Могуће измјене Закона о ПДВ-у?

Нови сазив Савјета министара БиХ требало би да у марту усвоји измјене Закона о порезу на додатну вриједност /ПДВ/ и донесе одлуку о успостављању механизма кординације различитих нивоа власти на европском путу БиХ, потврдили су функционери странака које су формирале већину у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 11.12.2014 | 09:34
Могуће измјене Закона о ПДВ-у?

Високи функционери странака из Републике Српске и Федерације БиХ које су формирале већину у Представничком вијећу БиХ кажу да ће измјене Закона о ПДВ-у, с циљем растерећења привреде и успостављање механизма сарадње институција на свим нивоима, представљати прве потезе у раду будућег Савјета министара, пише "Прес Република Српска".

Генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак каже да се ова странка већ дуго залаже за измјене Закона о ПДВ-у, које подразумијевају увођење диференцираних пореских стопа, као и доношење низа закона, који би требало да "релаксирају" привреду.

"Наш кадар у Савјету министара залагаће се и за што хитније доношење одлука о успостављању механизма координације да би се откочио европски пут БиХ. О ове двије теме постоји апсолутна сагласност свих странака које ће чинити будућу власт", рекао је Црнадак.

Предсједник Главног одбора СДА Халид Гењац тврди да би усвајање измјена Закона о ПДВ-у и рјешавање питања механизма координације требало да буду завршени најкасније за три мјесеца.

Он, међутим, истиче да су у СДА против тога да се измјенама Закона о ПДВ-у уводи диференцирана пореска стопа.

"У овом тренутку је нереално да се прича о увођењу више стопе опорезивања, јер би то са собом повукло и отварање бројних других тема. Најважније је да буду усвојене мјере о којима постоји општа сагласност, а послије ћемо разговарати о другим питањима", каже Гењац.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

једино

11.12.2014 09:48

шта може помоћи привредницима је плаћање ПДВ-а , по наплаћеној фактури , а не као до сада по испостављеној. Овом мјером би се пуно тога довело у ред јер би држава морала успоставити и сигуран систем наплате , а и сама не би могла да не плаћа фактуре на вријеме и по приоритетима само њима знаним .Затим предаја дневног пазара у банци треба одмах да повлачи аутоматски скидање пдв-а од сваког пазара, кад год се преда пазар , значи свакодневно, тако не би дошло до тога да се скупља, а кад треба да се плати пара нема јер се потроше за друге обавезе , а неко ко је планирао неку наплату она изостане и онда се уђе у проблем , који обично производи проблем на проблем .

ОДГОВОРИТЕ