Код љекара без картона и налаза

У већини домова здравља у РС у склопу пројекта информатизације, љекари све налазе који се раде у оквиру дома здравља и то лабораторијске анализе, рендгенске снимке, ултразвук или упутнице аутоматски добију у електронској форми на свом рачунару па пацијенти више не морају да носе упутнице и налазе на папиру.

Република Српска 10.12.2014 | 10:05
Код љекара без картона и налаза

У челиначком Дому здравља већ годину дана је устаљена ова пракса и пацијенти се већ навикавају да не морају носити гомилу налаза и здравствени картон са собом када иду на прегледе.

Михајло Ђурић, директор Дома здравља у Челинцу, казао је да је ова пракса значајно олакшала посао.

"Сви љекари, било да се ради о породичним љекарима или специјалистима, као и љекарима који раде у теренским амбулантама и у Служби хитне помоћи, имају стално увид у све податке о пацијенту. Било када могу да провјере када и због чега је дошао, која терапију му је прописана, иако пацијенти код себе немају те старе налазе", појаснио је Ђурић.

Он је навео да уколико пацијент има потребу да налазе носи даље у другу установу, љекар му једноставно отпринта налаз.

"Требало би да све установе буду повезана на начин да, на примјер, пацијенти не морају да носе упутнице у Клинички центар Бањалука, већ да љекари упутнице шаљу електронским путем, али нисам оптимиста да ће се то ускоро повезати", казао је Ђурић.

Из бањалучког Дома здравља су казали да ће од сљедеће седмице, прецизније од 15. децембра, почети с праксом упућивања пацијента електронским путем у лабораторију и исто тако враћање налаза из лабораторије љакарима.

"Овај начин упућивања пацијента већ дужи период тестирамо у нашој установи на начин да пацијент добије и штампани примјерак налаза. Код нас се у 97 одсто амбуланти воде електронски картони", рекла је Косана Станетић, начелник Службе амбуланти породичне медине Дома здравља Бањалука.

Драшко Купрешак, предсједник Удружења доктора породичне медицине РС, казао је да је овај систем доста добар, иако има неке недостатке које је потребно отклонити.

"Сматрамо да тај систем треба више да буде у служби нас љекара, а мање у служби администрације и мислимо да се треба ићи у том смјеру да читав здравствени систем и све здравствене услуге буду увезане у овај систем, а не само породична медицина", казао је Купрешак.

Гордан Јелић, помоћник министра здравља РС, казао је да се ради о томе да је стари софвер, који је годинама кориштен у домовима здравља, замијењен с новим, функционалнијим.

"Пројекат увођења веб апликације у амбуланте породичне медицине, финансира Свјетска банка у оквиру пројекта 'Јачање здравственог сектора", који спроводимо код нас већ годинама, а средства за веб апликацију износе око 280.000 евра", казао је Јелић.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

холланд

10.12.2014 09:18

Ниста ново у холандији се то практикује вец,незнам ни ја сам колико дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

10.12.2014 09:58

јој брате ти поредис Босну И Холандију. Па све сто је у свијету нормално код нас то није нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.12.2014 10:40

У насем Дому здравља Бијељина све то функционисе од прије двије године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

10.12.2014 15:30

Јесте то добро, али је питање ко ће читати те налазе. Доктори то не могу стићи.

ОДГОВОРИТЕ