ЕЛ: Звезда ''испустила'' браћу!

Кошаркаши Црвене звезде били су у предности све до самог финиша на гостовању у Атини, али су поражени од Олимпијакоса са 63:59 (13:16, 14:12, 15:20, 22:11) у деветом колу Д групе Евролиге.

Кошарка 13.12.2014 | 10:40
ЕЛ: Звезда ''испустила'' браћу!

И београдски и пирејски црвено-бели су раније обезбедили пласман у Топ 16 фазу елитног такмичења, па је овај дуел заиста могао да протекне у братској атмосфери. Након фантастичне атмосфере на мечу ових клубова у Комбанк арени, исти амбијент и заједничко навијање присутно је било и на до последњег места испуњеним трибинама у атинској дворани "Мира и пријатељства".

Звезда је и на свом паркету поражена од Олимпијакоса са 57:62, те је грчки тим осигурао прво место у групи, док ће београдски тим у последњем колу наредног петка на свом терену против Лаборал Куће играти за одлазак у наредну фазу са друге позиције.

Уочи утакмице, навијачи Олимпијакоса одали су почаст убијеном Марку Ивковићу тако што су скандирали његово име и капитену Звезде Луки Митровићу поклонили дрес са именом трагично настрадалог младића из Земуна.

Звезда је готово цео меч имала предност, највише плус осам, и била ближа победи коју је испустила у самом финишу после резултатске клацкалице и неколико пропуштених напада. Олимпијакос су до тријумфа предводили Слукас и Спанулис са по 12 поена, а један мање додао је Лафајет. Најефикаснији на мечу био је Бобан Марјановић са 17 поена уз 13 скокова и нови дабл-дабл, а поред њега у пораженим редовима истакли су се Митровић са 11 и Калинић са 10 поена.

Прва четвртина: Доминација Марјановића
Тренер Црвене звезде Дејан Радоњић определио се за петорку Вилијамс, Лазић, Дангубић, Тејић и Марјановић, док су за домаћина меч почели Манцарис, Спанулис, Кавадас, Петвеј и Дарден.

Олимпијакос је први напад неуспешно завршио, а Звезда свој поготком преко Марјановића. Лазић је од почетка био задужен за Спанулиса коме је "лупио" рампу, али је онда направио кораке у контри, док се атински тим прилично мучио у нападу и скоро три минута био без коша.

На другој страни је Марјановић на истеку времена погодио са дистанце пошто је остао сам, затим и закуцао на асистенцију Вилијамса, а Кавадас је померио Атињане са нуле - 2:6. Сјајан почетак Звезде заокружио је Лазић тројком за плус седам и четврти погодак из игре из пет покушаја.

Марјановић се одлично кретао и "отварао" саиграчима, па је натерао Данстона да га пошаље на линију за слободна бацања одакле се половичним учинком побринуо за 4:10 у петом минуту. Није било решења за гостујућег горостаса који је у раној фази већ дошао до 11 поена, Дангубић је пожртвованошћу и грешком у додавању отворио контру ривалу, на шта је одговорио Вилијамс додавање у свом стилу којим је избацио Блажича у контру за полагање и 8:16.

Марјановић је било свуда на паркету, и у одбрани, а поготово у нападу где је четири пута био највиши у скоку, али су гости два и по минута до краја прве четвртине били без коша уз два промашаја Вилијамса, грешку Калинића, један истекао напад услед прекомбиновања, па је Лафајет тројком смањио на 13:16 пред први обавезан одмор.

Друга четвртина: Спор ритам, Звезда дуго без поена
Радоњић је одлучио да ову деоницу почну Јовић, Џенкинс, Калинић, Митровић и Цирбес, што је била потпуно различита петорка у односу на стартну. Олимпијакос је имао пропао покушај алеј-упа, ни Данстон није успео да закуца преко Митровића, а и Калинић је био изблокиран приликом закуцавања.

