У Бобар банци као у циркусу! 1000 људи без посла?

Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић предузео је низ нелогичних и чудних потеза откако је ступио на ту дужност, због чега је сумњива законитост свега што је урађено у тој банци од 27. новембра до данас, тврди група радника ове банке који су због неизвесне судбине послодавца забринути за будућност својих породица.

Република Српска 19.12.2014 | 18:22
У Бобар банци као у циркусу! 1000 људи без посла?

Банкари из Бијељине истичу да се у Бобар банци ових дана буквално не зна "ко пије, а ко плаћа" те да све што им се дешава највише личи на циркус!

- Привремени управник је првог дана када је именован на ту дужност одузео руководеће надлежности члановима управе банке. Чудно је то што је Шеваљевић неколицину њих недавно вратио да овде поново шефују, укључујући и директорку банке. Немамо ништа против тих људи, али се питамо зашто је онда уопште била потребна привремена управа која је свима нама донела много проблема. Ако управа банке није радила у складу са законом прије увођења принудне управе, како је могуће да им принудни управник сада препушта неке важне послове? Колико је све то у складу са законом - питају се радници Бобар банке.

Они страхују и шта ће бити са њиховим новцем који је остао заробљен на текућим рачунима.

- Новембарску плату добили смо 10. децембра и то тако што смо морали да отворимо текуће рачуне у другим банкама у којима нам је уплаћен новац. Међутим, свима нама су на нашим личним текућим рачунима у Бобар банци остала заробљена одређена средства и не знамо шта ће бити са тим. Ту делимо судбину осталих ситних клијената који не могу да располажу својим новцем иако то нису била орочена средства него новац са текућих рачуна, који, према правилима банкарског пословања, треба да у сваком моменту буде на располагању власнику. Некима су на тај начин заробљене по две-три плате. За некога ко ће ускоро да остане без посла то нису мале паре - кажу они.

Радници Бобар банке очекују да ће ускоро сви остати без посла.

- Сва је прилика да ће господин Шеваљевић предложити ликвидацију банке. Ако се то деси, сви ми ћемо морати на биро за запошљавање, а то је нова неизвесност за нас и нашу децу. Такође, остаје нејасно када ћемо ми, као и остали клијенти, добити свој тешко зарађени новац. Господин Шеваљевић у јавности стално говори о депозитима. Међутим, ми питамо шта ће бити са новцем ситних клијената који није орочен. О томе нико не прича! Уверени смо да ће овај циркус на крају довести до тога да ће велики клијенти који имају орочене стотине хиљада или милионе марака пре добити своје депозите него неки мали сиромашни клијент који је на текућем рачуну чувао 300-400 марака за црне дане. У периоду привремене управе било је много чудних и нелогичних потеза, о чему јавност не зна довољно - поручују радници Бобар банке.

Пресс је ступио у контакт са Савом Шеваљевићем у намери да прокоментарише наводе групе радника Бобар банке. Међутим, он није желео да даје изјаву за овај лист.

- Тренутно сам на састанку, али, искрено да вам кажем, не желим да говорим за те новине - кратко је рекао Шеваљевић и прекинуо везу, не образложивши због чега.

Агенција за банкарство РС увела је привремену управу у Бобар банку 27. новембра ове године, а Саво Шеваљевић је ових дана најавио да ће 20. децембра надлежним органима предложити свој начин решења кризе у Бобар банци.

Иако су у Бобар банци ових дана ангажовани скоро сви радници, нико од запослених не одговара на телефонске позиве клијената који им буквално не дају мира, желећи одговоре о судбини новца који им је остао заробљен у тој банци.

- Добили смо директиву да се не јављамо на телефоне који звоне буквално нон-стоп током целог дана. Људима се само јави телефонска секретарица са текстом: "Добро дошли у Бобар банку, банку на вашој страни", што у овом тешком моменту делује као црни хумор - причају радници Бобар банке.

Радници Бобар банке уверени су да ће послије њих без посла остати и други запосленици компаније "Бобар" распоређени у другим сестринским фирмама.

- У компанији "Бобар" ради више од 1.000 људи. Од њихових зарада зависи 4.000-5.000 људи. Судећи по најавама, ускоро ће сви они остати без посла и примања, а то ће бити поражавајуће за целу Бијељину - упозоравају радници.

