Што је Настасић толико на цијени?!

Шалке, Милан, Интер, Јувентус, Рома… Сви хоће српског штопера које је у Манчестер Ситију одиргао само два меча за годину дана!

Фудбал 19.12.2014 | 23:20
Што је Настасић толико на цијени?!

Или је Мануел Пелегрини слеп код очију или је на фудбалском тржишту у Европи најтраженија фалш роба. Другог објашњења нема… Како одругачије објаснити да Матија Настасић не може ни да примирише првом тиму Манчестер Ситија, а да га истовремено траже бројни европски клубови.

Када је као тинејџер дошао у Манчестер Сити из Фјорентине, Матија Настасић је одушевио фудбалску јавност и натерао многе да га прогласе наследником Немање Видића. Настасићева карјера се развијала у правом смеру, Манчини је имао све веће поверење у њега, али се доласком Мануела Пелегринија све променило. Није чак ни лоше почело, пошто је Настасић на старту прошле сезоне играо у тандему с Компанијем у првој постави.

Онда је кренуо пакао. И прекретница.

Био је 3. фебруар када је Манчестер Сити дочекао Челси. Настасић је играо у тандему с Компанијем, није се прославио у ситуацији када је Бане Ивановић постигао победоносни гол, чак му је судија Дин прогледао кроз прсте када му је показао жути картон уместо црвеног и када је Мурињо беснео.

Али никоме ни крај памети није било да би један лош меч могао заувек да промени судбину Ваљевца на Етихаду. Настастића чак нико није директно ни окривио за пораз од Плаваца. Али критике је трпео Мануел Пелегрини. Ако се сећате, била је то утакмица у којој је Немања Матић дебитовао у првој постави по повратку у Челси (био играч утакмице) и утакмица у којој је Жозе Мурињо одржао тактичку лекцију Пелегринију. Челси је доминирао на терену, Манчестер Сити је био потпуно немоћан и везан у чвор… Сутрадан су острвски медији дигли у небеса још једну маестралну Мурињову поставку и с поприличном дозом ироније довели у питање квалитет Мануела Пелегринија.

Једина жртва тог пораза Манчестер Ситија је био Матија Настасић. Уследила је повреда колена, али и када је био здрав, Настасића није било у плановима Мануела Пелегринија. До краја сезоне више није одиграо ниједан меч. Пакао је настављен и у новој сезони. На почетку сезоне Настасић се нашао у првој постави против Арсенала у Комјунити Шилду и испоставиће се да је то био једини његов меч у сезони, тек други у 2014. години у дресу Грађана!

Тежак пораз и Пелегрини је опет склонио Србина. Овога пута заувек, а стигао је мегаплаћени Мангала. Уз недодирљивог капитена Компанија, популарни Инжењер је више веровао и киксевима склоном ветерану Демикелису, па чак и никада недоказаном таленту Бојати. За све је било места осим за Настасића. Наш штопер је доживео и лакшу повреду колена, али и да је био сто одсто спреман, тешко да би уписао неки минут у дресу Манчестер Ситија.

Пелегринију се вероватно није допало то што је Србин летос одбио трансфер у финишу фудбалске пијаце и решио да се бори за место у тиму. Закуцао га је на трибине и јасно му ставио до знања да у јануарском прелазном року може слободно да потражи нови клуб.

Како сада ствари стоје, то неће бити проблем за Настасића. За његове услуге се интересују великани италијанског фудбала -Јувентус, Милан, Интер и Рома, а у трку се од данас укључио и Шалке. Сви они у Настасићу виде луксузну робу којој је цена аматерски оборена. Уз Маркињоса, Рафаела Варана и Ејмерика Лапорта из Билбаа, Матија Настасић је у овом тренутку сигурно најталентованији штопер у Европи у узрасту до 21 године. И док се вредност поменуте тројице креће од 30.000.000 евра, па навише, Мануел Пелегрини је оборио цену Настасићу на неких петнаестак милиона европских новчаница, што је сума за коју би га Манчестер Сити пустио да оде наредног јануара.

Јасно је зашто препредени Италијани чији директори и даље имају најбољи њух на тржишту (да купе добро, а јефтино) облећу око Настасића као дете око слаткиша. Они немају колективну амнезију и у њему виде истог оног чудесног момка који је са 18 година ставио Златана Ибрахимовића у џеп. У већини клубова потенцијал какав је Настасић не би смео да буде обезвређен, неговао би се и заливао. Али у Манчестер Ситију двадесетак милиона горе или доле не значе ништа… Уосталом, Карлоса Тевеза су за само девет милиона евра пустили у Јувентус и кристално је јасно ко је и како прошао у целој причи.

Манчестер Сити ће изгубити велики новац на Настасићу, а било би лепо да се испостави и да је изгубио врхунског играча. Не би било први пут…

Коментари / 0

Оставите коментар