Јефтиније гориво – јефтинија роба?

Куцнуо је час за масовно појефтињење свих роба и услуга којима цијена зависи од новчане вриједности горива, а чији су цјеновници знатно срезани и код нас, и у другим државама.

Република Српска 10.12.2014 | 09:22
Јефтиније гориво – јефтинија роба?

Ово су "Независним" казали борци за заштиту потрошача, синдикални представници, те економисти, који позивају произвођаче, увознике, дистрибутере, али и превознике да и они што прије предузму мјере које ће обрадовати ионако у већини случајева сиромашне бх. грађане.

Међутим, већина наших саговорника је скептична јер, како кажу, привредници увијек пожуре када треба да подигну цијене, али то није тако кад дође вријеме за њихово обарање.

"Разлога за смањење цијена је и више него довољно, а један од њих је сама цијена нафте на свјетском тржишту, док је други тај што би и држава требало да интервенише", казао је Аваз Бахто, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

У удружењима за заштиту потрошача сличног су става. Траже потезе који ће обрадовати купце.

"То је очекивано и сматрамо то и могућим, а поготово се то односи на оне производе гдје енергија спада у значајну ставку у производњи и промету, а таквих је производа много. То се прије свега односи на велики број прехрамбених производа", каже Гордана Булић, предсједник

Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ.

Осим тога, како је додала, очекује се и појефтињење оних намирница које увозимо јер је њима превоз битна карика у трошковима.

"Имамо пад цијена горива, а тиме и пад цијена превоза. Па, у БиХ годишње уђе више од 12.000 шлепера пшенице и превоз је сигурно значајна ставка у цијени брашна", казала је Булићева, те је нагласила да се нада да ће доћи и до пада цијена превоза аутобусима.

Такође, и Момир Тошић, директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ, оцјењује да би се појефтињење могло очекивати и то посебно у оним ставкама гдје нафтни деривати у већем проценту учествују у производњи и промету.

"Сигурно је да основа за појефтињење има ако би ово са падањем цијена горива био циклус од неколико мјесеци", казао је Тошић.

Да заиста има основа за појефтињење производа и услуга које зависе од горива слаже се и Вујо Вукмирица, професор Економског факултета у Бањалуци, који, ипак, мисли да се то неће догодити.

"То ће пре свега осетити трговци на својој маржи. У трговини нема никаквог поштења", каже Вукмирица.

И Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СWОТ, каже да би појефтињење требало очекивати у оним секторима гдје технолошки процес захтијева велику употребу нафтних деривата.

"Трговци се тешко и доста спорије одлучују на обарање цијена него што су спремни да их повећају, а да ли ће доћи до појефтињења - то ћемо да видимо. За очекивати је, ипак, да се додатни простор за смањење цијена искористи, с обзиром на малу потражњу и велику конкуренцију у свим врстама привреде", оцијенио је Грабовац.

Но, трговци кажу да су тек једна карика у ланцу, те да од њих много не зависи могуће појефтињење робе коју нуде.

"То зависи и од произвођача који имају своје калкулације. И ми сви очекујемо да цијене иду доље", навела је Драгана Шобот, секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар