Побједа хакера: Сони отказао премијеру филма!

Под притиском хакерских претњи Сонy компанија отказала премијеру филма "Тхе Интервиеw".

Свијет 18.12.2014 | 08:49
Побједа хакера: Сони отказао премијеру филма!

Филмски студио Сонy отказује премијеру филма "Тхе интевиеw", која је била заказана за 25. децембар у Њујорку. Под притиском хакера Сонy није сигуран да може да испуни безбедносне услове за премијеру филма, његову дистрибуцију и емитовање и због тога се филм отказује на неодређено време.

Сонy је издао следеће саопштење: "Поштујемо одлуку наших партнера да због безбедности својих запослених и опреме, као и биоскопа, одустану од подршке и приказивања филма "Тхе интервиеw". Због тога отказујемо премијеру". "Компанија Сонy Пицтурес, њени запослени, публика и посао под хакерским и криминалним притиском су без преседана. Украдена нам је интелектуална својина, поверљиви мејлови, осетљиви подаци и на удару су наш радни елан и морал. Све ово је урађено само зато што се неком није допао наш нови филм. Жалимо због ове ситуације, што је онемогућена дистрибуција филма, приказивање и тога што Американци неће видети филм. Подржавамо филмске ауторе, слободу изражавања и мишљења, због чега смо још више разочарани овом ситуацијом".

Сонy је мета напада због "Тхе интервиеw" комедије, која говори о завери за убиствоКим Џонг Уна,у којој глуме Сет Роџен и Џејмс Франко.

За хакерски напад одговорност је преузела #ГОП хакерска група, али су неки извори тврдили да је за њих одговорна Северна Кореја. Званични Пјонгјанг је саопштио да су њихови непријатељи, САД и Јужна Кореја, "неосновано повезали хакерски напад" са том земљом. "САД треба да знају да широм света има пуно присталица и симпатизера Северне Кореје, као и бораца за мир, који су извршили хакерски напад на Сонy Пицтурес. Та оправдана реакција ће јачати како би уништила зла дела", наводи се у саопштењу. ФБИ је касније издао саопштење да не постоје докази који Пјонгјанг повезују са овим хакерским нападима.

Сонy је од почетка напада изгубио пет филмова, који су процурели на торенте, откривене су стотине страница с личним подацима, лозинкама и поверљивим информацијм запослених, процурели су изузетно лични и тајни мејлови, преписке продуцената, глумаца, агената и сценариста, отказана нека снимања, а компанију туже и запослени због свега што су преживели. Наводно, Сонy је хакерски напад већ доживео у фебруару, али су некако успели да заташкају ствар. Ко стоји иза напада још није утврђено, а хакери најављују "ватрени" Божић у Америци и спремају се да открију још много тога...

 

Коментари / 0

Оставите коментар