Извор: Пресс

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

ЦХ

19.12.2014 17:26

Доста су и крали назалост и нека су без посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чивија

19.12.2014 17:33

Која је следећа на реду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабиц

19.12.2014 17:42

Следеца је Нова Банка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Тарабиц

19.12.2014 17:44

Ако не вјерујеш мени питај Њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

праведник

19.12.2014 17:44

Ја нерадим од 91г. Никога ми више није жао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

19.12.2014 17:46

Господо из Бобар банке па јел знате да за тај посао сто ви радите је потребан новац, а банка у којој сте радили новца нема. Па банкари сте зар не мозете то закљуцити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кјево

19.12.2014 17:47

Шта је ова клика урадила од овог народа то није нормално али шта очекивати од Додика и компаније.Они знају истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

19.12.2014 17:49

Која иронија у горњем тексту! Наводно се брину за власнике текућих рачуна у које и сами спадају!? Зашто нису отварали штедне књижици и зашто нису говорили људима који имају неку сићу лову, да су осигурани депозити у виду штедње, а никако текући рачуни. Текући рачуни су како само име каже, нешто што је текуће, пролазно, средства чија намјена није још одређена. А штедња је нешто друго, то су паре које се дају под камату! А банкари отварају текуће рачуне не само да не би плаћали камату, него да би и наплаћивали провизију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

19.12.2014 17:59

Данас сам разроцио стедњу у Новој Банци намијењену за црне дане. Они су своју будуцност везали за Додика а он има слабу перспективу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

19.12.2014 18:02

За све је крив СНСД-е увукли су покојног Гаврила у странку опљацкали компанију паре узели себи. Бати узели зивот а радницима оставили дугове. Тегелтија, Баја И Зељана су најодговорнији за ову пропаст али сад су узели нове мандате јер је народ тако хтјео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

19.12.2014 18:04

Ма дајте људи шта кукате на "Доду" па скоро смо "демократски" изабрали власт, шта вам је, па слиједћи избори су тек за четири године, а дотле ћемо градити ауто-пут за Сплит, више енергетских објката са Кинезима, Руси су нам "дали" Јужни ток, кредите у ту сврху и шта још није обећао "наш Додо" ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

19.12.2014 18:20

Ајде, немој те ми реци! Ето вам васег баје сада сви код њега на његове јасле, ако вас хоце, али цисто сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

19.12.2014 18:39

Ко је сљедеци на реду ? " Влада тузланског кантона " забранила демонстрације у понедјељак и у сриједу идуцу , дакле Тузла је опет на реду !!! Толика је мрзња измедју нас " малих градјана " и оних на будзету , а велика вецина су из истоцне БиХ , бојим се да це у Тузли пасти крв !! Волио бих да се Тузла отцијепи од Ф.БиХ и припоји Брцко Дистрикту !! Дакле , није само у Републици Српској лосе , лосе је и у Ф. БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОЈО

19.12.2014 18:45

МИЛИОНИ СУ ОТИСЛИ У ЗЕКСТРУ И У ИГОКЕ-У.П АРЕ СУ У СРБИЈИ. ПИТАМ СЕ СТО ЦЕ ОН У БГ СА СКРБИЦЕМ И ДЈУРИЦЕМ ЗА ВРИЈЕМЕ БИРАЊА ВЛАДЕ. ТО НЕСТО СМРДИ АЛ ПРАВО СМРДИ. ПРИМАЛАЦ НОВЦА СЕ ЗНА А КОЈЕ СКРЕТНИЦАР ПОГОТОВО СЕ ЗНА. ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре данило

19.12.2014 19:00

добар потез данило ,најбоље своје паре у свој дзеп -МОЈ САВЈЕТ ;СВИ КОЈИ ИМАЈУ НЕКИ НОВАЦ СТО ПРИЈЕ ЦУПАТИ ИЗ БАНКЕ јер и ове друге неце дуго - НАЗАЛОСТ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.12.2014 19:07

Над свијетом се поново надвија нова банкарска криза, америцки балон од безвриједних долара само сто није пукао... Ако је тако у САД-у и остатку свијета, како ли је тек у БиХ и Србији!? Ко је паметан, нека подигне свој новац из банке, било да је домаца или страна! Немојте да вас кес остане заробљен као 1991. и 1992. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнВадер

19.12.2014 19:39

Видите господо банкарчићи како је кад те неко као пса избаци на улицу и остане ти дужан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

арап

19.12.2014 20:12

Мени је зао Бобара цовјек је био добар привредник али су га додо, милованобиц, скрбиц, зељка, унистили цовјек кад је цуо стаму раде како му исисавају кес напријеко је умро

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

19.12.2014 20:48

А јесу знали звати 1 000 пута ако ниси стигао да уплатис рату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yеах

19.12.2014 20:54

Едо Слатина Тузла, то се каже "исто срање друго паковање".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркусмајстер

