Десет година од цунамија у Индонезији

У Индонезији и другим земљама које излазе на Индијски океан данас су почели комеморативни скупови за више од 230.000 људи који су изгубили животе у страховитом земљотресу и цунамију пре 10 година.

Свијет 26.12.2014 | 09:20
Десет година од цунамија у Индонезији

На данашњи дан пре 10 година земљотрес јачине 9,3 степени Рихтерове скале погодио је западну обалу Индонезије, изазвавши серију цунамија у целом Индијском океану од Суматре до Сомалије, пренела је агенција АФП.

Масивни таласи погодили су обале 14 земаља од Индонезије, Тајланда, Шри Ланке до Сомалије.

Хором који је отпевао химну Индонезије започело је одавање поште жртвама у парку на 20 хектара у престоници провинције Аће, Банда Аће, граду који се налазио најближе епицентру разорног земљотреса.
"На хиљаде лешева било је на овом месту", рекао је потпредседник Индонезије Јусуф Кала на хиљадама окупљених, од којих су многи плакали.
"Сузе које су пале у то време...биле су осећања збуњености, шока, туге, страха и патње. Молили смо се. Онда смо се подигли и примили помоћ на посебан начин. Помоћ је стигла из Индонезије и одасвуда, наш дух је оживео", рекао је Кала.

У џамијама широм провинције одржане су молитве јутрос, а становништво је посетило масовне гробнице, у којима је сахрањена већина од укупно 170.000 жртава цунамија у Индонезији.

У јужном Тајланду, где половину погинулих од укупно 5.300 људи чине страни туристи, окупили су се туристи у меморијалном парку у мало рибарском селу Бан Нам Кем, које је уништено у огромним таласима.

На почетку церемоније, преживели су се присећали стравичног догађаја и чуда захваљујући коме су остали у животу док је вода без упозорења наишла носећи са собом делове бунгалова, аутомобила и чамаца, усмртивши половину житеља села.

И у више европских градова данас се одржавају комеморативни скупови, укључујући Шведску која је изгубила у стравичном налету цунамија 543 своја држављана.

Краљевска породица и породица и пријатељи погинулих присуствоваће у петак поподне одавању помена жртвама цунамија у катедрали у граду Упсала.

Катастрофа која се догодила окончала је деценијама дуг конфликт у провинцији Аће, пошто је постигнут мировни споразум између побуњеника и Џакарте мање од годину дана после трагедије.

У Шри Ланки, у којој је 31.000 људи погинула, припреме су у току за одржавање помена на железници на месту где је талас ударио у путнички воз усмртивши 1.500 људи.

Тог 26. децембра 2004. године настрадало је више од 230.000 људи у 14 земаља, а највише у Индонезији, док се укупна причињена штета процењује на десет милијарди долара.

Најгоре погођен регион био је Аће, где је од последица удара снажних таласа од којих су неки били високи 35 метара, погинуло око 130.000 људи, док је више од пола милиона грађана расељено.

Потрес се осетио и 1.600 километара од епицентра који је био на дну Индијског океана код Суматре, а снажни таласи погодили су и Шри Ланку, Индију, Тајланд, Сомалију, Бурму, Малдиве, Малезију, Танзанију, Сејшеле, Бангладеш, Јужну Африку, Јемен, Кенију и Мадагаскар.

Снага удара била је еквивалентна експлозији 23.000 атомских бомби, попут оне бачене на јапански град Хирошиму.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар