Мост код Градишке није приоритет!

Мост на Сави код Градишке, којим би Бањалука била повезана са аутопутем Загреб - Београд, није у приоритету Владе Хрватске за изградњу саобраћајне инфраструктуре из средстава ЕУ.

Република Српска 15.12.2014 | 10:05
Мост код Градишке није приоритет!

У документу, који су овог петка усвојиле Влада Хрватска и Европска комисија, за кохезионе пројекте у Хрватској који ће бити финансирани средствима ЕУ у периоду 2014 - 2020. година приоритети су пељешки мост, односно цестовна повезаност са јужном Далмацијом, цеста код Ријеке Д403 и омишка заобилазница.

Тек на секундарној листи су мост код Градишке и трећа трака на аутопуту Загреб - Карловац.

То у пракси значи да ће од пет пројеката које је Хрватска кандидовала бити реализована три приоритетна, а да ће два преостала, међу којима је и мост на Сави код Градишке, бити реализована само ако остане новца.

Рокови

У табели број 27 документа наведени су временски рокови за три приоритетна пројекта: временски рокови за пељешки мост су други квартал 2015. за подношење пројекта, трећи квартал 2016. за почетак изградње и четврти квартал 2019. за завршетак. За цесту код Ријеке Д403 су четврти квартал 2015. за подношење, други квартал 2016. за почетак и други квартал 2018. за завршетак реализације. За омишку заобилазницу су четврти квартал 2015. за подношење, други квартал 2016. за почетак и други квартал 2023. за завршетак реализације.

Конкретни датумски оквири за секундарне пројекте се ни не спомињу. Што се тиче савског моста, споменуто је да је он, уз мост код Свилаја, "потенцијални пројект" којим би била завршена цестовна мрежа ТЕН-Т и њена чворишта.

Питања смо упутили надлежним институцијама у Хрватској, али јуче због нерадног дана нисмо успјели добити одговоре, које очекујемо ових дана.

У табели 28 наведено је да је за уговорене пројекте за цестовну изградњу до 2018. године предвиђено 150 милиона евра, а укупна сума би до 2023. износила 330 милиона евра.

"Вечерњи лист" је у октобру ове године писао да је Хрватска за горе наведених пет пројеката ЕУ предложила 330 милиона евра, али да је Европска комисија одговорила да 330 милиона није довољно за реализацију свих пет пројеката.

Приморје

"Вечерњи" је тада написао да је Бранко Грчић, ресорни хрватски министар, рекао да ће 330 милиона евра бити потребно само за цестовну повезаност Дубровачког приморја, како се у Хрватској службено зове изградња пељешког моста.

Иначе, треба напоменути да европска статистика показује да је Хрватска најлошија у ЕУ у искориштавању кохезионих фондова. Према тој статистици, уколико би се наставила досадашња неефикасност Хрватске у повлачењу одобрених средстава, у питање би могли доћи чак и неки од оних пројеката које је Хрватска означила примарним.

Душан Топић, директор "Аутопутева РС", рекао је да га стављање моста код Градишке у другу листу приоритета не изненађује.

"У протеклих десет година, како теку активности припреме изградње моста, са хрватском страном је било и узлазних и силазних расположења и било је политичке опструкције од стране Загреба, али и од Сарајева, морамо и то рећи. У задње двије године Европска комисија се ангажовала и обезбиједила бесповратна средства. Све је било договорено и кренуле су конкретне активности и мислим да ЕК неће то тако лако испустити, наравно као партнер Хрватске, која је чланица ЕУ, и они ће вјероватно слушати њихове жеље", нагласио је Топић.

Студија

Додао је да су га у петак контактирале колеге из "Хрватских цеста" с којима "Аутопутеви РС" сарађују у вези са изградњом моста, тражећи да им прослиједе графичке прилоге из наше студије утицаја на животну средину за изградњу моста јер су они сад у фази евалуације самог пројекта.

"Наравно, не искључујем да у позадини опет буде политика, поготово кад се спомене пељешки мост који је њима приоритет. Ипак се надам да ћемо опет доћи на неко нормално стање и да, како смо планирали, у идућој години спроведемо тендер за избор извођача радова", рекао је Топић.

Подсјећања ради, Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ и Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске су још 21. априла 2004. године потписали Меморандум о сагласности за припрему и изградњу аутопута између Бањалуке и Градишке и прикључка на посавску аутоцесту Загреб - Липовац, на паневропском коридору X у подручју постојећег чворишта Окучани. Тада је као кључни заједнички објекат био предвиђен нови гранични мост преко Саве са прикључним дионицама до постојећих цеста на обје стране. Цијена моста би била нешто мања од 40 милиона евра, а РС је још прије неколико година обезбиједила 20 милиона евра, односно своју половину за финансирање његове изградње.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

15.12.2014 09:16

Пељески мост се неце градити! Тако да це бити пара за мост код Градиске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.12.2014 11:09

Па мост Додо мозе направити сам,то је њему као векна хљеба,мозе и син Игор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мд

15.12.2014 11:59

а засто би Додик правио мост? Лупас вала

ОДГОВОРИТЕ