Појава шарлаха у приједорском вртићу

У Дјечијем вртићу "Радост" у Приједору, у једној васпитној групи дјеце узраста од три до четири године забиљежено је пет случајева шарлаха, док у осталим васпитним групама нема регистрованих појава овог инфективног обољења, рекла је вршилац дужности директора ове предшколске установе Душанка Божић.

Република Српска 22.12.2014 | 20:21
Појава шарлаха у приједорском вртићу

"Сви наши вртићи су под надзором педијатра Азре Пашалић, која је од почетка пратила појаву и кад смо дошли до пет случајева епидемиолог Милица Отковић је прогласила епидемију која тече од данас", рекла је Божићева на конференцији за новинаре у Приједору.

Она је навела да дјеца из те васпитне групе од данас до 12. јануара неће ићи у вртић да би се спријечило евентуално ширење инфекције, а да је то временски период колико траје инкубација ове болести.

"Ми смо у петак све родитеље из те васпитне групе и васпитаче осталих васпитних група обавијестили о чему је ријеч", додала је Божићева.

Према њеним ријечима, дјеца из ове групе нису у вртићу спајана са дјецом из других група, те се не очекује ширење обољења.

"Ми смо са своје стране сваки дан одрађивали све што је потребно, а то је дезинфиковање свих простора, поготово те сале која је била све вријеме под фокусом", нагласила је Божићева.
Она је истакла да се особље вртића некад осјећа непријатно, јер их неки родитељи третирају као да су неко ко "дијели" заразне болести.

"Ево, имали смо оспице, сад се појавио шарлах, то је развојна појава у групи. Дјеца тог узраста стављају руке у уста и у игри и у другим активностима, али та дјеца имају и живот мимо ове установе. Спријечити контакте је нехумано и немогуће", поручила је Божићева.

Она је подсјетила да је посљедњи случај шарлаха од ових пет забиљежених регистрован прије десет дана.

Васпитну групу у централном објекту Дјечијег вртића "Радост" похађа 28 дјеце.
Родитеље дјеце из других вртићких група о овом случају нису обавијестили ни васпитачи ни управа вртића, иако од ове школске године родитељи имају зановљене уговоре са вртићем у које је уврштен нови члан по којем родитељи све информације добијају искључиво од васпитача, савјета родитеља, управног одбора или менаџмента.

Коментари / 0

Оставите коментар