Не будите превише фини ако желите да вас поштују

Иако је лепо бити фин и љубазан, некада то није нарочито исплативо и добро за вас лично. Људи ће вашу учтивост или да цене или да злоупотребљавају, све је врло релативно и зависи од различитих типова особа, али уколико себе сматрате превише фином особом, која не уме да каже ’не’, можда ћете се препознати у наведеним карактеристикама, што ће вас подстаћи да измените неке ствари код себе.

Занимљивости 11.12.2014 | 21:48
Не будите превише фини ако желите да вас поштују

Ово је осам најучесталијих одлика ’исувише финих’ особа:

1. Имате потешкоће да кажете ’не’ другима, чак и када су њихови захтеви нелогични. Често сте потцењени од других и људи вас узимају ’здраво за готово’. Осећате се ’искоришћено’ у пословним и љубавним односима. Прихватате незахвалне задатке од других, које они сами не желе да ураде. Често радите оно што други кажу или желе, чак иако дубоко у себи осећате другачије. Љубазност коју указујете вам је често неузвраћена, али и даље настављате да будете љубазни. Осећате бојазан да ћете бити одбачени уколико не изађете у сусрет другима. Више бринете и мислите о другима, него о себи
Уколико сте пронашли део себе у овим одликама личности, знајте да је то добро, те да би свет био много лепши када би било више љубазних и финих људи, али припазите на границе своје учтивости како не бисте изгубили поштовање и уважавање других.

Ово је седам начина како да поново вратите или добијете поштовање других:

1. Вежбајте самопоштовање– спознајте своја лична права. Унутрашњи осећај контроле над сопственим животом је једна од ствари која побољшава ментално здравље, а тај осећај настаје из одређених облика понашања: постављање приоритета, изговарање ’не’ без осећаја кривице, заштита од евентуалне штете, бирање здравих муђуљудских односа, добијање онога што сте платили, креирање животне среће. Само уколико водите рачуна о себи, моћи ћете да имате добар однос са другима, јер се самопоштовање одражава и кроз поштовање које вам поклањају други. Изборите се за своја лична права и поставите границе према личном избору, али тако да се уклапате у одређене друштвене норме, јер нико, осим вас, нема власт и контролу над вашим животним одлукама. 

2. Промените свој став да морате бити фини све време. Велика је разлика између личне жеље да будете фини и морања да будете фини. Прво је оно што долази из ваше главе и срца, а друго је оно што вам представља терет, а самим тим вас и опетерућује, што негативно утиче на ваше ментално здравље. Уколико ’фине’ особе одбију да ураде нешто за некога, то је обично повезано са личним негативним мислима: ’Себичан сам, јер не помажем својим пријатељима све време’ или ’Он/она ме неће волети, јер не радим увек све што пожели’, као ис емоцијама: осећај кривице и страх од одбацивања. Уколико сте исувише фини, морате имати на уму да нико не очекује да будете фини све време, јер то није ни разумно ни реално.

3. Разликујте осећај жеље да будете љубазни од осећаја морања да урадите нешто за друге. Стив Џобс је говорио: ’Ваше време је ограничено, зато га не губите на проживљавање туђих живота’. Када су захтеви, али и љубазност у питању, морате одабрати: када ћете бити љубазни, јер то желите, а када нећете, ако захтеви других прелазе ваше границе толеранције и потребе да помогнете. 

4. Не покушавајте да удовољите свима, нарочито не све време. Нико не може константно да задовољава жеље другога, зато и не покушавајте то. Професор Престон Ни каже да је важније да вас други поштују него да им се допадате. Најпре ’зарадите’ поштовање, тако да ваша великодушност – када је поделите, заиста буде цењена. Важно је да кажете ’не’ уколико је то оправдано, јер одајете утисак особе која има карактер, бори се за своја права и којом не може да манипулише свако када то пожели. Пре него што пробате да удовољите другима, удовољите себи, што наравно не искључује битну ставку, а то је да не будете саможиви и егоцентрични. 

5. Научите како да кажете ’не’ – нежно, али чврсто и убедљиво. За ову вештину, потребно је да увежбате уметност комуникације – како да одбијете некога на ’фин’ начин, тако да не створите јаз међу вама. Лекција о изговарању ’не’ када, је то потребно, подстакнуће вашу самоувереност и учврстити ваш положај са обе ноге на земљи. ’Само ако говорите не, бићете концентрисани на ствари које су заиста важне’ – Стив Џобс.

6. Ви нисте одговорни за туђа осећања. Можда понекад осећате обавезу да радите ствари за друге, како се они не би осећали лоше, али то није решење, јер тако не помажете себи и својим осећањима. Када више пута усрећујете људе, мимо своје жеље или потребе, то постаје навика која временом прераста у терет и оптерећење, јер развијате мишљење да ће други људи бити несрећни ако их ’сада оставите’. У оваквим ситуацијама, важно је упамтити да, док год сте фер, разумни и савесни – нисте одговорни за туђа осећања. Уколико одбијете њихове неразумне захтеве и њима се то не допадне, нека, пустите их. С временом ће преболети, а вас ће научити да третирају с много више обзира и респекта.

7. За оне који вас узимају ’здраво за готово’ – мање је више. Више путе сте чули за изреку: ’Људи не знају да цене нешто, док то не изгубе’. Економија функционише по принципу понуде и тражње: што је нешто више доступно на тржишту, мања му је вредност. Исто правило важи и за ’економију’ људских односа. Када је реч о незахвалним људима, што сте финији и више им дајете, мање цене оно што нудите. Зашто би вас ценили када све добијају тако лако, а ваше давање се чини као неисцрпно? Помозите себи када је то неопходно и ограничите своје давање људима који то не цене, постављајући стандарде сопствене великодушности, што укључује: међусобно поштовање, разматрање, уважавање и реципроцитет.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

11.12.2014 20:58

КАД ПРИЈЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ САВЛАДАШЕ ОВУ ШКОЛУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

12.12.2014 05:13

Типично, љубазно са онима изнад себе, а "дери" оне испод!

ОДГОВОРИТЕ