Бањалучанин за мјесец зарадио 12.700 марака

Бањалучанин који се бави стручним, научним и техничким дјелатностима рекордер је по заради у Републици Српској, а у октобру је у џеп ставио 12.701 марку.

Република Српска 27.12.2014 | 07:24
Бањалучанин за мјесец зарадио 12.700 марака

 

Листа топ десет зарада у Српској по основу радног односа састављена је на основу пријава поднесених Пореској управи Републике Српске.

Она је показала да најбоље зарађују запослени у облати финансија и осигурања, који су заузели чак четири позиције међу првих десет. Када су у питању градови, доминира Бањалука са осам представника, а на листу су успјели да уђу само још један Требињац и Прњаворчанин.

Послије рекордера на листи је Требињац, који се бави финансијским и дјелатностима осигурања, са платом од 10.242 марке.

Треће и четврто мјесто заузели су Бањалучани, који се такође баве финансијама и осигурањем. Један од њих зарадио је у октобру 8.265, а други 7.999 марака.

На петој позицији, са мјесечном зарадом од 7.499 КМ, нашао се Прњаворчанин, који послује у прерађивачкој индустрији, а само 27 марака мање од њега зарадио је Бањалучанин, који се бави пословима као и његов суграђанин на врху листе.

Седма позиција припала је Бањалучанину који је у сектору финансија и осигурања зарадио 7.278 КМ, а осма његовом суграђанину из грађевинског сектора са зарадом од 6.955 марака.

На посљедње двије позиције налазе се радници који су запослени у представништвима предузећа из иностранства. Један од њих инкасирао је у октобру 6.249, а други 6.202 марке.

Листа топ плата је показала да најбоље зарађују запослени у облати финансија и осигурања, који су заузели чак четири позиције међу првих десет.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин рекао је да је добро да у Српској има фирми које исплаћују енормно високе плате.

"Врло је битно да постоје људи који зарађују велики новац, јер нам то показује да у Републици Српској постоје и стабилне фирме које су у стању да исплате велику суму новца запосленима који то заслуже својим радом".

"И Република Српска је на добити због исплате високих плата, јер се плаћањем пореза и доприноса на плате пуни буџет", рекао је Згоњанин и констатовао да је веома мало људи у Српској који добијају високе плате.

Економски аналитичар Зоран Павловић примијетио је да су топ зараде у привреди на нивоу примања посланика у Народној скупштини Републике Српске и Парламенту БиХ, уз додатна учешћа парламентараца у надзорним и управним одборима и комисијама.

"За топ десет плата у Српској с једне стране се може рећи да су мале, јер ти људи обављају одговорне послове и склапају најбоље бизнисе. Осим тога, те плате су и ниске ако их упоредимо са платама запослених у администрацији, који добијају позамашну своту новца без имало труда и рада".

"Плате у администрацији требало би да буду дупло мање, а плате на топ позицијама у предузећима веће", рекао је Павловић и додао да је десет највећих примања у Српској превелико ако се пореде са просјечном платом или са пензијама.

 

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

27.12.2014 06:30

Мој лицни доходак за октобар мјесец 540 км.! Хвала ти Милораде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобац

27.12.2014 21:33

А нетко нема ни ово милокраде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.12.2014 09:43

""Који се бави стручним, научним и техничким дјелатностима"". За "Ја" који посао ти радиш за 540 км.

ОДГОВОРИТЕ