Цијене горива и даље падају

Настављен је пад цијена горива широм БиХ, а тај тренд се очекује и у наредним данима, о чему свједоче и подаци ресорног министарства у ФБиХ, које је затрпано обавјештењима о појефтињењу нафтних деривата, која им достављају бензинске пумпе.

Република Српска 24.12.2014 | 09:05
Цијене горива и даље падају

Исти тренд биљежи се и у РС, па је тако у Бањалуци данас дизел четири било могуће купити по цијени већ од 1,74 по литри, док је бензин 95 коштао већ од 1,80, а 98-ица од 1,90 КМ. Те цијене су за неколико фенинга ниже него дан раније.

У Федералном министарству трговине потврђују да имају пуне руке посла због великог броја најава о резању цијена, те физички једва стижу да обраде све обрасце.

Лела Глибо, шеф Одсјека за цијене при том министарству, потврдила је да снижења, која су им најављивали представници бензинских пумпи, износе од пет до чак 15 фенинга по литри, што зависи од случаја до случаја.

"Они нама достављају обавјештења, а након што их предају, тек за три дана може наступити промјена цијена. Буде дана кад нам доставе и више од 150 таквих обавјештења. Тај тренд траје већ три седмице и претпостављамо да ће се наставити и у сљедећој седмици. Морамо одрадити своје. Јесте нам сада ово велико оптерећење", рекла је Глибо.

Да ће цијене горива и даље падати најављује и Љубо Стевић, предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС, који каже да је појефтињење још присутно и на свјетској берзи.

"Очекује се додатни пад цијена горива, како на свјетској берзи, тако и на нашим пумпама", казао је Стевић.

Вукашин Војиновић, предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата у РС, наглашава да се очекује да ће барел нафте коштати и испод 50 долара, а то ће, увјерава, утицати на додатно појефтињење горива код нас.

"Ви сада имате гориво по цијени између 1,73 и 1,75 КМ на бензинским пумпама у Бијељини и Брчком јер је тамо конкуренција јака. Цијена је пала онолико колико нико није очекивао. Ми сада, ипак, видимо да на неким бензинским пумпама гориво кошта и до двије марке, али сада су се стекли услови да гориво буде 1,70 КМ на свим пумпама", оцијенио је Војиновић.

Према његовим ријечима, ако барел нафте буде снижен за још 10 долара, гориво код нас би могло да кошта између 1,50 и 1,60 КМ.

Остаје нејасно због чега и остали, прије свега превозници, не снижавају своје цијене, а Војиновић каже да за то има основа.

"Када нафта појефтини они кажу да она не утиче много на њихове услуге, а када поскупи кажу да утиче пуно", рекао је Војиновић.

Није искључено да ће вожња аутобусом у догледно вријеме бити јефтинија него што је то сада случај, али кад ће се то догодити још се не зна, јер превозници чекају да виде да ли је појефтињење горива мјера на дуже стазе или, пак, краткорочна.

"Услови за појефтињење јесу створени, али радити нешто краткорочно мислимо да не би било продуктивно. Ако се овакав тренд у вези са горивом настави, то ће бити разлог који ћемо анализирати и доћи ће до појефтињења услуга. Тржиште нас тјера на то јер почеће народ да користи своја приватна возила. Ми то морамо, није то више ствар нашег избора", подвукао је Момчило Сладоје, предсједник Удружења аутопревозника РС.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

васкрсија

24.12.2014 08:11

Само цијене горива?! Занимљиво да не падају и остале цијене. Јер кад расту цијене горива, расту цијене свих поризвода!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.12.2014 08:19

ХОЋЕ ВЛАСТ УМЕСТО ДА НАС НА САНКА ОНИ ЋЕ ДА НАС НАВОЗАЈУ. ОБИЧНА НАВЛАКУША. ЦРВЕНА БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

24.12.2014 09:22

У Требињу овоме нашем лоповском граду цјене горива јос су преко 2.18КМ. На наше пумпаре појевтињење и не утице ал кад гориво поскупи прво овдје поскупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

24.12.2014 09:56

Појефтинило горириво а ста је са осталим стварима КОЈЕ ОБАВЕЗНО АУТОМАТСКИ ПОСКУПЕ КАДА ЦИЈЕНА ГОРИВА СЕ ПОВЕЦА!!! Овде и само овде код нас је све супротно. ЦИјене горива су поцеле давно да падају само то овде и само овде иде веома споро и готово никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рока

24.12.2014 10:21

По овим цијенама горива се види да нема ни дрзаве ни правног система,да је јаваслук невјероватан. Цијене горива на истим пумпама од исте фирме разликују се и до 50 фенинга

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

24.12.2014 10:23

И у лоповским Палама је као у Требињу,стацес,како нам је тако нам је

ОДГОВОРИТЕ
Name

конобар

24.12.2014 11:55

Овај Вујиновић је најобичнији тајкун. У рату се обогатио. Све треба одузети и кренути из почетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

24.12.2014 12:41

Шта Војиновић прича каква конкуреција чист монопол И пљачка!Цијена барела нафте 2008 била је 147 долара а сада је 50 долара.Трипут јефтиније па нека свако израчуна колика би требала бити цијена горива.Да имамо државу какву немамо она би интервенисала склапањем споразума са неким дистрибутером који би продавао гориво по цијени коју она одреди И тако би био разбијен монопол или би наплаћивала порез на екстра профит овима у Требињу исличнима који се праве луди.

ОДГОВОРИТЕ