Они могу још! Годинама кажу - НЕ!

Фудбал у четвртој и петој деценији. Страст за лоптањем не напушта стаје мајсторе, који могу све, само не и да кажу коначно збогом лопти и копачкама.

Фудбал 22.12.2014 | 23:01
Они могу још! Годинама кажу - НЕ!

Фудбалских "метузалема" све је више. И по правилу, обично су то играчи који су се дуже задржавали у клубовима. Рајан Гигс је прошле сезоне завшио каријеру у 40. години, а његов годину дана млађи колега, Италијан Алесандро дел Пјеро, још пркоси годинама.

“Пинтурикио” је по одласку из Јувентуса, обишао глобус. Стигао до Аустралије и Сиднеја где је био две године, да би се тренунто зауставио у Индији, као члан екипе Делхи Динамос.

- Нисам још одлучио колико ћу играти. Свестан сам да не могу гурати до 90. године, али не могу ни да одложим копачке у страну. Фудбал је моја страст. У овој форми могу да играм бар још годину - каже Дел Пјеро.

Њему друштво у Индији прави Француз Робер Пирес. Он је напунио 41. годину и још не помишља да прекине са радом. Игра за Гоу, верује да ће и следеће године учествовати у Супер лиги Индије.

- Све зависи, ако ме позову, играћу опет. Спреман сам, волим фудбал, све је могуће - каже бивши ас Арсенала.

И Алесандро Неста је у позним фудбалским годинама (38). И њему прија у Индији, као члану екипе Ченајина, првом на табели после 14 мечева у Суперлиги.

Италијана међу “фудбалским старцима” има поприлично. Чак и у Серији А, ту су Ђанлуиђи Буфон (36), Андреа Пирло (35) и Франческо Тоти који је загазио у 39. годину живота.

Међу времешним Шпанцима, лопта још не да мира Раулу Гонзалезу, легенди Реала. Од јануара ће играти у Њујорку за Космос и помагати омладинској школи при стварању младих играча.

Много играча је прешло магичну "границу 40". Осим Рајана Гигса, у 40. су се повукли и Дино Зоф, Хавијер Занети и Стенли Метјуз. Годину дана касније Алесандро Костакурта и некадашњи голман Северне Ирске Пат Џенингс. Теди Шерингем је играо до 42. баш као и Камерунац Роже Мила, најстарији голгетер на Мундијалима. Али Питер Шилтон, бивши голман Енглеске, бранио је чак до 47!

А у Србији, синоним за трајност на терену је капитен Партизана, Саша Илић. Када неко има више од 700. наступа у дресу клуба, знате колико вреди. Сале пред собом има још један циљ, да престигне легенду Момчила Вукотића који је одиграо чак 791 утакмицу у црно-белом дресу...

Коментари / 0

Оставите коментар