Не намјеравају снизити цијене

Упркос рекордном појефтињењу горива у БиХ, превозници, таксисти, као ни трговци, који су упоредо са поскупљењима нафтних деривата "подебљавали" своје цјеновнике, сада нису расположени да их врате на ранији ниво.

Босна и Херцеговина 27.12.2014 | 08:49
Не намјеравају снизити цијене

Посебно нерасположење према појефтињењу показали су превозници, на чије цијене услуга нафтни деривати имају директан утицај, и који би, по логици, први требало да изврше корекције и обрадују потрошаче.

За примјер смо узели цијену мјесечне карте превозника "Превоз Голуб" за релацију Забрђе - Котор Варош, која је прије 15 година, када је цијена горива била иста као данас, коштала 19 КМ и до данас је "скочила" на чак 35 КМ.

Када смо контактирали то предузеће, саопштено нам је да, с обзиром на то да ће ово појефињење горива бити кратког даха, вјероватно неће доћи до појефтињења карата.

"Не могу рећи да ли ће доћи до појефтињења уколико се задржи овај тренд појефтињења горива. То би требало размотрити, али све претпоставке говоре да ће ово бити кратког даха", кажу у предузећу "Превоз Голуб".

Енвер Суљагић, члан УО Такси удружења ФБиХ, потврдио је да ни таксисти не размишљају о "резању" цјеновника својих услуга.

"Тренутно ми не размишљамо да снизимо цијене, јер су оне већ такве да ни сада нису економски оправдане. Имате таксиста који одустају од тог посла, који је само за преживљавање", поручује Суљагић.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука, рекао је да мали трговци немају могућност да снизе цијене и да то не зависи од њих.

"Ми зависимо од увозника и произвођача. Уколико они снизе цијене, ми ћемо то директно пратити, јер је и нама у циљу да имамо јефтинију робу, с обзиром на то да због огромног броја тржних центара имамо врло мали промет", казао је Марјановић.

Муриса Марић, директор Удружења грађана "Дон" из Приједора, казала је да би првенствено требало да појефтини превоз, и то бар 40 одсто.

"Ако је цијена горива сада иста као и прије 15 година, цијена карата може бити нижа између 30 и 40 одсто, обавезно. Градске мјесечне карте би требало да коштају око 20 КМ и то је нека нормална и прихватљива цијена", оцијенила је Марићева.

Она је навела да се очекује да појефтине све ствари које имају везе са горивом, а посебно храна.

"Знамо да ће се превозници и трговци тешко одрећи профита и снизити цијене. Зато је ово право вријеме да се у то укључе власти и тако покажу да су на страни грађана", казала је Марићева.

Месуд Лакота, дугогодишњи борац за права потрошача из Сарајева, каже да су потрошачи закинути, јер је појефтињење горива требало да утиче и на "резање" цијена робе и услуга.

"Ви сада имате ситуацију да су цијене неких прехрамбених намирница у државама ЕУ дупло ниже него код нас. Ред је да цијене код нас буду реалне, јер је готиво знатно појефтинило", казао је Лакота.

Са друге стране, из Министарства трговине и туризма Републике Српске подсјећају да је начин формирања цијена слободан, те трговци цијене формирају у складу са својом пословном политиком и конкуренцијом која то дозвољава.

На снази је, додају у том министарству, уредба којом су ограничене марже на основне животне намирнице, и то на осам одсто у трговинама на велико, односно 10 процената у трговинама на мало.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цензура...

27.12.2014 08:10

Да и шта је у овоме свему чудно ??? Мене би био страх када би и код нас прорадила свијест и савјест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

27.12.2014 08:35

Да, ста је цудно у насој "дрзави", цути и ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

27.12.2014 08:42

Па и да је кратког даха спустите цијену на један мјесец да људи виде добру вољу али није кратког даха цијена ће пасти на 1,30 и опет ћемо се исто возити, јер Америка сад избацује велике играче Арапе и финансијере исламске државе са ниском цијеном а не русе као што се пише и прича руси су били сила и остат ће а ста може Арапски свијет продат осим нафте само пијесак и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

да ли видите

27.12.2014 12:19

аутобус из новог сада вози само 2 путника до требиња, ито веома цесто. Ако укине линију, остасе без посла, а ако вози 2 путника пропасце превозник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

27.12.2014 13:33

Све би требало да појефтини сјецам се кад је поскупљивало гориво све цијене су дизали и хљеб и кафу да не набрајам А сад нистаА то је држава и власт и посланици криви ка што поскупљују воду и одвоз смеча откуд им право да гласају за поскупљење

ОДГОВОРИТЕ