Русија спашава банке докапитализацијом

Руска Дума је донијела закон који ће омогућити докапитализацију банака сумом од билион рубаља (16,6 милијарди долара) преко Агенције за осигурање депозита и путем државних кредитних обвезница.

Свијет 20.12.2014 | 08:15
Русија спашава банке докапитализацијом

Закон предвиђа да при реализацији федералног буџета за 2014. годину влада има право да у циљу повећања капитализације руских банака може искористити средства Агенције за осигурање депозита до билион рубаља продајом федералних обвезница, пренио је Тас.

Министар финансија Русије Антон Силуанов је, представљајући приједлог закона, рекао да ће таква докапитализација банака омогућити да се повећа капитал банкарског система за око 13 одсто.

То одговара укупном негативном ефекту који је банкарски систем претрпјео ових дана, указао је он.

Предсједница Ревизорске комисије Татјана Голикова скренула је пажњу да ће докапитализација банака, без обзира што се не ради о „новчаним операцијама“, измјенити основне карактеристике буџета.

Буџетски суфицит ће умјесто 0,4 одсто бруто домаћег производа, пројектованих приликом доношења буџета, достићи ниво од 0,85 до један одсто, објаснила је она.

Ако банке добију додатни капитал, то ће очигледно имати утицај на снижење каматних стопа у реалном сектору економије. Због тога је важан моменат уравнотежења, како би се међусобни однос банака и реалног сектора привреде стабилизовао, објаснили су стручњаци.

Због наглог пада рубље посљедњих дана долази до пада повјерења у руски финансијски систем, банке се налазе на рубу панике, а њихове акције падају, што влада, како коментаришу медију, овим законом покушава да ублажи.

Коментари / 0

Оставите коментар