19.12.2014 21:16

Па цијела РС је циркус. Већ 9 година. Јуче Бирач, данас Бобар, сутра Брод. Институција - у овом случају Агенција за банкарство РС - не да није радила свој посао него је продубила кризу у Бобар банци. Она и све остале институције су претворене у личну Додикову прћију. И онда се питате, зашто је Швајцарска уређена земља: Нема једног кркана који је све подредио себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

19.12.2014 22:12

Ко не постује своје не требало му ни тудје.Реда ради једно поредјење.Нас политицар опљацка сопствени Народ и донесе у ЦХ,примјера ради сума 1 мил фр.Они дају неком кредит и узимају камату 10%,за 10гд они себи касирали добит од 1 мил фр.Зато их постујем,јер воде рацуна о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за "Семберац"

19.12.2014 22:43

У праву си.Зато је боље са Додиком бити непријатељ јер као пријатељ увијек висе страдас,то ти је загарантовано док овамо имас сансе да се извуцес па цак да те Додик и постује за разлику од пријатеља које гази и унистава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

19.12.2014 23:00

Све ми се цини да је слуцај Бобар банке одмазда Семберији и Семберцима за протекле изборе!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

19.12.2014 23:08

Браво за Додика. Честитам му на успјешном шишању оваца. Милораде само добро наоштри маказе и шишај редом. Овце боље и не заслужују... Скини кожу с леђа народу. Боље није ни заслужио. Попиј му и последњу кап крв, јер народ то хоће. Зато те је и бирао. Само напред Милораде, узми им и задњу маркицу... Какав народ, таква му и власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја успио

19.12.2014 23:16

продати локал , а паре зазидао . НИКАД ВИШЕ У БАНКУ . Нека се спреме они који имају паре у Павловић банци и Новој , .......онда настаје хаос . већ кад дижеш мало више у НЛБ развојној , као што се ниси најавио, зваћемо те .

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

20.12.2014 04:33

Нека ми неко каже шта да радим, имам кредит у Бобар банци а исто тако имам поприличну суму новца на текућем рачуну. Звао сам банку и рекли су ми да сам обавезан да уплаћујем рате и да нема везе што њихова банка не ради да то морам уплатити у другој банци. Рекли су ми да ако не платим обрчунаваће се затезна камата. И такође су ми рекли да не знају кад ћу моћи да подигнем своје паре са текућег рачуна, гдје отприлике имам у висни 15 рата којих треба да уплатим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

20.12.2014 07:38

Дигни кредит у другој банци и затвори код Бобара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

20.12.2014 07:55

Све су то циркусанти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

20.12.2014 10:04

Још један циркус у нашем малом граду....Прича се да има свакаквих кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

20.12.2014 10:27

одговор за x: Не видим логику да држиш велику суму новца у банци у којој си узео кредит и то на текућем рачуну. Што си узимао кредит ако имаш пара у износу од 15 рата, то је барем 3000 марака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за x

20.12.2014 11:56

откуда ти паре у већем износу? Водица донијела водица однијела, ми што нерадимо најмање се секирамо, пара немамо а кредит нам нико и не да

ОДГОВОРИТЕ
Name

радо знао

20.12.2014 13:36

Људи моји колика је то компанија, када у њој ради 1000 запослених са купљеним дипломама зато нико и не зна да води банку. Сви су утегнути и на штиклама, а мало ко зна да води фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

20.12.2014 14:05

99,9 % запослених у Бобар банци и осталим фирмама је гласало за овај режим. То је око 5000 гласача. Није ми их зао. Сад се брод "Бобар" насукао и они цвиле као мишеви.Пустите их да се подаве, нема им помоћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

20.12.2014 14:32

ДОБРО ПИТАЊЕ СТА ЦЕ БИТИ СА НОВЦЕМ И КАДА ЦЕМО ГА МОЦИ ПОДИЦИ, МИЗЕРНИХ 500КМ СТО ИМАМ НА РАЦУНУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОР

20.12.2014 16:18

До сада нас избор власти је био национализам,а не привреда,радна мјеста,итд.Сада схватамо да смо гријесили,али ста је ту је.Мислим да нас цекају теска времена,јер те греске назалост морамо платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

20.12.2014 19:42

Не добијем ли ја своје паре неко це да буде окацен за м..а. ДА ПРИЈЕТИМ И ДА ЗНА ДА ТАЈ НЕКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.12.2014 14:57

Баја вам је изградио болницу, шлепао колико год је могао Бобар банку, а ви узели фурсада па дигли џеву на њега! Дошло је вријеме да се окрене лист!

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

21.12.2014 16:46

Људи овима писес саљес меил зовес их телефоном нико ниста ко да ми њима дугујемо. ОНИ НИ ИНФОРМАЦИЈУ НЕЦЕ ДА ДАЈУ. ЛОПОВИ

ОДГОВОРИТЕ