Мајке с бебама блокирале Зеницу

Око 50 породиља са подручја Зеничко-добојског кантона данас је са бебама у колицима испред зграде Владе Зеничко-добојског кантона тражило исплату заосталих породиљских накнада, а накратко су блокирале и саобраћајницу.

Босна и Херцеговина 15.12.2014 | 15:59
Мајке с бебама блокирале Зеницу

Борба породиља Зеничко-добојског кантона за исплату породиљских накнада још увијек траје, тако се данас испред зграде Владе ЗДК окупило око 50 породиља са бебама које су упркос хладноћи тражиле исплату накнада. Оне су истакле да им је доста обећања да ће бити накнаде исплаћене те објашњења како новца у буџету нема.

"Накнаде нам касне ево већ четврти мјесец. Прије избора су биле исплате накнаде, а након избора престали су и да нам се јављају на телефон, а не одговарају ни на маилове које им шаљемо. Само ми знамо како наша дјеца живе с овим проблемима", казала је мајка бебе од седам и пол мјесеци Нејра Нишић, преноси Кликс.

Подршку данашњим протестима испред зграде Владе ЗДК дале су и породиље из Високог и Тешња, које се налазе у истим проблемима као и све породиље ЗДК.

"Бебина храна мјесечно износи око 50 КМ, да не спомињемо и одјећу и пелене и друге издатке које имамо, а како то успијевамо не знам. Борим се и данас сам дошла овдје из Високог да дам подршку овим бебама и породиљама. Жао ми је беба које су овдје на хладном времену, а господа је горе у фотељама у топлим канцеларијама", изјавила је Нермина Шатровић.

Министарка финансија ЗДК Сабина Хељић је и данас породиљама казала како је ситуација у буџету Владе ЗДК тешка, али да ће до краја године бити исплаћена једна породиљска накнада уколико се усвоји одлука да шест милиона КМ од ММФ-а буде одобрено.

"Нажалост друга транша кредита није прошла и из тог разлога тендер за кредит је пао, а банке се нису потрудиле да испуне обећање. Говорили смо да су ово категорије које су приоритетне, социјалне категорије, студенти, али кредит од око 11 милиона није реализован и наишли смо на проблеме. Редовно пуњење буџета је јако лоше и у овом мјесецу ћемо једва реализовати 70 посто средстава, а 72 посто нам треба за редовну плаћу и топли оброк. Влада ЗДК ради редовно на томе да нађемо нека ванредна средства како бисмо интервентно дјеловали и надамо се да ће нова скупштинска већина заказати скупштину и усвојити одлуку коју ћемо предложити да ММФ-ових шест милиона буде одобрено до краја године", изјавила је Хељић.

На питање новинара да ли постоји могућност исплате свих заосталих накнада, Хељић је казала:

"Тешко да ће добити заостале рате одједном, али планирали смо једну до краја године и то је оно чему се могу надати, а све остало је рано јер не знамо став скупштине. Прироитет владе су увијек социјална давања и трансфери, студенти и борачка удружења, а прије свега тога законске обавезе према запосленима."

Породиље су незадовољне одговором министарке Хељић блокирале саобраћајницу поред зграде Владе ЗДК, а након петнаестак минута на молбу полицијских службеника ослободиле су саобраћајницу. Након деблокаде, породиље су се упутиле у зграду Владе ЗДК гдје су за сутра договориле нови састанак са премијером Хусејнагићем и министрком Хељић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бн

15.12.2014 22:42

Свака част женама, бар оне имају петљу.

ОДГОВОРИТЕ