За кога се уопште игра српски фудбал?!

Навијача црно-белих из сезоне у сезону све је мање, а исти тренд прати и већину осталих клубова у Суперлиги.

Фудбал 17.12.2014 | 10:00
За кога се уопште игра српски фудбал?!

Упркос чињеници да је Партизан први у јесењем делу првенства са шест бодова предности у односу на Црвену звезду, утиску да је игра поприлично ефикасна за наше услове, податку да је распуцани Петар Шкулетић постигао 21 гол у свим такмичењима, да је у дербију са Црвеном звездом побеђен вечити ривал, упркос помирењу између навијачких група, коначно црно-белим столицама у Хумској, трибине "фудбалског храма" сабласно су празне на већини утакмица домаће лиге. Шта је 8.000 људи на стадиону који прима 32.000? Ништа! А управо је толика просечна посета на Партизановим суперлигашким утакмицама код куће. Када се погледају и гостовања, укупан просек је 5.435!

Партизан је на првих 15 мечева у сезони пратило 81.520 гледалаца што даје просек од нешто више од 5.000 људи на утакмицама тима који је тренутно први на табели. Највеча посета била је на Вечитом дербију који је гледало близу 30.000 људи.

Када се посматра последњих пет сезона Партизан никада није имао лошију посету. Истина, тек је завршен њен први део, али тренд је јасан, па је питање колико ће се тога променити на пролеће. Једина разлика је што ће бити лепше време, али ако љубитељи фудбала пре но што донесу одлуку о одласку на стадион гледају гледају временску прогнозу... Не ваља.

Погледајте просек посета у последњих пет сезона када су у питању утакмице Партизана.

Сезона 2010/2011 - 6748 гледалаца по мечу
Сезона 2011/2012 - 7457 гледалаца по мечу
Сезона 2012/2013 - 7779 гледалаца по мечу
Сезона 2013/2014 - 7600 гледалаца по мечу
Сезона 2014/2015 (полусезона) - 5435 гледалаца по мечу

Пре тачно годину дана, после доласка Марка Николића, толико жељене замене старих столица, довођења Трајковића, Вулићевића, Шкулетића, Лазовића деловало је као да ће сви они којима је црно-бела боја у срцу похрлити на стадионе и једва чекати да дође нова утакмица Парног ваљка. Николић је јавно говорио како се нада да ће посета на стадиону на сваком мечу бити близу 20.000 људи... У његове намере не треба сумњати, али резултати говоре супротно.

Да ли због мањка квалитета фудбала, неслагања са управом, недостатка лепих потеза или новца у џепу, гледаоци ове године махом заобилазе стадоне. Оправдања су различита, а свакако се добар део њих своди на немоћ српских клубова у Европи.

Да, клубова. У тој причи Партизан је најмање "крив", јер бар игра ту Европу. А и са овако мршавом посетом други је најгледанији тим у лиги (?!), па можете да замислите колико су сабласно празни стадиони у нашем првенству. Црвена звезда је најгледанија, али ни она није имуна на свеопште незадовољство фудбалких фанатика, те је и у Љутице Богдана, писали смо већ о томе, све мање људи.

Рад, клуб који се дичи лојалношћу навијачке базе која је за сваку похвалу, у просеку има свега 1.043 гледаоца по мечу, што је за стотину мање од Младости из Лучана. Десет тимова у лиги има мање од 2.000 људи у просеку на стадиону?!

За кога се, онда, игра тај фудбал?

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарко Стојановиц

17.12.2014 09:29

Фудбал се игра за кладионице, некада је то био и звао се фудбал а сада је то ипак само илузија и само потреба да се на све могуце нацине оправда постојање.

ОДГОВОРИТЕ