Радници препјешачили 20 километара

Радници Фабрике детерџената "Дита", Фабрике обуће "Аида", Фабрике намјештаја "Коњух" и Ливнице челика данас су препјешачили нових 20 километара према граничном прелазу у Орашју како би напустили БиХ.

Босна и Херцеговина 25.12.2014 | 20:57
Радници препјешачили 20 километара

Након ноћења у Спортској дворани у Сребренику, радници из ТК кренули су ка подручју опћине Градачац, а након што су се успели на превој Орманица и прошли кроз тунел, одлучено је да се стационирају у некадашњем угоститељском објекту "Цолоссеум" и да ту дочекају данашњи дан и посљедњу етапу пута ка Орашју укупне дужине од 70 километара.

"Можда бисмо могли препјешачити и више, али радници су већ исцрпљени и треба нам одмор. На Орманици ћемо пратити развој ситуације на Скупштини ТК, а ако буду усвојени и реализовани наши захтјеви, могуће је да се вратимо кућама", рекао је Џевад Мехмедовић, предсједник Синдиката "Дите".

Радницима су активисти Црвеног крста/крижа подијелили храну и сокове, а обезбијеђене су им деке и спужве на којим ће одмарати и спавати.

"Свако ко мисли да ћемо одустати грдно се вара. Ја бих ишао до краја, иако има приједлога да се вратимо ако нам уплате једнократну новчану помоћ. Такођер, имамо информацију да ће нам омогућити улазак у Хрватску", прича Хасан Ужичанин, предсједник Синдиката "Аиде".

Радници у колони били су добро расположени. Кажу да ће све недаће лакше пребродити ако буду заједно.
"Имам жуљеве на ногама и промрзла сам, али не пада ми на памет да се вратим", рекла је Амела, радница "Аиде".

Радници четири предузећа, њих око 200, данас су се припремили за хладну ноћ која је била пред њима. У међувремену је засједала Скупштина ТК, а сходно очекивањима, Сенад Алић из СДА изабран је за предсједника тог законодавног тијела.

"Нико нас из политичких партија није звао. Нас они не занимају. Показали су свих ових година колико им је стало до радника", каже Хасан Ужичанин.

Опћина Градачац им је обезбиједила ручак и вечеру, те спужве и деке. Једна радница је због проблема са здрављем враћена кући, док је другим радницима са жуљевима и здравственим проблемима указана помоћ у санитетским возилима.

Имамовић: Не напуштајте БиХ

Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле, позвао је раднике да не напуштају БиХ.

"Желим да знате да подржавам ваше захтјеве. Молим вас да не напуштате БиХ, да се вратите у Тузлу и Живинице, и да се овдје заједно боримо за ваша права", рекао је Имамовић.

Посланицима Скупштине ТК поручио је да су се нудили бирачима, освојили мандате, примили високе паушале и да су дужни својим најважнијим приоритетом сматрати захтјеве обесправљених радника.

Враћају се ако добију помоћ

Представници синдиката уништених предузећа из ТК договорили су се да сачекају одлуку Скупштине ТК.

Ако им буде одобрена исплата новчане помоћи од 400 КМ, вратит ће се кућама и наставити преговоре са Владом ТК о осталим захтјевима.

Ако таква одлука не буде донесена данас у девет сати, иду према Орашју.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

питање

25.12.2014 21:12

Јел ујутро у 9, ил навече?

ОДГОВОРИТЕ