Удружење БХ новинари осудило напад на сниматеља БН ТВ

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују вербалне пријетње и физички напад на новинарске екипе Кантонале ТВ Сарајево и БН Телевизије из Бијељени, који су се десили у четвртак на подручју Сарајева, односно Брчко Дистрикта.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 16:30
Удружење БХ новинари осудило напад на сниматеља БН ТВ

Екипа БН ТВ је нападнута током снимања полицијске акције претресања локација и хапшења особа осумњичених за диловање дроге у Брчко Дистиркту, којом приликом је грубо нападнут и вријеђан сниматељ БН ТВ Горан Опачић.

Мајка једног од ухапшених - Хабиба Чачковића, је покушала разбити камеру уз вријеђање сниматеља на националној основи. Током овог напада, припадници Полиције Брчко Дистрикта, који су обезбјеђивали мјесто претреса, нису реаговали нити су покушали заштити сниматеља и обезбједити му несметан рад.

Истога је дана на пољопривредном имању у околини Сарајева физички нападнута екипа Кантоналне ТВ СА, док су покушавали снимити прилог о ширењу болести бруцелозе на подручју сарајевске општине Нови Град.

Екипу ТВ СА физички је напао власник имања Ханефија Тотић, који је насилно одузео сав снимљени материјал и том приликом оштетио камеру и осталу ТВ опрему.

Управни одбор БХ новинара захтјева од полицијских органа Брчко Дистрикта и Кантона Сарајево хитну истрагу о овим нападима и подузимање потребних правних радњи које ће обезбједити кажњавање нападача на новинарске екипе ТВ СА и БН ТВ.

Иствремено, УО БХ новинара изражава забаринутост због пораста физичког насиља над новинарима и медијима, које најчешће пролази без адекватних казнених мјера према нападачима. Изостанак правде за новинаре и медије у јавности оставља дојам о „пожељности“ таквих напада и истовремено шаље лошу поруку о институционалној дискриминацији новинарима и запосленим у медијима од стране државних институција, одговорних за безбједност и правну заштиту свих грађана, укључујући и новинаре и друге медијске раднике.


Саопштење УО Удружења БХ новинари

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

знам

19.12.2014 19:42

Ова је зрела за пријаву КД ширење расне и вјерске нетрпељивости, уз КД тјелесна повреда... позивам све медије да истрају док год се не санкционису сви напади на медије, полицијске слузбенике-и они су људи као и ви

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

20.12.2014 05:35

Зашто се у понашању не угледа на синчића, њему није важно које је ко нације?

ОДГОВОРИТЕ