Представнички дом ПС БиХ: СНСД и СДП у опозицији

Босна и Херцеговина у наредном четверогодишњем мандату нове власти треба да доживи економски развој, стабилизацију политичке сцене и деблокаду интеграцијских процеса, рекао је новоизабрани предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић (СДА).

Босна и Херцеговина 09.12.2014 | 18:52
Представнички дом ПС БиХ: СНСД и СДП у опозицији

Он је на данашњој конститутивној сједници изабран на челну позицију у том дому.

Џаферовић је рекао како жели да Представнички дом ПС БиХ у мандату 2014.-2018. ради конструктивно и да постиже резултате који ће омогућити коначну деблокаду интеграцијских процеса у БиХ. Нагласио је како не види никакве препреке да се одмах крене у процедуру именовања мандатара за састав Вијећа министара БиХ и именовања чланова Вијећа министара.

СНСД ће бити опозиција на државном нивоу

"Уколико би то било урађено одмах, а имајући у виду све процедуре које је потребно да се испоштују, мислим да је могуће да ми до краја ове године имамо потврђеног мандатара, дакле од Предсједништва БиХ именованог и од стране Представничког дома ПСБиХ потврђеног мандатара за састав Вијећа министара БиХ", рекао је Џаферовић.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) рекла је како ХДЗ БиХ и странке окупљене око Хрватског народног сабора (ХНС) имају одговорност према хрватском народу у БиХ с обзиром на то да су апсолутни изборни побједник унутар тог народа, али и да имају одговорност према другим народима у БиХ. Најавила је да ће ХДЗ БиХ учинити све да буде заступљен у законодавној и извршној власти на нивоу и у БиХ. Најавила је да сада прво слиједи формирање власти од кантона до нивоа државе. 

"Сретне су земље у којима се власт мијења на демократски начин", рекао је актуелни министар финансија и трезора БиХ и заступник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Заступничком дому ПС БиХ Никола Шпирић, честитајући новоизабраним заступницима.

"У СНСД-у смо одлучили да будемо опозиција и радићемо на нашем програму који се некада некоме неће допадати, али све што буде конструктивно и у складу са Уставом БиХ и законима имаће подршку СНСД-а", рекао је Шпирић. 

Поручио је онима који су очекивали деструктивно понашање СНСД-а, да су били у заблуди те додао да нову власт чека озбиљан посао и нагласио да колико буде уважавања опозиције од владајућих толико ће и опозиција пружити руку властима. 

Рекао је да није спорно да је пут БиХ ка Европској унији приоритет СНСД-а, те додао да "СНСД није био кочница у том смислу ни у прошлом мандату". Нагласио је да све што буде изван Дејтонског мировног
споразума и Устава БиХ, неће имати подршку СНСД-а. Поручио је како "људи у овој земљи морају смоћи снаге да пруже руку једни другима, јер без тога нико неће напредовати".

СДП ће се држати конструктивне критике

Саша Магазиновић, заступник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ, рекао је да ће његова странка  "бити врло оштра и конструктивна опозиција".

"Дакле, гдје год будемо могли дати свој допринос да процеси у БиХ иду брже, гдје год видимо добар приједлог, ми ћемо га у сваком случају подржати. С друге стране, врло отворено и јасно ћемо критиковати све оне ставове са којима се не слажемо", појаснио је Магазиновић.

Данашња конститутивна сједница новог сазива Представничког дома ПС БиХ почела је полагањем заклетве заступника који су изабрани на октобарским општим изборима у БиХ и који ће вршити ту дужност у мандату 2014.-2018. година. Претходно је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине уручила новоизабраним заступницима сертификате. 

Затим је изабрано ново руководство Представничког дома ПС БиХ, за предсједавајућег Шефик Џаферовић из СДА, а за замјенике предсједавајућег Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ и Младен Босић из СДС-а. 

На данашњој сједници су изабрани и чланови Комисије за припрему избора Вијећа министара Босне и Херцеговине.