И Алекс је умео да забрља!

Нико није непогрешив, па ни велики шеф Јунајтеда, сер Алекс Фергусон.

Фудбал 17.12.2014 | 09:00
И Алекс је умео да забрља!

У мору фантастичних појачања и блиставе каријере коју је имао сер Алекс Фергусон, често се заборави да је и велики Шкот имао неколико „Шевченка и Тореса” у свом резимеу. Истина, гвоздени диктатор је један од ретких трошаџија који је имао вероватно више погодака него промашаја, али се данас присећамо Алексових неславних потеза.

10. Клеберсон - (30 утакмица, два гола)
После сјајних игара на Светском првенству 2002. у Јапану и Кореји, које је Бразил и освојио, Клеберсон је за тада озбиљних 6.500.000 фунти појачао Јунајтед. Ипак, није успео да се наметне Фергију, па је од замене за Хуана Себастијана Верона, остало само 3.000.000 евра колико је на рачун Ђавола уплатио Бешикташ.

9. Карел Поборски - (32 утакмице, пет голова)
Још једна грешка после великог такмичења. Поборски је бриљирао на Европском првенству 1996. у Енглеској, па су се око њега отимали сви европски великани. Најупорнији је био Јунајтед, али се покајао. Свега пет голова за две сезоне.

8. Лајам Милер - (22 утакмице, два гола)
Милер је био сензација у Селтику, Острво је полудело за омаленим везњаком којег је створио Мартин О'Нил, а он је одлучио да не продужи уговор са Шкотима, те је дошао у Манчестер по истеку истог. Иако је Алекс пуно очекивао од Милера, као и сви медији на острву, Ирац није успео да у Јунајтеду уради ништа.

7. Ерик Ђемба-Ђемба - (20 утакмица, два гола)
Довољно је што знамо да је Ђемба прошле године играо за Партизан. Уз дужно поштовање према црно-белима, ако некога најаве као наследника Роја Кина, а он заврши у Партизану и Сент Мирену, онда можемо рећи да му је каријера пропала.

6. Марк Боснић - (33 утакмице)
Јунајтедово дете хрватског порекла, на крају је испало легенда Астон Виле. Боснић је добио шансу директно из омладинског погона али није задовољио критеријуме па се на кратко преселио у Сиднеј, да би касније појачао Астон Вилу. Алекс је одлучио да га доведе после сјајних партија, али он је опет разочарао.

5. Масимо Таиби - (четири утакмице)
Манчестер Јунајтед је по повлачењу Шмајхела, замену на голу видео у Масиму Таибију. Италијан је на Олд Трафорд стигао за 5.000.000 фунти, па је испало да је једна његова утакмица у дресу Јунајтеда коштала 1.250.000 фунти, јер их је одиграо само четири.

4. Хуан Себастијан Верон - (82 утакмице, 11 голова)
Аргентинац је на Олд Трафорд стигао као најбољи везни играч планете. Или барем један од најбољих. Плаћен је 2001. године безобразних 38.000.000 фунти, а Јунајтед од њега није добио практично ништа. Верон се није уклопио у систем Алекса Фергусона, па је после само две сезоне напустио Театар снова.

3. Дијего Форлан - (98 утакмица, 17 голова)
Није плаћен много, али се очекивало да ће бити прави терминатор. Ипак за четири сезоне у Јунајтеду, постигао је тек 17 голова, а Црвени ђаволи су освојили тек три трофеја, од чега један Суперкуп енглеске и један ФА Куп. Па је Уругвајац продат Виљареалу. У Шпанији је освојио две европске Златне копачке и дуго важио за једног од најбољих нападача на свету.

2. Шинђи Кагава - (57 утакмица, шест голова)
Клопово чудо је већ пет сезона мета најмоћнијих тимова, који черупају дружину у жутом чим се за то укаже прилика. Како би зарадили било шта, јер је Кагави истицао уговор, Милионери су га продали Јунајтеду за 16.000.000, а један од најбољих офанзивних везиста на свету на Трафорду није показао практично ништа, те је враћен за дупло мање новца у Дортмунд.

1. Андерсон - (181 утакмица, девет голова)
Бразилац је у Јунајтед стигао лета 2007. године као један од највећих талената у Европи. Фергусон је за тада полушпица Порта искеширао фрапантних 30.000.000 фунти, па се од њега и због тога очекивало да достигне небеске висине. Но, сер Алекс га је пребацио на задњег везног (само он зна зашто), што га је по многима упропастило. До дан данас није успео да се избори за место у Јунајтеду, а иако му је тек 26 година, чини се да му каријера вртоглаво понире, јер и кад се појави на терену Олд Трафорда, изгледа као да је ту залутао, што због килаже, што због лоше игре. Штета, могао је да буде велики.

Коментари / 0

Оставите коментар