Почињу сахране послије масакра у Пешавару

У пакистанском граду Пешавару данас ће бити сахрањене жртве талибанског напада на школу у којој је убијено 132 дјеце и девет чланова особља.

Свијет 17.12.2014 | 10:00
Почињу сахране послије масакра у Пешавару

Премијер Наваз Шариф прогласио је три дана жалости поводом масакра и објавио одлуку о укидању мораторијума на смртну казну за тероризам.

Нападачи су ишли од учионице до учионице и пуцали у ученике. Ово је био до сада најсмртоноснији талибански напад у Пакистану.

Свјетски лидери осудили су овај догађај, а критиковали су га чак и талибани из Авганистана, пренио је Би-Би-Си.

Пакистанска војска саопштила је да је покренула ваздушне ударе на милитанте у областима Кибер и Сјеверни Вазиристан, али није јасно да ли је ово директан одговор на напад на школу. Офанзива против милитаната траје од јуна.

Шариф је сазвао састанак свих парламентарних странака у Пешавару ради разговора о одговору на напад.

Министар информисања Перваиз Рашид рекао је новинарима да је данашњи састанак организован да би се показало да је читава земља уједињена против екстремизма.

Војска је саопштила да је јучерашњи напад извршило седам талибана, који су носили прслуке са експлозивом.

Они су пресјекли жичану ограду и ушли у школу са задње стране, а потом напали просторију у којој су дјеца полагала испит. Затим су ишли од учионице до учионице у школи под управом војске и пуцали на дјецу и наставнике, рекли су преживјели.

Опсада је трајала осам часова. Рањено је 125 људи, а на крају је побијено свих седам нападача.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар