Америка починила неопростив злочин

Бивши агент америчке Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден изјавио је да су САД починиле "неопростиве злочине", који су описани у извештају Сената.

Свијет 10.12.2014 | 22:12
Америка починила неопростив злочин

Сноуден се укључио видео линком у конференцију у Паризу у организацији Амнести интернешенала, рекавши да је „дубоко ожалошћен и прилично љут“ због онога што је прочитао у извештају, пренела је агенција АФП.

„Истрага Сената и извештај који су објавили 

изузетни су из више разлога. Све што смо чинили у оквиру овог програма је неопростив злочин. Видели смо појединце који су изгубили живот због третмана који су имали у оквиру програма за мучење“, навео је Сноуден. 

Он је запитао, уколико САД дозвољавају такве методе и не обазиру се на њих, шта то може да значи за друге тоталитарне државе у Азији, Африци и другим земљама широм света. 

„То су ствари које остављају мрље на моралном ауторитету владе САД и ако их кривично не гонимо, него и даље рачунамо на њих, онда не можемо да идемо напред као друштво“, казао је Сноуден. 

Он је навео да у Москви, где ужива азилантски статус, живи „обичним животом“ и да се вози метроом. 

Комитет америчког Сената објавио је јуче извештај у коме се закључује да оштре технике испитивања нису произвеле ниједан критични обавештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима. 

Комитет је провео четири године истражујући "вотербординг" (симулирано дављење) и друге контроверзне методе које је ЦИА користила током испитивања осумњичених за тероризам, за време администрације бившег председника Буша млађег. 

Извештај је у априлу био спреман за објављивање, али то није учињено, углавном због приговора ЦИА. 

Централна обавештајна агенција користила је сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, које су све биле неефикасне за добијање кључних информација, наводи се у извештају америчког Сената. 

Поступање према затвореницима у тајним затворима ЦИА пре једне деценије било је горе него што је америчка администрација говорила Конгресу или јавности, наводи се у извештају обавештајног Комитета Сената о тортури. 

Сенат је оценио да су мучитељи из ЦИА прекршили међународно право и људска права затвореника.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вендета

10.12.2014 21:42

Шта је живот. Они који су у својој краткој историји починили највеће злочине данас причају о демократији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

10.12.2014 22:39

Вендета свака цаст за коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

11.12.2014 06:01

Ови наси политицари нас даве и гусе вец 20 година а ми се јос "копрцамо" .

ОДГОВОРИТЕ