Синдикат уложио амандмане на приједлоге Владе

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Бањалуци да је Синдикат уложио четири амандмана на приједлоге буџета и економске политике Српске за наредну годину.

Република Српска 24.12.2014 | 13:29
Синдикат уложио амандмане на приједлоге Владе

"Када је ријеч о буџету, уложили смо амандман који се односи на програм социјалног збрињавања, па умјесто предвиђених три милиона КМ тражимо да 20 милиона КМ буде издвојено у те сврхе", рекла је Мишићева новинарима, након састанка са одлазећим министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петром Ђокићем на коме је било ријечи о приједлозима буџета и економске политике за наредну годину.

Она је навела да се други амандман односи на накнаде радницима које су регулисане колективним уговорима и Законом о платама, односно да те накнаде остану у потпуности на снази.

"У појединим министарствима требало би да те накнаде буду умањене и до 30 одсто. Јесмо за потпуно провођење Закона о платама и колективних уговора, али осуђујемо сваку врсту злоупотребе", додала је Мишићева.

Према њеним ријечима, уложен је амандман на реченицу у Економској политици којом је предвиђено да радници од нето плате уплаћују порез на плату.

"Тај амандман је одмах прихваћен, реченица избрисана, што значи да ће порез плаћати послодавци. Уложили смо и четврти амандман који се односи на интересе различитих група из Српске и иностранства, односно власнике новца и капитала који су заговарали усвајање новог закона о раду", каже Мишићева.

Она је поновила да власници капитала хоће у потпуности да обесправе раднике, што је недопустиво.

"Уколико се Економска политика буде бавила усвајањем новог закона о раду неће добити нашу подршку. У том случају наставили бисмо нашу борбу свим легитимним и легалним средствима за очување радничких права", категорична је Мишићева.

Она је напоменула да би Влада Српске требало да се изјасни о амандманима на сједници која ће бити одржана прије засједања парламента Српске.

"Уколико не буду прихваћени наши амандмани, подршку ћемо тражити од народних посланика које су бирали радници и грађани у Српској", рекла је Мишићева.

Она је нагласила да реорганизцију и успостављање министарства рада није могуће урадити у првих шест мјесеци наредне године.

Састанку је присуствовао и министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Влада Републике Српске утврдила је у недјељу, 21. децембра, на посебној сједници Приједлог буџета у износу од 2,033 милијарде КМ и Приједлог економске политике за идућу годину.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

први

24.12.2014 12:32

први први првиииииии лалалала

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.12.2014 14:34

Погледајте кожну фотељу у којој сједи ова дама што се добро продала. И све ће вам бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