Боша: Ако Србија вјерује, узеће злато на ЕП-у!

Бићете још јачи него овог лета у Шпанији и за мене сте, уз Француску и Шпанију, велики фаворити за злато. Само да Сале убеди играче да то заиста и могу - каже Тањевић.

Кошарка 11.12.2014 | 13:40
Боша: Ако Србија вјерује, узеће злато на ЕП-у!

Жреб у Дизниленду било је немилосрдан за наше кошаркаше. За једно од четири места која воде у осмину финала изабраници Саше Ђорђевића бориће се са Шпанијом, Турском, Италијом, Исландом и домаћином Немачком, али легендарни стручњак, који је већ пуних четрдесет година на кошаркашкој сцени, сматра да “орлови” немају чега да се боје.

- Ривали би требало да се боје Србије, тако морамо да поставимо ствари! Истина, група је невероватно, рекао бих екстремно тешка, али ја те момке искрено видим у окршају за злато са Шпанцима и Французима, а не у грчевитој борби за осмину финала. Па побогу, играли сте финале Светског првенства, оптимизам не сме да недостаје! Заклео бих се да Србија има квалитет да покори Европу, само ако тих 12 момака које Сале буде одабрао буду схватили да то заиста и могу - каже Тањевић за “Блиц”. Тако храбру прогнозу искусни стручњак темељи на...

- На чињеници да Србија на овај шампионат може довести још јачу селекцију него што је имала летос у Шпанији. И јачу, и уигранију, и са више самопоуздања. Имате резерви у једном Немањи Недовићу, који ће до тада сигурно ући у форму, у Бобану Марјановићу, момку који се наметнуо сјајним партијама, а не заборавите ни Ерцега, Милосављевића, Лучића, Мачвана... Плус Теодосић, Богдановић, Бјелица, Радуљица, да не набрајам... Ма биће то паклена екипа!

Ако нас коначно заобиђу повреде, Ђорђевић ће бити на слатким мукама.

- Сале је ваша талија успеха, а моја “симпатија” још од када сам га упознао. Још откада је завршио каријеру и почео са радом у Италији, видело се да је рођени тренер, створен за велика дела. Играчи му верују, направио је од њих тим који је гладан победа, савршен склоп младости и искуства. Пред Мундобаскет су многи вртели главом, али сада већ сви знају да је репрезентација у правим рукама.

О Турској...
- Вара се ко мисли да ће се Турци у Берлину осећати као код куће. Они су у проблему, тренутно имају неку међугенерацију која ће тек 2016. бити права. Потрошили су најбоље играче, а млади још нису сазрели. Туркоглу је рекао збогом, Илијасова зависи од здравља, битно је и да ли ће НБА центар Енес Кантер бити ту. Велики је таленат, скакач, стрелац... Питање је и колико ће млађи, Прелџић, Сипахи, Осман и Коркмаз добити минута. Ивковић и Обрадовић врхунски раде с њима. Не видим их у борби за врх.

...Италији
- Потенцијално изненађење. Са НБА асовима Барњанијем, Галинаријем, Белинелијем свима ће бити баш тешко. Притом, ту су и Хакет, Арадори, Мели, Дела Вале, у Ћервију, који је висок 2,14, добили су висину... Јако квалитетан тим.

...Шпанији
- Многи играчи су летос најавили повлачење, али после оног дебакла, видећемо да ли ће тако и бити. У сваком случају, неће никог зачудити ако освоје злато.

... О Немачкој
- Опасан ривал. Са НБА звездама Новицким и Кејвеном то је други тим, плус домаћи терен. Имају много добрих атлета, сигурно циљају други круг.

За крај, Тањевић се осврнуо и на нокаут фазу.

- Можда је и боље што је Србија у тешкој групи, а што се укршта са лакшом. Па и у Шпанији је било исто, па су момци баш тако очврснули, стекли рутину. Уз друго место у групи, избегли би Француску вероватно до полуфинала, а тамо је већ све могуће. Имаће Паркера и Ноу, али на њима је много већи притисак. Видели смо шта се догодило “фурији”, па Југославији 2005. када су били домаћини... Зато, полако, и верујте у те момке - закључио је Тањевић.

Коментари / 0

Оставите коментар