Бањалука спремила “новогодишњу честитку” грађанима

Во­да, гри­ја­ње и одвоз сме­ћа пос­ку­пљу­ју у на­ре­дном пе­ри­оду, за­кљу­чак је са данашње сје­дни­це Са­вје­та за при­вре­ду гра­да, чи­ја је те­ма би­ла при­вре­да и рас­пра­ва о На­црту бу­џе­та гра­да за сље­де­ћу го­ди­ну.

Република Српска 10.12.2014 | 21:15
Бањалука спремила “новогодишњу честитку” грађанима

"Са­вјет је по­држао овај на­црт уз одре­ђе­не су­гес­ти­је. Оне се одно­се на то да бу­џет мо­ра би­ти рас­те­ре­ћен, при­је све­га, ко­му­нал­них суб­вен­ци­ја и да­ва­ња, због нис­ких ци­је­на тих услу­га. Ми ви­ше не­ма­мо пра­во да од на­ших пре­ду­зе­ћа, због је­дне со­ци­јал­не ци­је­не ко­ју има­мо, ства­ра­мо гу­би­та­ше и да ма­њак на­до­мјеш­ћу­је­мо из бу­џе­та", рекао је Сло­бо­дан Га­вра­но­вић, гра­до­на­чел­ник.

Он је до­дао да до пос­ку­пље­ња мо­ра до­ћи те да град­ска пре­ду­зе­ћа мо­ра­ју по­сло­ва­ти рен­та­бил­но.

"Град не­ма пра­во да не по­шту­је фор­ми­ра­ње ци­је­на пре­ма еко­ном­ским ре­зо­ни­ма и да за­не­ма­ру­је пре­по­ру­ку Са­вје­та, ко­ји чи­не угле­дни при­вре­дни­ци гра­да и дру­ги струч­ња­ци и чи­је се миш­ље­ње мо­ра ува­жа­ва­ти, та­ко да ће­мо ми ово по­ну­ди­ти Скуп­шти­ни на усва­ја­ње", ре­као је Га­вра­но­вић.

Из "Во­до­во­да" су ре­кли да још не ра­спо­ла­жу кон­кре­тним ци­фра­ма за пос­ку­пље­ње.

"По­сла­ли смо зах­тјев за ус­кла­ђи­ва­ње ци­је­на, али сма­тра­мо да би од је­дне ова­кве ин­сти­ту­ци­је би­ло нео­зби­љно да у овом тре­нут­ку изно­си кон­кре­тне ци­фре о ви­шим ци­је­на­ма во­де", ре­кла је Бран­ка Трни­нић, ди­ре­кто­ри­ца "Во­до­во­да".

У "То­пла­ни" су ис­та­кли да још ни­су по­дни­је­ли ни­ка­кав зах­тјев у ве­зи с ви­шим ци­је­на­ма њи­хо­вих услу­га, јер ци­је­ну гри­ја­ња одре­ђу­је град.

"Ра­зли­ка изме­ђу при­хо­да и рас­хо­да у 'То­пла­ни' је 60 од­сто на стра­ни рас­хо­да", на­гла­си­ли су у овом пре­ду­зе­ћу.

До за­кљу­че­ња овог бро­ја "Не­за­ви­сних" ни­смо мо­гли сту­пи­ти у кон­такт са на­дле­жни­ма у "Чис­то­ћи".
Га­вра­но­вић ис­ти­че да је ци­је­на ко­му­на­ли­ја ис­та већ 10 го­ди­на и да ће и са пос­ку­пље­њем опет би­ти је­дна од нај­ни­жих у ре­ги­ону.

"Дру­го пи­та­ње на ко­је је Са­вјет су­ге­ри­сао је то да се ко­ли­ко год је то мо­гу­ће у кон­цеп­ту бу­џе­та за сље­де­ћу го­ди­ну на­ђе сред­ста­ва за оне на­мје­не ко­је ће да­ти ефе­кта за но­ве ин­вес­ти­ци­је у гра­ду Ба­ња­лу­ка. Што би зна­чи­ло ко­му­нал­но опре­ма­ње по­је­ди­них ло­ка­ли­те­та у гра­ду на ко­ји­ма се мно­же гра­ди­ти, укљу­чу­ју­ћи, на­ра­вно, и прои­звои­дне по­го­не, као и да се по­мо­гне при­вре­ди у ви­ду суб­вен­ци­ја за за­пош­ља­ва­ње и отва­ра­ње но­вих ра­дних мјес­та", на­по­ми­ње Га­вра­но­вић.

