Млади из БиХ најмање подржавају помирење

Истраживање потврдило: Млади из БиХ најмање подржавају процесе помирења и изградње повјерења. Ово истраживање је рађено на узорку од 2.606 грађана/ки чиме је ово и највеће истраживање на тему помирења у БиХ након 1995. године.

Босна и Херцеговина 11.12.2014 | 09:33
Млади из БиХ најмање подржавају помирење

 

Резултате истраживања о ставовима грађана и грађанки спрам помирења и изградње повјерења у 13 градова Босне и Херцеговине, укључујући и Бањалуку представљени су данас јавности, стручњацима и представницима различитих група.

Ово научно истраживање урадио је тим Универзитета у Единбургу и Центар за емпиријска истраживања религије у БиХ, те Мрежа за изградњу мира и Хелсиншки парламент грађана Бањалуке.

Ово истраживање је рађено на узорку од 2.606 грађана/ки чиме је ово и највеће истраживање на тему помирења у БиХ након 1995. године.

“Резултати су показали да грађани/ке у локалним заједницама имају врло интересатна тумачења и одговоре на тему помирења и изградње повјерења, да постоје потенцијали за даљу промоцију дијалога међу њима, како на нивоу државе БиХ, тако и у локалној заједници”, рекли су организатори догађаја.

Давор Марко из Центра за друштвена истраживања “Аналитика” из Сарајева дио је истраживачког тима Универзитета у Единбургу.

“Прошле године радили смо анкетно испитивање ставова грађана и грађанки у 13 локалних заједница БиХ и истраживали смо њихове ставове сапрам помирења и изградње помирења. Заправо било смо ухо за грађане и грађанке. Нисмо им наметали никакве концепције, пожељне ставове или идеологије, него смо само хтјели да чујемо шта они мисле о томе и то је резултирало једном великом студијом. Након тога смо се одлучили да тестирамо те налазе кроз фокус групе”, казао је за БУКУ Давор Марко.

Он каже да су током октобра организоване фокус групе у свих 13 локалних заједница уз помоћ партнера.

“Интересантно је да, када се гледа просјек свих 13 локалних заједница, двије трећине грађана подржава процесе помирења и позитивно се изразило о овим процесима. Наравно да постоје варијације између локаних заједница. На примјер, грађани и грађанке Бањалуке подржавају ове процесе и то много више од просјека, а нешто мање подржавају у Бијељини и Сребреници. Занимљиво је да категорије људи који највише подржавају ове процесе су они који су били директно укључени у рат – ратни војни инвалиди, бивши логораши, војници. Они међусобно већ имају изграђене односе и имају заједничке инцијативе”, каже наш саговорник.

Давор Марко је истакао да ове процесе најмање подржавају млади који су рођени након рата.

“Тражећи узроке зашто је то тако добили смо одговоре да су млади социјализовани у већ подијељеном друштву у којем доминирају политички наративи који су прилично искључиви према другим и другачијим. Класични, традиционални медији заговарају интересе одређених политичких партија, група или етничких наратива. Затим доста утичу породица и школа”, каже он.

Додаје да је занимљиво је да је анализирно коме грађани, као актерима ових процеса, највише вјерују. Закључак је да вјерују у људе који не заговарају ексклузивне интресе једне од три етничке или религијске групе и наставницима који су врло високо котирани, а у Бањалуци су и жене врло високо позициониране.

У овом контексту најмање вјерују политичарима и религијским лидерима, поготово религијским лидерима који су доминантни у јавном простору.

Истраживањем је потврђено да до помирења и већег повјерења међу грађанима може доћи уколико се поправи социо-економска ситуација у цијелој држави. Кад се грађани запосле, ове их ствари неће занимати.

www.6yка.цом

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

10.12.2014 22:35

Одговор јасан , назалост сто им " коњи " од родитеља филују мрзњу у мозак док га јос увијек имају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

10.12.2014 22:45

само ви тјерајте дјецу у цркве и дзамије имацете ви за 5 година поново рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси интернационалац

10.12.2014 22:55

Сасвим разумљиво и логицно,ми смо одвојена друства и врло мало је ста заједницко остало.Моји дједови са обе стране су били антифасисти партизани један од њих и носилац споменице.Назалост ја их сматрам будалама јер су се борили за неко заједниство са људима који су нас Србе трпали у Јасеновац,Јадовно итд да се ненабраја пуна је Босна и Хрватска јама са Српским костима.Е сад надам се да су наси млади људи у које и ја јос увјек спадам свјесни ко су они који нас окрузују,ста нам зеле и поново спремају.На залост насих непријатеља висе нисмо наивни нема висе идиота типа Дјуре Пуцара,Ранковица,Крцуна и осталих српских будала који су свој народ сулудом политиком довели пред амбис.Ми који смо сад на реду науцили смо добро лекције прослости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бивси Интернационалац

10.12.2014 23:46

Цини ми се да није интернационала једина ствар са којом си се ти давно поздравио друзе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

11.12.2014 00:03

Мислим да није проблем у одгоју, већи је проблем сто у федерацију не признају нити хапсе ратне злочинце. Докле год једна страна негира своје злочине у рату тешко це доци до неког правог помирења. Ја не мрзим никог али мрзим дволичност, лаж и манипулације истином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхарлес

11.12.2014 05:26

Млади робови се узгајају у националним торовима. То помазе да буду мирни и несвјесни свог оцаја и безнадја у коме зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бивси интернационалац

11.12.2014 07:10

Има једна пјесма од Азре, а поциње: Како си глуп стари мој... Јел ти мислис да нас све није опаметио рат? Јел ти мислис да би неко спрам неких сулудих идеја поново ратовао? Цовјеце, окрени се себи, поздрави комсију, насмиј се продавацици у трафици, рукуј се са пензионерима који играју вањски сах, климни главом у знак постовања возацу аутобуса који те вози на посао, махни полицајцу, поклони се попу... Кад то будес радио, онда цес схватити сву бесмисленост своји ријеци које се написао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нејасно

11.12.2014 08:07

Нејасно ми је кад неко не подрзава или се не слазе са нецијим коментаром и то ознаци палцем према доле, засто и не написе разлог томе?

ОДГОВОРИТЕ