Радоњић: Много смо научили у 2014.

"Искуство од прошле сезоне је јако значајно и за тим и за мене лично. На свим пољима", рекао је тренер Црвене звезде Телеком у претпразничном гостовању нашој редакцији. Разговарали смо са њим и о појачањима, Топ 16, притиску...

Кошарка 26.12.2014 | 08:00
Радоњић: Много смо научили у 2014.

Полусезона није време за свођење рачуна и то су навијачи Црвене звезде Телеком добро научили претходних година. Унапред су 2013. и 2014. славили титуле, пратили играче у свлачионицу покличима "Освојићемо све", па се до краја радовали само освајању "Жућкове левице".
Са тим искуством, али и са највећим разлозима за оптимизам до сада, црвено-бели испраћају годину на измаку и дочекују нову. Њихов тим тренутно је најдоминантнији у АБА лиги, са рекордно перфектним скором на старту сезоне (14-0) и "овереним" пласманом у Топ 16 фазу.

Тренер Дејан Радоњић, селектор и творац те екипе, посетио је у четвртак МОНДО, мало више од 12 сати после повратка екипе са успешне мини-турнеје по Македонији и Бугарској. После петка, дана за тренинг, Звезда ће у суботу, против Цибоне, ставити тачку на календарску 2014. и успешну јесен.

"Сезона је заиста позитивна до сада и драго ми је да сам нашао времена да дођем у Мондо. Имамо много обавеза, чека нас тренинг и припрема утакмице, у жестоком смо ритму, али смо се за то сви и спремали. Ништа лакше нисмо ни очекивали", рекао је добро расположени тренер Звезде.

Разлога за осмех има неколико. Лепо се насмејао и гледајући слике објављене на друштвеној мрежи Тwиттер под хасхтагом #радоњизам.

Победом против Цибоне, његова екипа изједначила би рекорд Партизана у броју узастопних тријумфа у АБА лиги. Претходно је поставила најбољи старт у клупској историји (пет победа), па престигла Макаби (десет победа), па престигла и Олимпију (12 победа).

"Желимо да освојимо нове бодове и то нам је сада једини приоритет. До сада имамо успешну сезону и тако је баш зато што се окрећемо само ономе што нас очекује. Вероватно ће рекорди остати негде записани и биће лепо када се једном то буде читало, али спремамо се за такмичење само водећи рачуна о тренутном. Хоћемо да победимо Цибону, а не да помињемо било који низ или имена других клубова. Ниједног тренутка нема помињања бројки".

Најављивао је тренер Звезде ове сезоне осцилације, па и јасно остављао могућност пораза у АБА лиги. Ипак, они се још нису догодили. Тренутни скор црвено-белих ове сезоне је 20-4, укључујући и Евролигу. Само Алба тренутно има дужи првенствени низ од њих.

"Постојала је бојазан да ће овај ритам створити пражњење, а серија оптерећење. И психолошко и емотивно. Било је осцилација, али смо у резултатском смислу остали озбиљни и карактерни да не дозволимо да неки европски порази утичу на нас. Стручни штаб и ја посвећено правимо краткорочне и дугорочне планове и јако водимо рачуна да играчи буду у добром стању и статусу".

Сви набројани рекордери АБА лиге освајали су титуле у сезонама када су писали "јадранску" историју. Стога, није потребно посебно наглашавати Звездине амбиције. Радоњић је после утакмице против Лаборал Куће први пут ове сезоне и изговорио реч "трофеј".

"То како радимо и какву атмосферу имамо, ствара нам добру основу да наставимо у истом ритму. Наравно да смо свесни да нас чека тежи део сезоне - борба за трофеје. Нема дилеме да у плеј-офу АБА лиге хоћемо да наставимо континуитет учешћа у Евролиги, што је најважније, а потом и да освојимо трофеј. Видећемо после тога своје идеје и планове за домаће такмичење, али мислим да се неће разликовати од циљева у АБА лиги", насмејан је застао Радоњић, па још једном "успорио".

"За сада, довољно је рећи да смо у сезону кренули са тимом који смо пажљиво селектирали у односу на прошлогодишњи састав. Направили смо промене, које су нам донеле и битне разлике. У добром смо моменту у Јадранској лиги, можемо да размишљамо и о форми, без тензије борбе за прво место. Да нам је лидерска позиција угрожена - то не бисмо могли. Циљ је да што дуже останемо у бољој форми".

Да ли би нешто променио ове јесени? Другачије урадио?

Навијачи су се дуго освртали на утакмицу у Истанбулу, изгубљену после два продужетка, уз тројку Зорана Ерцега "са пола терена"... Срећом по црвено-беле, испоставило се да није имала велики резултатски значај.

"И из те утакмице извукли смо поуку. Искрено верујем да нам се више неће поновити да планирамо фаул, а да га не направимо конкретно".

Дакле, план је био да се направи фаул?

"Правили смо фаул пре завршнице и имали смо ситуацију да једним датим слободним бацањем (Вилијамса) не морамо да правимо још један. Ипак, промашили смо то једно бацање, а договор је онда био да се направи фаул. Мислим да је и постојао прекршај над Арсланом, али судија то није свирао. Лопта је дошла до Ерцега, не баш договореном акцијом и погодио је компликован шут. Научили смо лекцију и, понављам, верујем да нам се то неће поновити"

Оно на шта није могао да утиче су проблеми са повредама. Дангубић је пропустио већи део припрема, Лазић је сломио прст месец пред старт сезоне, Јовић је почетком новембра повредио зглоб у Шпанији...

"Било би нам много боље да није било тих околности. Да смо на све њих могли да рачунамо све време, да смо могли да комплетнији спроведемо припреме... Ипак, сва прича о незадовољству пада у воду када се погледа резултат. Евидентно је да није могао да буде бољи", задовољно је прекрстио руке.

"СВЕ ЈЕ РЕЧЕНО О ПОЈАЧАЊИМА"

А, да ли би променио тим? За то није касно. То је једна од најживљих тема на друштвеним мрежама. Сваког месеца, практично сваке недеље у години.

"О томе сам неколико пута причао и мислим да сам послао јасну поруку. Било је природно и реално, с обзиром на то да нисмо имали неких проблема, да после првог дела Евролиге направимо анализу и да на основу ње саопштимо виђење ситуације. Стање је такво да су момци у досадашњим мечевима показали да су конкурентни и верујем у овај тим. Верујем у овај састав и нисам имао разлог да размишљам о појачањима, па се нисам ни бавио тиме".
Дакле, порука после утакмице против Лаборала - да ће исти тим играти и Топ 16 - остаје на снази до даљег.

"Да", кратко је потврдио тренер Звезде.

Иако се у медијима помињу презимена "Слотер", "Дубљевић"...

"Овај тим ће наставити такмичење. Нема простора да се ту сад покушава наметнути неко мишљење или предлог. Овај тим може да оствари што смо рекли да је циљ и што сви заједно у клубу желимо. Дубљевић је квалитетан играч, добар човек и мени јако, јако драг, али он је у Валенсији и то је то".

Без потпитања, наставио је о плану стручног штаба, као и клуба.

"Поред тога што смо играли јако добро и што смо наговестили да можемо да изнесемо терет, постоји и нешто што је јако битно, а што се неретко запоставља. То је континуитет. То је залог за будућност", рекао је Радоњић, па прецизирао.

"Мора да се размишља и о младим играчима, мора да се размишља и о Звездином 'сутра'. Има ту још разлога због којих треба водити рачуна и покушати да се створи додатни континуитет у селекцији".

Пример Луке Митровића, који се ове године потпуно афирмисао сликовит је пример тог Радоњићевог плана. Потенцијални репрезентативац Србије прошао је претходних пут у клубу од талента са малом минутажом до капитена и једног од лидера по учинку седме екипе у Европи. Да ли би истим путем могао да пође и Марко Тејић?

"Има доста младих играча, а има и оних млађих од тих младих. Корачамо ка ономе што је жеља свих нас и што је пут којим би требало да идемо. Као што је у једном тренутку Лука Митровић добио шансу да се представи, да игра и да сада буде капитен, тако је циљ да и други добију прилику, наравно. И у његовом случају је било 'сугестија' да би требало да доведемо појачање. Мислим да је велика ствар да се овај састав задржи, да бисмо пред почетак следеће сезоне могли да причамо да смо јаки на позицији 'четири' и да не бисмо и тада имали лицитацију ко ће да нас појача и ко ће да дође", одговорио је Радоњић.

"ПРОТИВ ГАЛАТЕ - САМО О КОШАРЦИ"

До тада има још десет месеци. До почетка Топ 16 фазе Евролиге има осам дана. Који су резултатски циљеви Звезде у другом кругу после сјајног пролазног времена у првом?
"Рекли смо на почетку сезоне да би пласман у Топ 16 био чудо и та поставка је била добра. Добрим играма смо показали да заслужујемо тамо своје место. Повећали смо апетите и сада улазимо у тежу фазу, са квалитетнијим ривалима, већим бројем утакмица. Огромна прилика за школовање, као што сам и рекао, кроз које бисмо себи повећали шансу да остваримо кључне циљеве. Да стекнемо искуство. Да тај Топ 16 себи поклонимо као награду и да је искористимо за оно што нам је приоритетно".

Већ у прве три утакмице, Звезду чекају дуели против Реала, Макабија и Барселоне.

"Шпански клубови су у тој групи најјачи. Биће у борби за прва два места. Није потребно да много причам о Макабију, шампиону Европе, који је променио тим, али и прошле године у овом тренутку изгледао другачије од онога што је урадио на крају. То је институација и она мора да се поштује".

Говорио је и о другим екипама.

"Панатинаикос је искусан тим, са младим играчима, који су ове године добили простор да играју. На старту се очекивало да буду слаби, али су повратком важних играча ојачали. Вратио им се и Демаркус (Нелсон). Ту је и Жалгирис, са великом традицијом, познатом литванском школом. Ту је и Алба, са нашим Салетом Обрадовићем, која је направила одличан посао у Евролиги, која игра сјајно код куће, без пораза...".

Ту је и Галатасарај. Ту је и све што би могло да прати тај меч.

"И то ће бити озбиљан задатак. Надограђују свој тим. Патрик Јанг је дошао, јачају, а већ имају довољан број веома квалитетних играча и велики буџет. Што се тиче саме утакмице, бићемо спремни за 40 минута игре на паркету и за то се спремамо. Бићемо фокусирани само на паркет. То је мој задатак, то је задатак стручног штаба и то је наш приоритет".

Са каквим амбицијама Звезда улази у ту фазу? Колико је од свог максимума?

"Имамо простора за напредак. Покушаћемо да радимо и да напредујемо и за то ће нам велике утакмице користити. Видећемо на крају колико ће нас то високо одвести".

Било је речи о притиску и очекивањима које екипа осећа. Како је сада седети на клупи Звезде?

"Када сам стигао није ми баш било једноставно и било је потребно да научим да се носим са тим. Искуство прошле сезоне је јако значајно за мене у свим сегментима. Као и за све нас. То искуство не може да се купи, већ само да се стиче", рекао је, па насмејан додао:

"Уосталом, ја и не бих могао без притиска. Ето, има и тога. Прво сам себи намећем притисак, који је довољно велики, па имам капацитет да све то могу да носим. Можда то прошле сезоне није изгледало тако, али... Побеђивали смо и прошле сезоне и сигурно би се другачије гледала да смо успели да решимо тај меч против Цибоне (у полуфиналу АБА лиге). Уверен сам да су лекције научене".

О серији против Шпанаца 8-0

"Прија прича о томе, али ето играмо сада против Реала и Барселоне. Једном ће бити и пораза, то је нормално", рекао је тренер Звезде, који на клупи црвено-белих још није изгубио од екипе из најјаче европске лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар