Посјетите Дубаји

Наш репортер у Дубаију, метрополи за коју тврде да је рај на земљи и која је најлепша зими. Са 124. спрата зграде "бурџ калифа" можете видети светлуцаве воде и златне пешчане дине.

Свијет 18.12.2014 | 13:06
Посјетите Дубаји

Да је Дубаи рај на земљи није спорно, али је питање када је најлепши. Вероватно баш у ово време, дакле у јануару, али и фебруару, јер осим температуре која износи између 24 и 28 степени Целзијуса, траје и шопинг фестивал, са попустима од 25 до 75 одсто.

Ако томе додамо да су у принципу попусти 50 одсто, а да се Французи (Пјер Карден, Тед Лапидус...) строго држе бројке од 75 одсто, онда будите убеђени да ће се или буђелар испразнити или ће картице "експлодирати".

Наравно, Дубаи није само шопинг. Бисер Емирата, који има два милиона житеља, прича је за себе. Ако путујете посредством агенције, а хоћете да видите што више знаменитости, мораћете да одвојите прилично новца. Јер, посета Бурџ ел Арабу ("Једро"), хотелу са седам "звездица" (постоји још само један на свету, а он је у Абу Дабију) стаје 130 евра по глави госта. Наравно, уз ручак или вечеру.

Неумољиве хостесе

"Једро" има 26 спратова (али су они дупло виши у односу на нормалне), 17 ресторана, "собе" су од 170 до 450 квадратних метара, а најјефтиније коштају 1.000 долара за ноћ. Поента је у томе што су оне увек "попуњене", па нема спавања без 3.500 евра, а најбољи апартмани коштају и 35.000 долара!

ИНФО

* ДУБАИ има 4.000 хотела чији су капацитети у току године распродати од 92 до 96 одсто.

* ТАМО где нафта "цури из чесме" ни бензин није скуп. Пре бисмо рекли да је ултрајефтин - за литар морате да платите 35 центи. 

* ЈАНУАР је месец који странци највише воле у Дубаију: у овом тренутку овде борави милион и по туриста! 

* У ДУБАИЈУ тренутно живи око 15.000 Срба и 5.000 остале "браће" из бивших ју-република: Хрвата, Словенаца, Македонаца, Босанаца.

До пре неколико година Бурџ сте могли да посећујете, па чак и да разгледате неке апартмане, али је то време прошло. Да бисте стигли до "Једра" морате да се најавите, и то преко агенције која одреди у којем ресторану ћете вечерати....

Одмах ће вас дочекати љубазне, али веома пословне хостесе које вас са осмехом враћају у "ваш вилајет". Преостаје вам једино да се фотографишете на улазу у предворју. С десне и леве стране су акваријуми. Руча се обилно и квалитетно, а пиће се посебно плаћа. Пива су од 0,3 л и коштају 55 дирхама, или око 11 евра.

Када допутујете у Дубаи не можете а да не посетите и највишу зграду на свету. "Бурџ калифа" је заиста невероватно висока лепотица: "порасла" је до 828 метара и има 160 спратова... А, са видиковца (124. спрат) можете видети светлуцаве воде Голфа и златне арапске пешчане дине... Ако купујете карту до тог нивоа и желите да уђете одмах, морате да издвојите 520 дирхама (један евро=4,8 дирхама или 3,67 долара), а ако купујете карту за неки други дан боље ћете проћи, јер ће вас то коштати само 124 дирхама (25 евра).

Из "Бурџ калифе" можете најпре лифтом, па кроз невероватно велику књижару, да уђете у "Дубаи мол", највећи на свету, и да тако стигнете у царство шопинг порока. Тамо, једноставно, нема шта нема.

Све је брендирано на овом месту, плус још "мали милион" других продавница, а има их око 1.000. Можете их посетити, уз могућност да се изгубите ако не знате да читате ознаке које вас воде из једног у други крај ове непрегледне "траке" на неколико спратова. Никако не можете да останете гладни, јер имате стотинак ресторана са храном из читавог света, а ту су и брза храна, кафићи, посластичарнице...

"Дубаи мол" је познат и по огромном акваријуму у којем су смештене не само многе врсте мањих и већих риба, већ и праве ајкуле. И остали шопинг центри имају своје карактеристике. Најпознатији и најбољи су "Емирати мол" са чувеним затвореним скијалиштем, "Деира сити центар", "Фестивал сити" (постоје канали којима плове туристички чамци), "Марина мол" који је ушушкан између огромних солитера, застрашујуће висине и свемирског је изгледа...

Посебан утисак оставља "Ибн батута мол". Добио је име по њиховом чувеном путописцу, а делови у том шопинг центру су подељени по земљама о којима је он писао, тако да наилазите на "врата" Андалузије, Египта, Туниса, Ирана, Ирака... Иза њих се купује најбоља европска и светска роба.

Калифа" небу под облаке

"Бурџ Калифа" је изграђена 2010. године и има 828 метара. Друга највиша зграда на свету је изграђена у Меки; Абраџ ал Беит куле су ипак много ниже и "стале" су на 601. метру. Следе Тајпеј 101 (Тајван) - 509 метара, Шангајски светски финансијски центар (Кина) - 492 метра, Интернационални комерцијални центар у Хонгконгу 484 метра... На списку од 30 највиших зграда на свету, Дубаи заступају и Торањ 1 и Торањ 2 који су на 22. месту (376 метара), Алмас Тауер (27. место, 363 метра) и Емирејтс офис тауер 829-355).

У старом делу града, Деири, можете јести најбољу храну: ирачку, индијску, либанску, мексичку, филипинску, мароканску, кинеску, јапанску, али и руску, француску, италијанску... И што је најважније, храна није скупа: за 10-15 евра двоје могу одлично и обилно да једу. Алкохол је строго забрањен и можете да га добијете само у хотелима који за точење морају да имају посебну дозволу.

И то је Дубаи.

Луксуз

Једно од најлепших обележја Дубаија је Крик голф и јахт клуб, а посебно главна зграда која личи на Сиднејску оперу. У том "затвореном кругу" је Дубаи крик марина, Дубаи крик село, Дубаи крик резиденција, Академија, акваријум, отворени фитнес центар...Дубаи је познат по злату и дијамантима. Препоручује се шопинг у Голден дајмондс суку, где је поређано око 340 продавница, а грам злата кошта 125 дирхама или 25 евра.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

18.12.2014 12:16

Посјетио би ја ако ми дате карту у једном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

18.12.2014 12:35

Лијепо је и у БЕОГРАДУ,домаћа хранаи домеће пиће.ЖИВЕЛИ!!

ОДГОВОРИТЕ