Не­бој­ша Ни­нић, члан Са­вје­та за при­вре­ду и ди­ре­ктор пре­ду­зе­ћа "Ла­на­ко", на­вео је да се по­сло­вна за­је­дни­ца за­ла­же за то да бу­џет бу­де ра­звој­ни и пре­дло­жио изра­ду со­ци­јал­не кар­те ста­но­вниш­тва пре­ма ко­јој би се врши­ло суб­вен­ци­они­са­ње да­џби­на.

"Оно што је  не­оп­хо­дно је пра­ви­чни­ја ра­спо­дје­ла сред­ста­ва по­рес­ких об­ве­зни­ка, јер иако се свим пен­зи­оне­ри­ма по­ма­же, ни­су сви со­ци­јал­на ка­те­го­ри­ја, са­мо они ко­ји то ствар­но и је­су њи­ма тре­ба по­мо­ћи. Та­ко­ђе је по­тре­бно и да има­мо еко­ном­ске ци­је­не ко­му­нал­них услу­га, а не да то суб­вен­ци­они­ше­мо из град­ског бу­џе­та", ка­зао је Ни­нић.

Ду­шан Срдић, пред­сје­дник Удру­же­ња по­тро­ша­ча "Реа­кци­ја" Ба­ња­лу­ка, ре­као је да гри­ја­ње и во­да ни­ка­ко не би смје­ли пос­ку­пје­ти.

"Пос­ку­пље­ње гри­ја­ња би мо­гао да бу­де нај­ве­ћи про­блем, јер гра­ђа­ни за­ви­се од 'То­пла­не' и мо­гли би до­ћи до си­ту­аци­је да не бу­ду у мо­гу­ћнос­ти да изми­ру­ју ове ра­чу­не", сма­тра Срдић.
До­дао је да пос­ку­пље­ње сме­ћа не би тре­ба­ло да бу­де про­блем, јер је го­ди­на­ма нај­ни­жа ци­је­на у ре­ги­ону.

Ми­лан П. из на­се­ља Но­ва ва­рош ка­же да је огор­чен због на­јав­ље­них пос­ку­пље­ња.

"Ре­жи­је за че­тво­ро­чла­ну по­ро­ди­цу су изно­си­ле око 300 КМ мје­се­чно, што смо је­два пла­ћа­ли и по­сли­је крпи­ли крај с кра­јем. Ако су ствар­но озби­љни у ве­зи с тим пос­ку­пље­њем, ин­те­ре­су­је ме да ли су ми­сли­ли на то од че­га ће гра­ђа­ни да пла­ћа­ју", ка­зао је Ми­лан П.

Мје­шта­нин Дра­ган Т. ка­зао је да ако до пос­ку­пље­ња до­ђе, не­ма на­мје­ру да пла­ћа ра­чу­не.
"Бо­ље да ме ту­же не­го да ми дје­ца бу­ду гла­дна", ре­као је Дра­ган Т.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чини ми се да ће и...

10.12.2014 21:23

...Бијељина сличну честитку спремити својим грађанима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

10.12.2014 21:41

Цијена комуналија иста 10 год.Па иста је и плата 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

от

10.12.2014 21:59

Обратите се Баји народе..Дао Бог да поскупе 300%..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеx

11.12.2014 04:56

Поскупљују све фирме из којих СНСД финансира изборе и појединци пуне дзепове. Цистоца је сада Кајина и Тегелтијина и сада поскупљују а наплацују по квадрату стамбеног или пословног простора без обзира имао отпад или не. За багателу купили земљисте и сада јос гули народ. Водовод продаје воду из Врбаса и јос у губитку.Расипа се вода из мрезе,тако казу. Па тај губитак иде у дзепове СНСД главесина и приватника који су акционари. А топлана је посебна прица. Сви плацамо гријање. И они који га користе и они који не. Мало мало опстина дала милионе за ово или оно у топлани из градског будзета. Све постено. Једва цекам нове изборе дагласам за СНСД да нас сто прије доведу у пропаст па да морам отици одавде и да се не надам ницему добром висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватизација у припреми

11.12.2014 06:33

Чини ми се да је у припреми приватизација комуналних предузећа уз задржавање монопола и дизање цијена... Нико не спомиње рационализацију пословања и увођење конкуренције... Каја купио Чистоћу у Бањалуци, поставио своју управу и сада треба дизати цијене?

ОДГОВОРИТЕ