Воле фудбал, ал' воле и бијело!

Да ли је то била цена њихове славе или су то чинили зато што им се могло, али у сваком случају након тога су стављени на стуб срама, иако су пре него што су били позитивни на допинг тестовима важили за једне од најбољих на свету.

Фудбал 10.12.2014 | 21:20
Воле фудбал, ал' воле и бијело!

Они су имали све на свету, били су славни, најбољи у ономе што раде, уживали у новцу, за њима су уздисале жене широм света, сли им је и то било мало, па су неретко угрожавали не само своје каријере, него и животе. Да, овде ћемо вам писати о фудбалерима који су подлегли пороку и користили различите врсте дрога.

Једноставно, да ли је то била цена њихове славе или су то чинили зато што им се могло, али у сваком случају након тога су стављени на стуб срама, иако су пре него што су били позитивни на допинг тестовима важили за једне од најбољих на свету. Ево вам листе познатих играча који су користили недозвољене опијате.

1. Дијего Марадона – Највеће име на овој листи и први фудбалер који је ухваћен у коришћењу кокаина. Човек кога многи сматрају да је најбољи у историји ове игре, био је 1991. године позитиван на допинг тесту и зарадио 15 месеци суспензије из фудбала што је означило његов крај у Наполију.

Тај тренутак није уопште утицао не њега, нити га променио и натерао да се отресе старих навика, па је тако на Светском првенству 1994. године поново био позитиван на допинг тесту, овог пута на забрањену супстанцу ефендрин и на тај начин се неславни опростио од дреса Аргентине, а убрзо и активног играња фудбала.

2. Клаудио Каниђа – Још један Аргентинац на листи и саиграч Марадоне и човек који је ушао у историју спорта чувеном реченицом “Ако је кокаин дрога онда сам ја наркоман”. У време док је играо за Рому 1993. године био је позитиван на кокаин и зарадио 13-месечну суспензију. Треба ли да помињемо да је одличан пријатељ са Марадоном и да су се њих двојица једном пољубили у уста славећи гол.

3. Пеп Гвардиола – Током 2001. године било је неколико случајева фудбалера који су били позитивни на недозвољене супстанце, а један од њих је и шпански тренер који је у време док је носио дрес Бреше. Ипак, то није никад доказано на суду, а Гвардиола је опрао свој образ 2009. године када је његова жалба уважена и добио је случај на суду.

4. Едгар Давидс – У време с почетка новог миленијума на Апининском полуострву је нандролон био итекако популаран међу фудбалерима, а један од оних који га је користио био је и чувени “питб бул”, како су навијачи звали Давидса. Он је порицао да је користио допинг, али је други тест потврдио да јесте и морао је на четворомесечно хлађење од фудбала.

5. Јап Стам – У истом периоду кад и његов колега из репрезентације, Стам је такође био позитиван на нандролон, а то је бикло одмах по његовом доласку у Лацио. Зарадио је забрану бављења фудбалом пет месеци, али је то касније смањено на четири.

6. Фернандо Коуто – Легендарни Португалац и саиграча Јапа Стама у Лацију, био је седам месеци пре Холанђанина позитиван, гле чуда, на нандролон. Он је протестовао због тога и жалио се, али то га није спасило 10 месеци суспензије и новчане казне од 31.500 фунти, али је на крају одрадио само четири месеца казне.

7. Рио Фердинанд – За њега никада није доказано да је користио било коју врсту опијата или стимулативних средстава, али је био кажњен на осам месеци зато што је одбио да се подвргне допинг тесту. Ипак, остаће утврђено да је понудио истог дана да га тестирају, али је тај његов предлог одбијен тако да је морао да пропусти Европско првенство 2004. године.

8. Марк Боснић – У пролеће 2003. године бивши голман Астон Виле и Челсија, био је позитиван на кокаин, а он се правдао тиме да му је неко био ставио овај тешки опијат у пиће, међутим, његово оправдање није прошло и зарадио је суспензију, а “плавци” су раскинули уговор са њим. Убрзо је постао кокаински зависник, али је ипак успео да се врати фудбалу 2008. године у родној Аустралији.

9. Адријан Муту – Још један бивши играч Челсија кога је коришћење кокаина коштало уговора са лондонским клубом. Румун је добио седмомесечну суспензију и морао је да плати 20.000 фунти, а по њеном истеку вратио се у Серију А, све док 2010. године није поново био ухваћен како користи забрањене супстанце.

10. Мохамед Калон – Некадашњи нападач Интера је 2003. године био позитиван на нандролон, који је као што смо рекли био веома популаран међу играчима у Серији А, а он је кажњен на осам месеци.

11. Мануеле Блази – Баш као и остали играчи из Италије и Мануеле Блази је подлегао тренду и користио забрањени нандролон због чега је суспендован на шест месеци.

12. Коло Туре – Последњи са листе играча који су ухваћени у допингу био је репрезентативац Обале Слоноваче у време док је носио дрес Манчестер Ситија. Он је имао проблема са килажом и превеликим стомаком, а онда је послушао пријатељицу своје жене и почео да пије таблете за које се испоставило да садрже забрањене супстанце. То је резултовало шестомесечном суспензијом за њега.

Коментари / 0

Оставите коментар