Они су зарадили милијарде долара у 2014.

Никад на свијету није живјело више милијардера него 2014. Тренутно их је 2.325, укупно имају 7,3 билиона долара и добили су 123 нова члана.

Свијет 20.12.2014 | 09:17
Они су зарадили милијарде долара у 2014.

Била је ово рекордна година на берзама. Индекси су у Америци пробијали плафоне, кинески интернетски див "Алибаба" направио је највећу иницијалну јавну понуду у историји, "Аппле" је постао прва технолошка компанија која је пробила границу тржишне капитализације од 700 милијарди долара, маса новца се због привредних проблема у Европи и Азији слила у Америку и то управо у вриједносне папире.

Никад на свијету није живјело више милијардера него 2014. Тренутно их је 2.325, укупно имају 7,3 билиона долара и добили су 123 нова члана.

Ипак, година није за све била сјајна. Водећа агенција за истраживање кретања у групи ултрабогаташа Wеалтх-X подвукла је црту, а највећи су у 2014. зарадили 5 и више милијарди долара.

Џек Ма - 18,5 милијарди долара

Оснивач и власник "Алибабе" зарадио је више новца него иједан човјек на планети ове године. Богатство му се повећало 173 посто. Бизнис бившег учитеља енглеског који је измислио интернетску трговину у Кини почео је са 60 хиљада долара, а данас вриједи 29,2 миљиарде.

У септембру је изишао на америчку бурзу НYСЕ. Wалл Стреет је тог невјероватног Кинеза дочекао овацијама, "Алибабин" ИПО био је највећи у историји, а Џека Маа Американци су прозвали својим новим Форестом Гампом.

Ворен Бафет - 13,5 милијарди долара

Пророк из Омахе и велики учитељ рационалног улагања ове године је зарадио 23 посто више него прошле. С удјелима у свему од "Цоца Цоле" до великих енергетских компанија, његов "Берксхире Хатхаwаy" тренутно вриједи 72,6 милијарди долара.

Бил Гејтс - 10,5 милијарди долара

И даље најбогатији човјек на свијету с богатством од 83,1 милијарде долара међу осталим је профитирао и од добре године "Берксхире Хатхаwаyа" у којем има један од удјела који му доносе новац након изласка из "Мицрософта".

Гејтсов фокус и даље је филантропија; захваљујући раду Фондације "Билл анд Мелинда Гатес" на вакцинацији у Индији, дјечја парализа тамо је готово искоријењена. Раде на ширењу вакцинације против маларије и, у још увијек контроверзној иницијативи, вакцинације против ХПВ вируса.

Марк Зукерберг - 8,4 миљарди долара

Велика година за "Фацебоок" памтиће се по тријумфу дионице на берзама, вртоглавих 19 милијарди долара које су дали за куповину апликације WхатсАпп и након тога успоставили доминацију у промету порука на друштвеним мрежама, склопили партнерство с "Публицисом" и заузели предност на тржишту мобилног онлине оглашавања и за крај одлучио "Фацебоок" претворити у најјачи претраживач на интернету.

Патрик Драхи - 5,1 миљарди долара

Швајцарски телекомуникацијски магнат, "краљ каблова" како га зову француски медији, ове године је купио португалски телеком и 42 посто медијске мултинационалке "Вивенди" и покренуо међународни вишејезични ТВ канал који доноси израелску перспективу свјетских догађаја.

Прави талент Марконаца који је савио гнијездо у Ротсцхилд Тоwеру у Швајцарској како би уживао у пореским олакшицама, заправо је финансијски инжењеринг. Царство је изградио на колосалном систему задуживања. Имовина му вриједи 9,6 милијарди долара и у једној години је на "Форбесовој" листи богаташа скочио са 215. на 132. мјесто. Мистериозни Драхи ове године је повећао богатство за више од половине.
 

Коментари / 0

Оставите коментар