Затворен извор "Јама" у Петрову

Јавно комунално предузеће "Вода" из Петрова данас је из водоводног система искључило извор "Јама", након сазнања да је у води пронађена двадесет пута већа количина живе од максимално дозвољене.

Република Српска 13.12.2014 | 19:45
Затворен извор "Јама" у Петрову

Директор предузећа "Вода" Бојан Марјановић изјавио је Срни да ће извор бити ван употребе све док не буде утврђено да је вода хемијски и бактеролошки исправна.

Инспекција за храну Републике Српске претходно је затражила додатна узорковања на више различитих тачака у дистрибутивној мрежи и изворишту у Петрову да би било утврђено да ли је дошло до још неких поремећаја у вези са исправношћу воде за пиће.

У води из изворишта "Јама" са кога се снабдијева насеље Колона и још неки дијелови општине Петрово пронађене су недозвољене количине живе, па је становништво упозорено да воду до даљег не користи за пиће.
Након резултата анализе узорка воде узетог у Основној школи "Вук Караџић" у Петрову, које је објавила Агенција за безбједност хране БиХ, начелник општине Петрово Озрен Петковић саопштио је да је у дијелу водовода којим се становници ове општине снабдијевају водом за пиће утврђено присуство живе које је 20 пута веће од максимално дозвољене.

Петковић је упозорио да вода до даљег није за пиће и обавијестио надлежне институције о овом проблему да би се што хитније провеле мјере ради заштите здравља становништва.

У саопштењу Агенције за безбједности хране БиХ, које је јуче достављено општини Петрово, наводи се да је лабораторијском анализом узорка воде узетог у Основној школи "Вук Караџић" утврђена неусклађеност са Правилником о здравственој исправности воде за пиће због присуства живе у вриједности од 20 микрограма по литру, што прелази максимално дозвољену количину од једног микрограма по литру.

Стручњаци упозоравају да тровања живом може бити акутно и хронично.

Акутна тровања ријетко настају преко воде за пиће, осим у акцидентним ситуацијама, а хронична се манифестују општим премором, менталним поремећајима и гингивитисом.

Главни циљни орган неорганске живе су бубрези са неуролошким сметњама.
Једињења метил-живе су веома токсична за централни нервни систем, а она су главни извор контаминације животне средине.

Коментари / 0

Оставите коментар