Рачунајући финиш прве четвртине и почетак ове, Звезда је била четири и по минута без коша, све док Цирбес није погодио оба пенала за 15:18. Немачки центар се није најбоље снашао, па је после корака уступио место на паркету Марјановићу у 13. минуту, а Митровић је након промашаја Џенкинса донео београдским црвено-белима први кош из игре после пет и по минута поста за 17:20.

Управо су Звездин капитен и 222 центиметара високи центар били задужени за плус шест (18:24), а да је домаћину мало тога полазило за руком сведочи и половичан учинак Спанулиса са линије за слободна бацања средином овог квартала. Митровић је после крађе изгубио лопту, затим и промашио из рекета на асистенцију Марјановића, а на другој страни Хантер се уписао у стрелце после великог промашаја Аграваниса.

Обе екипе су упале у врло спор ритам, ни Радоњићев тајм-аут није тргао његове пулене, Вилијамс је имао велики промашај иза линије 6,75 метара, па је Олимпијакос преко Аграваниса и Спанулиса изједначио на 24:24. Тројком Спанулиса атински црвено-бели су први пут и повели, али је истом мером одговорио Дангубић за минимално вођство Звезде за крај полувремена - 27:28.

Трећа четвртина: Тејић у центру пажње, растрзана игра, па Звездине тројке
Друго полувреме отворили су погоцима Спанулис и, наравно, Марјановић, који је имао и половичан учинак са пенала за 29:31. Тејић је потом добио главну улогу - није искористио сјајну асистенцију Вилијамса, али је скочио после промашаја Дангубића, није погодио ни Марјановић, а млади крилни центар је додао блокаду.

До средине треће четвртине наставило се у растрзаном и неефикасном ритму из претходне деонице. Звезда је имала превише проблема у организацији напада, што је Олимпијакос искористио да изједначи (33:33), након чега су уследиле тројка на тројку у режији Дангубића, Лафајета и Блажича за 38:39.

Гости су наставили са далекометном паљбом, јер се Митровић након пенала Марјановића са дистанце побринуо за плус пет (38:43), онда се ушло у пенал завршницу ове четвртине што је тројком прекинуо Калинић и са 42:48 отишло се у одлучујући период.

Последња четвртина: Резултатска клацкалица и тријумф Олимпијакоса
Ова деоница почела је готово идеално за Олимпијакос, јер је Лафајет убацио тројком под фаулом Блажича, али није искористио додатно слободно бацање. Помогли су им и промашаји словеначког бека са пенала, након чега је Петвеј закуцао, а одговорили су Митровић и Калинић у игри кош за кош и 51:52.

Соло продором и полагањем Слукаса настављена је резултатска клацкалица, узвратио је Вилијамс и то првим поенима на мечу, тек у 36. минуту, са велике удаљености Калинић је тројком одговорио на алеј-уп Данстона, да би Слукас изједначио на 57:57.

Звезда није успела да искористи промашене пенале Данстона, Дангубић је на истеку напада промашио тројку и онда фаулирао Спанулиса који је убацио тројку и промашио додатно бацање (60:57) на 80 секунди пре краја. Блажич је промашио полагање, као и Вилијамс тројку у раној фази напада, док је Петвеј био прецизан иза линије 6,75 метара уз звук сирене за крај напада (63:57) и тиме решио питање победника.

Евролига, 9. коло групе Д:
Среда:
Нептунас - Галатасарај 82:72 (22:18, 18:19, 23:23, 19:12)
Петак:
Лаборал Кућа - Валенсија 93:89 (28:24, 23:23, 18:15, 24:27)
Олимпијакос - Црвена звезда 63:59 (13:16, 14:12, 15:20, 22:11)
Табела: Олимпијакос 8-1, Црвена звезда 5-4, Лаборал 5-4, Галатасарај 3-6, Нептунас 4-5, Валенсија 2-7.

Коментари / 0

Оставите коментар