Сервис је кључ за Нолетово 1. мјесто!

Сервис је ударац који је великим делом допринео да Новак Ђоковић трећи пут у последње четири године заврши сезону на првом месту на свету.

Тенис 15.12.2014 | 23:40
Сервис је кључ за Нолетово 1. мјесто!

У 2014. години српски тенисер је у три статистичке категорије поставио лични рекорд – Новак је имао највиши проценат првог сервиса у каријери (67%), а одсервирао је у просеку највише асова (6,2 по мечу) и најмање дуплих грешака (1,5 по мечу). Такође, Новак је узео 88% гемова на свој сервис, чиме је изједначио лични рекорд из 2013.

Уз, Ђоковић је освојио 75% поена после свог првог сервиса, колико је имао и 2012. и 2013. године.

Новак је човек са најбољим ритерном на свету, па је логично да је у самом врху и по статистичким параметрима у гемовима на сервис супарника. Освајао је сваки трећи гем на сервис ривала (33%), исто толико поена узимао је на први сервис, а на други сервис противника освајао је чак 58% поена. На брејк лоптама у 2014. Ђоковић је имао нешто мање од половичног учинка – 45%.

Новакови пратиоци на АТП листи су Роџер Федерер и Рафаел Надал, што је шести пут у претходних осам година да су њих тројица на врху. И из тог податка види се колико је споменути трио супериоран у својој ери, пошто су пре њих само Мекинро, Конорс и Ленд у четири године чинили водећи трио.

Ђоковић ће нову сезону почети на егзибицији у Абу Дабију, потом ће први пут учествовати у Дохи, а затим ће у Мелбурну покушати пети пут у каријери да освоји Аустралијан опен.

Коментари / 0

Оставите коментар