Власти БиХ зависници о кредиту ММФ-а

БИХ је зависник од кредита ММФ-а који се не троше на побољшање привредног амбијента већ на скупе прохтјеве гломазне администрације, каже економиста Зоран Павловић.

Република Српска 11.12.2014 | 22:51
Власти БиХ зависници о кредиту ММФ-а

"Ми смо научили на кредите које нам служе за крпљење буџета и скупе аутомобиле. Видите, доћи у ситуацију да добијете 100 милиона од Свјетске банке које треба да послуже за све оне поплављене општине и за изградњу насипа и да тамо ништа не завршите. Ми смо само дошли у ситуацију да старе

дугове враћамо новим кредитима", истакао је Павловић.

ММФ је до сада дао више од милијарду и 300 милиона, а ми ништа нисмо урадили на побољшању привредног амбијента.

"Овог момента, ја мислим да је много боље да нам зауставе ту врсту финансирања. Једино што сада улазимо у нешто што је нова измишљотина која се своди на позајмљивање новца на комерцијалном тржишту. Па је Република Српска узела 50 милиона на име дугорочних обвезница на рок од 5 година, а да ствар буде гора то је новац наших грађана и ту се круг затвара", рекао је Павловић.

Павловић је гостујући у емисији "Пулс" БН ТВ истакао да ипак нова политичка коалиција на државном нивоу може донијети нове позитивне импулсе у економији БИХ.

"То је хармоничан блок који ће, да би оправдали повјерење својих гласача, покушати да покрену економију. У веома смо тешкој ситуацији тако да се мора максимално искористити искуство, знање људи који имају визије и снагу да изнесу терет са којим сада живимо. Ми морамо да заштитимо радна
мјеста и да постакнемо нова запошљавања", истакао је Павловић.

С друге стране, Павловић сматра да је на нивоу Републике Српске на сцени власт континуитета, те да ће бити таква и нова влада.

"Пуко распоређивање министарстава по странкама и кориштење истих људи који су претходно били министри, а нису дали озбиљан допринос раду министарстава, бојим се да нас неће одвести у бољу ситуацију", рекао је Павловић.

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

роки

11.12.2014 23:22

Да то је све тацно сто професор казе, запосљавање партијско ми бијељинци то добро знамо поготово ове републицке управе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.12.2014 23:26

Све ово је страсно. Срљамо у пропаст. Дзаба апели струцњака. Вазне су само њихове фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово је секташка власт нигдје до сад видјена

11.12.2014 23:38

Запошљавање по партијској линији сам осјетио на својој кожи. И још што шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је крив

12.12.2014 01:04

БиХ годисње увезе воде за око 114 милиона а за остало да не прицам. Политицари су предатори и окрецу се тамо гдје је плијен веци - на нама је да купујемо домаце и "осладимо" их па це они лијепо да мијејнају и законе и све остало кад домаци лобисти буду њихови највеци пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

12.12.2014 05:39

Западне силе, преко ММФ-а, свјесно стављају све мале дрзаве, каква је и БиХ, у ситуацију дузницког робства. Јер да није тако, засто би континуирано неповољним кредитима "пумпали" домаце администрације, кад и сами знају да та средства заврсавају у потросњи (прескупа администрација, јнфраструктура, итд.) У западним земљама постоје закони којима се забрањује кредитирање њихових градјана који су презадузени, управо да их не би довели у ситуацију "дузницког робства" и након тога банкрота. Јавна је тајна да због гкобалне економске кризе западних економија те земље неконтролисано стампају новац који након тога преко националних банака и медјународних финансиских организација (каква је и ММФ) убацују у властиту привреду и кроз скупе кредите малим и неразвијеним дрзавама. Тако стампани новац дрзаве дају националњм банкама и медјународним финансискјм организацијама без камате, или уз минималну камату, које их репласирају уз рслативно високе камате презадузеним малим дрзавама. Тако скупи кредити користе се за отплату камата за раније одобрене кредуте ики у потросњу, циме се улази у зацарани круг дузницког робства дрзава. У дузницком робству су и градјани тих презадузених дрзава посто код углавном страних банака узимају скупе потросацке кредите (камате са тросковима од 10-20%). И ста се догадја: домаци политицари су уцијењени од медјународних финансиских организација, и раде ста им оне тразе (ста им тразе западне силе које контролису ММФ), а домаци градјани ста им казу њихове пословне банке. Тако смо ми, хтјели или не хтјели признати вец поробљени и у колонијалном односу, а наси политицари, без изузетка, принудјени да раде за западне силе јер једино тако могу да се одрзавају на власти. Разлика је само у томе ко за кога ради, и тако имамо смјене власти, јер и западне силе су подијељене и свака се бори за утицај у једној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

12.12.2014 08:10

Културан, елоквентан, паметан, искрен, стручан... КАда слушаш овога човјека како прича, како прецизно и тачно износи проблеме у нашем друштву и идеје за опоравак, с једне стране, а када слушаш лакташког дезертера и ратног профитера и душанку мајкић &цо...човјеку се живот згади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

купуј од комсије

12.12.2014 10:30

Ко је крив то што БиХ увезе воде у вриједности од преко 100 мил КМ. је само кап у чаши...БиХ увози све и свашта....пиво...млијеко....многи прехрамбени производи на које оду милијарде....а БиХ градјани тиме постају све сиромашнији... БиХ потросач је задња карика у ланцу и он одлучује коме ће дати свој новац. Рјешење је КУПУЈМО ДОМАЋЕ...само тако можемо "оживјети" привреду и задржати новац код нас за добро наше дјеце.....јер куповином страног ради својих неких хирова.....правимо од властите дјеце сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.12.2014 10:36

Нама не требају идеје,већ посао.Да је само 30% предратне индустрије наставили рад,све би било ОК,али Запад не да,јер не постоји код њих државна имовина.Свући све у рупу па дели мрвице.Зато је данас најбоље бити у политици,позиција или опозиција СВЕЈЕДНО.

ОДГОВОРИТЕ