворови су неуређени, у основним школама због неплаћених обавеза Министарства искључује се вода од комуналних предузећа", истакао је Планинчевић.

17:20 Шеф Клуба посланика ДНС-НС-СРС Споменка Стевановић рекла је да тежиште треба ставити на реални сектор, од кога зависе и све остале области, односно да ће подржати растерећење привреде, пореске олакшице, да се развој привреде базира на домаћим ресурсима.

17:10 Настављена сједница Народне скупштине Републике Српске.

Поподневни дио расправе обиљежиле су реплике посланика СНСД и СДС, а углавном су се односиле на прекомјеран број запослених у локалним администрацијама.

15:00 У НСРС је редовна пауза до 17 часова.

14:20 Настављена сједница НСРС.

13:50 Предсједник парламента Недељко Чубриловић дао је паузу од 30 минута на захтјев Клуба посланика СДС-СРС.

12:59х Драган Богданић, министар здравства Републике Српске: "Циљ Владе и министарства здравства је да рационално троши прикупљена средства".

12:35х Ненад Стевандић, посланик СДС: "У Плану економске политике није истакнут конкретан план запошљавања у реалном сектору нити искрена борба против криминала и корупције.

11:45х Народни посланик Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а: "Уважене колеге из владајућих странака, као да су јуче дошле на власт, траже изговоре и оправдања. Причати о кредитном задужењу и не говорити о нпр. кредитима за мазут у бањалучкој Топлани, није фер. На крају 2013. године, укупан јавни дуг је износио 4 милијарде и 700 милиона КМ. Обећали сте да ћете га смањити а повећали сте га. Порастао је за 400 милиона за годину дана! Постоје три врсте кредита, кредити за привреду, инфраструктуру, буџетску потрошњу; 95% кредита су кредити искључиво за буџетску потрошњу..."

11:25х Вукота Говедарица, посланик СДС-а; реплика Зорану Тегелтији, посланику СНСД-а, који је између осталог говорио и о задужености Републике Српске:

"Ви знате добро колико су биле задужене локалне заједнице до 2005. године. То су била минимална задужења. Данас су 420 милиона КМ задужене локалне заједнице."

11:20х Зоран Тегелтија, посланик СНСД-а:

"Ако је мој гријех што имамо фабрику "Никола Тесла", то је мој гријех. Није ми важно ко ће вратити кредит, важно је да људи раде.”

10:54х Посланик СНСД-а Душица Савић, реплицајући посланику СДС-а Давору Шешићу, навела је да је један од начелника општине, у којој је СДС на власти, краткорочно задужио локалну заједницу до два милиона КМ без одобрења и сагласности Министарства финансија Републике Српске.

"Извртање је теза то да је неко против запошљавања и волонтерског ангажовања. Нико нормалан није против тога. Број волонтера премашује број запослених радника. Ја не говорим име локалне заједнице, пуштам Вас да Ви то кажете. Ви имате потребу да изврћете тезе, да популистички говорите."

Током скупштинске расправе о документу Економска политика Републике Српске, Савићева није навела о којој локалној заједници је конкретно ријеч.

Расправа о Приједлогу економске политике за наредну годину почела је јуче, а овај документ посланици разматрају по хитном поступку.

Дневним редом посебне сједнице предвиђено је и разматрање Приједлога буџета у износу од 2,033 милијарде КМ.

Током посебне сједнице биће разматрани и Приједлог закона о извршењу буџета, Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске и Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић на почетку скупштинског засједања обавијестио је народне посланике да је Влада Републике Српске из скупштинске процедуре повукла Приједлог закона о измјенама Закона о посебним начинима измирења пореског дуга по хитном поступку.

Он је рекао да ће дан за гласање бити након апсолвирања цјелокупног дневног реда - оријентационо сутра.

Четврта посебна сједница Народне скупштине, посвећена приједлогу буџета и Економске политике за идућу годину, настављена је данас у 10 сати.

Посланици још расправљају о првој тачки дневног реда - приједлогу Економске политике за 2015. годину.

Потред тога, на дневном реду данашње сједнице је и приједлог буџета за 2015. годину (по хитном поступку), приједлог закона о извршењу буџета за 2015. годину (по хитном поступку), приједлог закона о измјенама Закона о посебним начинима измирења пореског дуга (по хитном поступку), приједлог одлуке о дугорочном задуживању РС за 2015. годину, те приједлог одлуке о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вуковић оцијенио је да је Економска политика Српске за наредну годину квалитетан документ.

Он је нагласио да су нетачне тврдње опозиције да у Херцеговини није било капиталних улагања, наводећи да је само из Економско-социјалног програма посљедњих година за ово подручје издвојено око 100 милиона КМ.

Посланик СДС-а Давор Шешић поручио је да све општине у Српској морају бити равномјерно заступљене у развоју, те да у Херцеговини, када је ријеч о капиталним инвестицијама, није конкретно урађено ништа.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Опозиција

27.12.2014 09:59

СНСД хвали Цавица??? Искрено се надам да Цавиц овај пут остаје на правој страни. Да једном кад оде Милорад висе неце никад изаци на свјетло дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.12.2014 10:42

Пре 10-15 минута у НСРС је изнесен интересантан податак.10 људи,привредника,бизнисмена или ТАЈКУНА је купило Гро предузећа у Српској.Питам се КО;КАКО ЧИМЕ КОМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

27.12.2014 10:58

Нека Дуњиц пита Адзица да ли је истина да је правио викендицу заједно са Милом Илицем на путу од Подградаца према Козари.Није било струје.Нека га пита да вли је Адзиц направио трафо станицу ту из пара електро Градиске?А изводац је била Калдера компани.Питајте га за Зденку Сормаз?Питајте га за пекаре и куваре сто их запосли у електро из Рогоља и Елезагица одакле је Адзиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко је то рекао за 10-15 тајкуна

27.12.2014 10:59

То је рекао Милосе онај преварант и демагог из Сипова Ковац,посланик снсд-а.Па ста је тај урадио за своју локалну заједницу Сипово???

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл радознао

27.12.2014 11:59

бас ме интересује докле цете

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

27.12.2014 12:19

Ре xxл радознао...јос 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

27.12.2014 13:00

Сто сте гледали скупстину на РТРС гледали сте.Време је за поподневну дозу кица и игара за гладни народ испраног мозга.Ста би они да не виде Неду Украден у гацама јос једнон...Јер би превисе гледањq опозиције могло да пољуља слику на великог нам видју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дип

27.12.2014 13:50

На жалост људи моји, чињеница је да СНСД остаје на власти још минумум четири године,а нисам оптимистичан ни да ће отићи са власти након ове четири године јер је народ колективно ошамућен. Ако неко има неки посао вани: Бауштел, читач клозета, молер , шта год, нека ме контактира

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало

27.12.2014 14:08

Још којиммјесец и одосе бијеле чизмице у историју

ОДГОВОРИТЕ
Name

није здраво лагати

27.12.2014 14:12

Драган Богданиц реце "циљ је да рационално троси прикупљена средства" и оста зив. Једино сто му неце остати зиво здравство задузено 1 милијарду марака, онако рационално тросеци :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

27.12.2014 15:08

ко ове више може гледати , а камо ли слушати , част искреној опозицији, сви остали ,,пали с Марса,, и само из шупљег у празно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници бобара

27.12.2014 15:41

Бореновицу спаси нас све знас сви цемо с тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.12.2014 16:22

Опет ноћни "ДОДАТАК".

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.12.2014 17:15

Рад се обуставља ради Новогодишњег пријема ,а у организацији Председника Скупштине.ПРИЈЕМ ПРОТИЧЕ У СРДАЧНОЈ АТМОСФЕРИ.Честитам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

27.12.2014 19:57

Господа као да је са Марса, они немају појма о десавањима у РС лоповлуци и томе слицно немају појма, молим те лијепо ту је министар полиције па као њему исприцајте ајајај ста вриједи писати врана врани....! Е теско нама са њима! Много ми користе овај нови "падез" коруптив ( коме и колико)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.12.2014 21:23

Зашто се СНСД залаже за повечање ПДВ на 19 % ? Можда је боље да повецају степен наплате ПДВа од Бирача ,Рафинерије Брод ,Рудника Сасе и тд и тд . Овако нас опале по дзепу а штите своје ортаке .

ОДГОВОРИТЕ