Радници чекају обећану плату

Радници Болнице Источно Сарајево и јутрос су се окупили испред капије Болнице, захтијевајући да надлежни хитно предузму све мјере да би ова здравствена установа коначно стала "на своје ноге".

Република Српска 15.12.2014 | 12:16
Радници чекају обећану плату

На паузи, коју је и данас око 100 радника искористило за информативно окупљање, радници су поручили да постоји могућност да прекину са овим скуповима уколико им буде исплаћена и дванаеста плата, али да ће истрајати у захтјевима да дугогодишњи нагомилани проблеми ове установе коначно буду ријешени.

Предсједник Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Споменка Јањић поновила је да радници остају при захтјевима за редовну исплату плата, рјешавање проблема дуга за доприносе, те побољшање услова рада.

"Од радника се очекује да финансирају све потребе ове болнице, што је незаконски и немогуће", истакла је Јањићева.

Она тврди да је "министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић затражио смјену свих шефова служби и одјељења који учествују у информативним окупљањима".

"Ово није лична борба, нити је ријеч о личним захтјевима. Овдје је ситуација заиста тешка. Кључ рјешења и кључ престанка нашег окупљања је у министровим рукама и он треба да ради на томе", оцијенила је Јањићева.

Она је нагласила да је циљ радника да проблеми буду ријешени, а то се пријетњама не постиже.

Радници су поздравили данашњи састанак о ситуацији у Болници Источно Сарајево, који је сазвао градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, констатујући да је ова здравствена установа од виталног значаја за регију и да су локалне власти одавно требале да се позабаве овим проблемом.

На скупу је прочитано и писмо подршке Синдикалне организације Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука.

Министар Богданић раније је најавио је да би до краја године радницима Болнице Источно Сарајево требало да буде исплаћена још једна плата, односно 12. у овој години.

Богданић је напоменуо да је Влада Српске донијела одлуку о исплати зајма од два милиона КМ Болници Источно Сарајево на основу чега ће бити исплаћена још једна плата и други материјални трошкови.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар