Звездина дјеца и ''талови'' с менаџерима!

Некадашњи спортски директор који данас заступа двојицу талентованих првотимаца тврди да би волео да они остану у клубу још неко време.

Фудбал 19.12.2014 | 21:00
Звездина дјеца и ''талови'' с менаџерима!

На каквом је путу Црвена звезда биће јасно тек када буде и јасан статус њене деце. Јер у деци је једини спас клуба са Маракане. Она су једини капитал осиромашеног великана задуженог преко 50 милиона евра. Капитал који може да прекине агоноију и покрене точак смањивања нагомиланог дуга.

Међутим, већ годинама су Звездина деца била и њено проклетство. Чим би неки од клинаца из омладинског погона наговестио таленат, дешавало се да углавном клупски функционери у сарадњи са менаџерима направе дилове, расподеле проценте, деци обећају нереално високе уговоре, а онда деца туже клуб и оду без обештећења. Узалуд је Звезда школовала многе генерације, када су на крају сав кајмак купили менаџери, а Звезда је још морала да плаћа тужбе...

Међутим, ни већина од те деце се на крају нису усрећила, па данас греју клупе широм Европе и то у клубовима танког квалитета. Ретки су случајеви попут Уроша Спајића на којем је клуб нешто и зарадио и који игра озбиљан фудбал.

Сада се опет на Маракани појавила плејада талентованих клинаца. Пре свих квинтет: Лука Јовић, Михаило Ристић, Предраг Рајковић, Михаило Грујић и Вукашин Јовановић. У некој перспективи, Звезда би ако настави да негује ове бисере могла да заради новац којим би покрила трећину дуга. Наравно, уколико они сазру као играчи на Маракани, јер су тек направили прве сениорске кораке и иза њих је тек премијерна полусезона у сениорском фудбалу. Као што је Мурињо рекао прошлог лета када је преузео младу и талентовану екипу Челсија са којом није ништа освојио у тој сзеони, али у овој му се смеши много више успеха.
„Предивна млада јаја. Само им треба мама, у овом случају тата, да брине о њима. Да их греје током зиме, донесе им ћебе, ради са њима. А доћи ће тренутак када ће сунце гранути, јаја се сломити, а екипа бити спремна за врхунски фудбал“, рекао је тада Мурињо.

Тако је и Звезди потребан неко ко ће чувати јаја да би се на крају добио добар омлет.

Многи навијачи Звезде се боје да и актуелни талентовани квинтет не заврши у канџама менаџера или неком дилу.

Анонимно писмо фудбалера Црвене звезде које је узбуркало звездашку јавност донело је податке да су Грујић и Рајковић завршили као клијенти некадашњег спортског директора Зорана Стојадиновића који се до пре годину дана заклињао да ће помоћи Звезди. Он тврди да је поменутим играчима само менаџер и да је Звезда 100 одсто у власништву клуба.
„Звезда одлучује и не могу да диктирам шта ће да ради, али лично немам дилему да обојица морају да остану неко време. И због њих самих и због клуба, који ће сигурно више да заради уколико их буде дуже задржао и наставио да им пружа шансу. Њих двојица су већ показали много. За разлику од неких других играча, моји клијенти су 100 одсто Звездини. Ја сам им само менаџер. Многи паметују и без провере пуштају разне информације што само ствара ружну слику“, рекао је Стојадиновић за Новости.

Још од раније се зна да је Фали Рамадани капарисао Луку Јовића, а спекулисало се да је Звездан Терзић недавно пристао да клуб прода одређене проценте Јовићевог уговора Рамаданијевој агенцији како би били покрпљена најхитнија дуговања. Менаџера има и млади Вукашин Јовановић а једини тренутно заступника нема Михаило Ристић који трпи велике пририске у последње време да постане нечија „златна кока“.

Видећемо да ли ће Звезда успети да сачува своје бисере и направи капитал којим се се смањити огроман клупски дуг. Или ће ова генерација под притисцима са стране проћи као она генерација играча рођених 1992. године предвођена Филипом Ђуричићем, Урошем Ћосићем, Ацом Ковачевићем и Ђорђем Деспотовићем који су побегли уз клуба као јуниори, да би се неки касније вратили погнуте главе, а Звезда је на њима изгубила много. Или генерација фудбалера рођених 1995. године са Симићем, Јанковићем, Максимовићем, Караклајићем, која је такође много обећавала, али је уследила бежанија из клуба...

Коментари / 0

Оставите коментар