Давиди: Има наде за мост у Градишци

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди изјавио је да би питање изградње моста код Градишке могло бити ријешено другачије да БиХ није заостајала за сусједима на европском путу.

Република Српска 20.12.2014 | 09:40
Давиди: Има наде за мост у Градишци

Он сматра да постоји шанса да тај пројекат буде настављен, јер је на врху резервне листе, додајући да треба видјети како ће бити распоређен и трошен новац.

"Такође, увијек постоји могућност кориштења домаћег новца, мада због хрватских фискалних проблема тешко је очекивати да ће она ставити новац на располагање. Треба видјети може ли нека међународна институција да уђе у ту причу", рекао је Давиди.

Он је навео да садашњи приоритети ЕУ, па самим тим и Европске комисије и фондова који стоје на располагању, нису више путеви већ су приоритети интермодални у којима се повезује више типова транспорта - морем, копном, жељезницом.

Давиди каже да и даље сматра да мостови код Градишке и Свилаја јесу пројекти за које је ЕУ заинтересована. "Сада треба видјети како ће се ствари одвијати у Хрватској наредних неколико мјесеци", рекао је Давиди.

Према његовим ријечима, дио ресурса ЕУ, чак и у блиској будућности, може бити стављен на располагање за пројекте за које је БиХ заинтересована, у зависности од тога како она буде напредовала ка ЕУ.

"Дио ресурса је у инструментима претприступне помоћи, има нешто новца и за регионалне пројекте. Ако ова земља крене снажно ка чланству и у провођење социјално-економских реформи, сигуран сам да ће бити начина да се помогне", истакао је Давиди.

Када је ријеч о њемачко-британској иницијативи, која је постала иницијатива Уније за БиХ, он каже да би могла много тога да промијени, подсјећајући да је њоме промијењен редосљед корака у испуњавању услова за отварање европског пута БиХ.

"Услови остају и не спуштамо критеријуме, него покушавамо олакшати БиХ да испуни те услове и критеријуме", навео је Давиди.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

либеро

20.12.2014 10:35

ЕУ гура Додикове пројекте. Иза свега и стоји ЕУ. И паре ММФ-а су у том смислу на располагању. Узимај кредите, постави све наопако и разваљуј.

ОДГОВОРИТЕ