Сјеверна Кореја: Режим који убија инвалиде

Сјеверна Кореја систематски "чисти" своје становништво радећи на томе да људи са менталним или физичким инвалидитетом нестану.

Свијет 12.12.2014 | 07:45
Сјеверна Кореја: Режим који убија инвалиде

Ји Сеонг-хо (32) који је побјегао из Сјеверне Кореје након што је изгубио лијеву ногу изнад кољена те дио лијеве руке, изјавио је да људе са инвалидитетом у Сјеверној Кореји сматрају "понижењем" за владајући режим.

Он је навео да су дјеца са тешкоћама у развоју занемарена све док не умру. Према његовим ријечима, владајући режим је одлучио да сви требају бити једнаки, те да нема мјеста за "људе са потешкоћама".

Такође, Ји је свједочио и о неким примјерима тврдећи како зна за неколико случајева гдје су људи препуштани сами себи, након што су одведени у планине.Чланови комисије УН-а су истакли како су још у фебруару добили информације о томе да се особе са инвалидитетом у "затвореним болницама" подвргавају различитим медицинским експериментима, али те тврдње нису потврђене, пише британски Телеграф.

Међутим, у једној посебној студији која је проведена прошле године, наводи се да су убијане чак и бебе са инвалидитетом, док у Сјеверној Кореји постоји изоловано острво на које шаљу људе са инвалидитетом.

"Режим жели учинити све 'легално', тако они нуде откупнину родитељима за инвалидну дјецу са изговором да ће се они бринути за њих. Ако родитељи не пристану, режим има посебне методе за њих", рекао је Телеграфу бивши официр сјевернокорејских специјалних снага Им Цхеон-yонг.

Он тврди да режим потом ту дјецу, али и одрасле људе користи за експерименте везане за хемијско оружје.Ји Сеонг-хо је изгубио дијелове тијела са 14 година када га је прегазио воз. Одвели су га у болницу и оперисали "на живо", јер нису имали анестетика.

Петнаест дана послије су га послали кући јер више нису могли бринути за њега, иако је његово стање било далеко од доброг.Једном је искористио дозволу да пређе у Кину гдје је просио за храну, али је по повратку у Сјеверну Кореју ухапшен и испитиван двије седмице.

Речено му је да је понизио режим као особа са инвалидитетом."Рекли су да људи попут мене треба да умру. То стварно боли", додао је овај човјек.

Посвједочио је како 1990-их година људи са инвалидитетом нису добијали порције хране, за коју се нису самостално могли изборити, будући да је у земљи владала велика криза. Тако је велики број њих умро од глади тих година.

Ји је на крају одлучио да пребјегне 2006. у Јужну Кореју, гдје су касније дошли и његови мајка, брат и сестра. Његов отац, рудар, такође је покушао да пребјегне те године, али је ухваћен, послан у затвор, гдје је умро током мучења. Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар