Парада поноса безбједна, а Богданов на стадиону! Како?!

Комесар за безбедност ФСС рекао је да "не постоји политичка воља да се реши проблем хулиганизма". "Битно да се Караџић и ја позовемо на информативни разговор, јер је неко вређао премијера Вучића", додаје.

Фудбал 24.12.2014 | 00:00
Парада поноса безбједна, а Богданов на стадиону! Како?!

Комесар за безбедност Фудбалског савеза Србије Миливоје Мирков рекао је да у држави не постоји политичка воља када је у питању решавање проблема хулиганизма у спорту.

Мирков је истакао да власт мора да реагује и реши проблем Ивана Богданова, али и осталих навијача, како се не би поновиле сцене са утакмице против Албаније у квалификацијама за Европско првенство када је неколико навијача ушло на у терен у жељи да се обрачуна са противничким игачима.

"Како је могуће да се Парада поноса организује без већих проблема, а Богданов остане на слободи после инциднета на мечу са Албанијом? Да ли је он пројекат нечијих служби и интереса? Немојте да се лажемо, имамо пар људи којих треба да се решимо, јер се баве организованим криминалом, питање је да ли та лица имају политичку подршку и да ли је држава спремна да их се одрекне. Држава не реагује, иако они врше насиље и у јавном превозу и ресторанима", рекао је Мирков на петом међународном сајму "Економија спорта" у хотелу Хајат.

Он је открио да је Богданов на поменутој утакмици провалио ограду и са око 100 навијача буквално "одувао" припаднике жандармерије и редаре, који нису успели да их задрже.

"Имам информацију да се Богданов пре 15 дана јавио са адвокатом и да је ослобођен, о томе нико не прича. Увек се играмо мачке и миша. Било је битно да се Караџић и ја позовемо на информативни разговор, јер је неко упао у телевизијски програм и вређао премијера Вучића, а није битан Иван Богданов. Волео бих да видим колико је продато улазница на утакмици Звезде, када се на северној трибини појави 12.000 навијача. Обични људи морају да купе карту, а они их добију џабе", рекао је Мирков.

Кључна ствар је превенција, а не кажњавање клубова када дође до дивљања навијача, поручио је комесар ФСС.

"Склони смо да кажњавамо клубове и доносимо брзе мере, али такве ствари нису дугорочне решење. Ако желимо да искоренимо насиље морамо да се бавимо превенцијом. Потребна ја свеобухватна акција, ангажованост Министарства омладине и спорта, министарства просвете и других. Проблем насиља није везан само за Србију, питање је колико се друштвених системи томе баве и какве резултате имају. Председник УЕФА Мишел Платини је упозорио да ће нас искључити из такмичење, јер држава ништа не ради по том питању", казао је Мирков.

Он је додао да би фудбалска репрезентација Србије и најбољи клубови са ових простора ускоро могли да велике утакмице играју у иностранству, због запуштености и лоше инфрасртуктуре на домаћим стадионима.

"Већина стадиона је старије градње, без употребне дозволе. Не постоји жеља да се крене у решење питање власништва стадиона. Ниједан наш стадион не испуњава услове играња такмичарских утакмица Лиге шампиона и Лиге Европе, ми у наредном периоду не можемо очекивати побољшање инфраструктуре и бојим са да ћемо утакмице наше репрезентације и клубова гледати на другим стадионима".

Према његовим речима стадиони у Србији нису функционални и безбедни.

"Стадиони нису мултифункционални, немају тоалете, не можете да се освежите и окрепите. Ретко који има амбуланту, о техничким средствима и питањима евакуације да не говорим. Питање је дана када ће у новинама појавити вест да је погинуло 20 младих играча, јер су инсталације у свлачионицама из ко зна којег доба", рекао је Мирков и упозорио:

"Код нас се подижу ограде, а тендеција у свету је да се она спушта. Евентуална интервенција полиције на северној или јужној трибини је скоро немогућа, у ствари могућа је, али би имала за последицу велики број повређених, али и смртних случајева, управо због тог канала. Тако је било на Хејселу".

Он је поновио да је Закон о спречавању насиља на спортским приредбама донео много више проблема у односу на претходни период и да би држава морала поново да прузме на себе гаранцију безбедности на спортским манфистацијама.

"Много је проблема у нашем фудбалу када је безбедност у питању. О овој теми се доста говори, стално добијамо обећања, али ништа више од тога. Сваки наш навијач дође на стадиона да ужива у игри и мора да му се гарантује безбедност и комфор. Проблем је безбедност. Држава се повукла из тог сектора и препустила га организаторима, то је лош потез државе", закључио је Мирков.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ове

23.12.2014 23:47

шарене кретене све у рудник

ОДГОВОРИТЕ