Потребни тужиоци да процесуирају корупцију

Директор УСАИД-а за БиХ Дејвид Барт рекао је да БиХ треба тужиоце који посједују вјештине и храброст да крену у процесуирање тешких случајева корупције и покажу грађанима да штите њихове интересе.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 10:53
Потребни тужиоци да процесуирају корупцију

Барт је нагласио да БиХ има баш све што је потребно да буде успјешна, али да је ријеч о томе да ли има воље да искористи те предности и ријеши проблеме од којих су многи системски, али не и нерјешиви.

"Свако испитивање јавног мњења показује да је корупција примарна брига грађана. Корупција је рак. Она изједа сваки аспект друштва. Зато је за мене пронаћи тужиоце који посједују вјештине и храброст да крену у процесуирање тешких случајева и покажу грађанима да штите њихове интересе од кључне важности", рекао је Барт за "Независне новине".

Он сматра да је перцепција код људи таква да су власти и цивилно друштво одвојени од народа и да нису толико интегрисани као што би требало, а да је начин да се то промијени успостављање разговора између народа и лидера.

Говорећи о активностима УСАИД-а у БиХ, Барт је навео да је УСАИД од 1996. године уложио у БиХ 1,7 милијарди долара, а да је фокус у наредној години управо борба против корупције.

"Бавићемо се креирањем радних мјеста, проблемима у економској сфери.

Бавићемо се административним баријерама попут регулације енергетике, која је велика извозна шанса за БиХ. Бавићемо се хармонизацијом пољопривредних политика да бисмо олакшали пољопривредницима приступ свјетским тржиштима", рекао је Барт.

Када је ријеч о пројекту "Јужни ток", Барт сматра да су Руси донијели мудру одлуку, а да је за БиХ важно да диверзификује изворе енергије и да не зависи само од једне земље.

"Увјеравам вас да ниједна одлука коју су руске власти донијеле не иде у прилог доказа било какве `америчке завјере`. Ова одлука неће бити одлучујућа за Републику Српску и БиХ у било ком смислу, и то је најважније", рекао је Барт.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лапсус лингуае

19.12.2014 11:43

Једино да доведете тужиоце из САД-а. Овдје нема таквих.

ОДГОВОРИТЕ